Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nina Šenk (foto: www.ninasenk.net)
Nina Šenk | (foto: www.ninasenk.net)

Kraljevi orkester v 130-letni zgodovini prvič z glasbo Slovenke

Novice | 14.04.2023, 08:24 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Kraljevi orkester Concertgebouw bo drevi v Amsterdamu v istoimenski dvorani, v kateri domuje, izvedel Koncert za orkester skladateljice Nine Šenk pod taktirko Matthiasa Pintscherja. Delo je nastalo po naročilu Bavarskega radijskega orkestra v Münchnu, kjer so ga pod Pintscherjevim vodstvom praizvedli leta 2020. Nino Šenk smo pred leti gostili tudi v oddaji Naš gost.

Vsak posameznik je (tudi v orkestru) torej zgodba zase

Skladateljica je Koncert za orkester ustvarila po vzoru obstoječih koncertov za orkester. Po njenih besedah ima celoten orkester, ki ga v praviloma zelo hitrih premikih osvetljuje iz različnih perspektiv oziroma zvočnih kombinacij, virtuozno-ekspresivno vlogo solista. Vloge posamičnih izvajalcev se hitro menjajo in od vsakega zahtevajo, da se ves čas popolnoma zaveda svoje funkcije.

»Pri Koncertu za orkester poskušam vzbuditi še natančnejši čut vsakega glasbenika, da se zaveda svoje vloge, predvsem pa gibčnosti pri konstantni menjavi teh vlog,« je povedala Nina Šenk. Kompozicija po njenih besedah zahteva tudi, da vsak glasbenik poleg svojega parta pozna tudi svoje mesto v celoti kljub nenehni spremenljivosti.

Prisluhnite oddaji Naš gost iz leta 2017.

»Vsak posameznik je (tudi v orkestru) torej zgodba zase, skupek vseh teh zgodb pa je viden skozi glasbo, ki naj bi predstavljala skupen trud in skupen cilj kljub različnosti, ki jo tako velik korpus prinaša,« je ozadje svojega dela pojasnila skladateljica.

Koncert za orkester je nastal po naročilu Bavarskega radijskega orkestra za cikel koncertov sodobne glasbe Musica viva. Praizvedli so ga 7. februarja 2020 v Münchnu pod Pintscherjevim vodstvom.

V amsterdamski dvorani Concertgebouw, ki te dni obeležuje 135-letnico odprtja in bo v njej prvič izvedeno delo slovenske skladateljice, sta na sporedu še Pintscherjeva skladba Shirim ter Čudežni Mandarin Bele Bartoka skupaj s plesno-lutkovno skupino Duda Paiva Company.

Orkester Concertgebouw bo koncert ponovil v soboto v Nemčiji na zaključnem koncertu svojega rezidenčnega gostovanja v Filharmoniji Essen.

Pred skladateljico so že novi izzivi

Kot je Nina Šenk povedala za STA, bo naslednja praizvedba njene skladbe maja na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer bodo izvedli noviteto za solo trobento, trobilni ansambel in tolkala, ki je nastala po naročilu te glasbenoizobraževalne ustanove. Jeseni pa bodo na sporedu še tri nova dela: v Sloveniji bo predstavila zborovsko skladbo in skladbo za trobento in komorni orkester ter v Gradcu kot prejemnica avstrijske nagrade Johanna Josepha Fuxa opero Platno. Amsterdamski orkester bo sicer izvajal tri stavke iz njenega petstavčnega koncerta.

Kdo je Nina Šenk?

Nina Šenk je po končani kompoziciji in glasbeni teoriji na ljubljanski Akademiji za glasbo nadaljevala študij na Visoki šoli za glasbo Carla Marie von Webra v Dresdnu in leta 2008 pri Pintscherju končala mojstrski študij na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Še v času študija je prejela evropsko nagrado za najboljšo kompozicijo na festivalu Young Euro Classic za Koncert za violino in orkester ter prvo nagrado na festivalu Weimarski pomladni dnevi za sodobno glasbo za skladbo Movimento fluido.

Njene skladbe so bile izvedene na pomembnejših festivalih doma in v tujini, kot so BBC Proms, Bienale Newyorške filharmonije, Salzburške slavnostne igre, Festival Ljubljana in Festival Slowind, ter z različnimi orkestri in ansambli. Izhajajo pri Društvu slovenskih skladateljev, kjer umetniško vodi cikel sodobne komorne glasbe Koncertni atelje.

Leta 2017 je prejela nagrado Prešernovega sklada, od leta 2019 pa je docentka za kompozicijo ter izredna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...