Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Prejemnika nagrade Prešernovega sklada Nina Šenk in Franc Kosem spregovorila o svojem delu

| 04.02.2017, 18:30

Neposredno pred praznikom slovenske kulture smo v oddaji "Naš gost" gostili skladateljico Nino Šenk in trobentača Franca Kosma. Glede na mladost (oba sta letnik 1982) sta verjetno najmlajša zakonca, ki sta vsak zase prejela nagrado Prešernovega sklada, Franc Kosem leta 2012 in Nina Šenk letos. To je nagrada za vrhunske dosežke v slovenski kulturi, zato nas je seveda zanimalo, kako gledata na to nagrado, na slovensko kulturo in na skupna glasbena ustvarjanja.

"Nagrade so lepa stvar in pridejo slučajno. Niso del nekega načrtovanja in je vedno lepo, kadar dobiš eno takšno pohvalo. Ko pa gre za nagrado Prešernovega sklada, je seveda občutek toliko prijetnejši, ker je to le nacionalno priznanje. Je potrditev v tistem hipu in hkrati vzpodbuda za vztrajno in predano delo naprej," je povedal Kosem. Šenkova je dodala, da te nagrade ni pričakovala, še posebej zaradi mladosti. "Sicer pa mi je v zelo veliko čast in predvsem se počutim zelo ponižno ob vseh ostalih nagrajencih in njihovih uspehih in sem res vesela, da sem del tega," je povedala.

Na vprašanje, ali je lažje ustvarjati doma, ker sta oba glasbenika, sta odgovorila pritrdilno, saj drug drugega povsem razumeta, ko gre za ustvarjanje tik pred koncertom. "Že samo pri meni je glasba del življenja. Že leta in leta si ne znam predstavljati življenja drugače, kot da je glasba povezana od jutra do večera z mojim dnevom, delom. Da imaš doma sogovornika, ki te razume in ve, o čem govoriš, da je govorica blizu in da ni treba preveč podrobno razlagati, je seveda velika pomoč in podpora. Tako da lahko rečem, da vzajemno podpirava drug drugega in si pomagava," je povedala Šenkova, njen soprog pa dodal: "Gotovo je velik blagoslov imeti za soprogo skladateljico, glasbenico, umetnico, ker me res razume v vseh trenutkih, predvsem pa takrat, kadar je težko, ko se pripravlja kakšen zahtevnejši repertoar, ve, da moram več vaditi. Ali pa kadar imam intenzivne dneve in je veliko vaj, sem odsoten in je urnik zelo razgiban. Vsa ta podpora je božji dar."

Nina Šenk, ki sodi med najvidnejše in najpomembnejše slovenske skladatelje mlajše generacije, bo letošnjo nagrado Prešernovega sklada prejela za skladateljsko delo v minulih dveh letih. Njeno ustvarjanje odlikuje prepoznaven in prepričljiv slog komponiranja, ki je rezultat trdega dela in neutrudnega iskanja svojega glasbenega izraza. "Je umetnica, katere izjemen ustvarjalni dar je našel najmočnejši izraz v skladanju sodobne glasbe. Pri komponiranju sledi navidez preprostim načelom. Biti vztrajen v samem procesu dela in iskren do samega sebe," je v utemeljitvi nagrade zapisal koncertni mojster Janez Podlesek.

Prisluhnite posnetku oddaje Naš gost.

Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...