Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Slovenska skladateljica Nina Šenk prva Slovenka na BBC Proms

| 20.04.2018, 10:00

Festival klasične glasbe BBC Proms se vsako poletje odvija v znamenitem Royal Albert Hall v Londonu. Cilj festivala je, da bi najkakovostnejšo klasično glasbo prinesel čim širšemu občinstvu, ker ostaja zvest izvorni viziji ustanovitelja, sicer dirigenta Henryja Wooda že vse od leta 1895. Kot so zapisali na spletni strani BBC Proms, ne glede na to, ali ste klasični poznavalec ali menite, da klasična glasba ni za vas, je zagotovo za vsakega nekdja najti v osmih tednih koncertov, delavnic, pogovorov in drugih dogodkov. Prvič v zgodovini samostojne Slovenije bo na tem festivalu na povabilo BBC Proms sodelovala tudi slovenska skladateljica Nina Šenk.

BBC Proms je letos povabil k sodelovanju skladateljico Nino Šenk in njeno novo delo uvrstil v letošnji festival. Njeno skladbo bodo, kot so objavili sinoči prvič izvedli člani Berlinske filharmonije v dvorani Cadogan v ponedeljek, 3. septembra 2018. Nina Šenk je prva Slovenka, ki se bo na tem prestižnem festivalu predstavila kot skladateljica.

Do povabila na festival je prišlo na pobudo članov Berlinske filharmonije, ki so si zaželeli ponovno sodelovati s Šenkovo po uspešnem projektu, ki so ga imeli leta 2013 na salzburškem festivalu, kjer so izvedli njeno skladbo In the absence (V odsotnosti).

"Dobiti povabilo na tako prestižen festival je velika čast, piko na i pa doda še dejstvo, da so me predlagali Berlinski filharmoniki. Je zelo lepa potrditev mojega ustvarjanja. Skladbo pišem že par mesecev in bo dokončana v nekaj tednih, ko grem v Berlin na prvo vajo z glasbeniki," je povedala Nina Šenk.

Eden najstarejših in največjih festivalov klasične glasbe, ki poteka od leta 1895, praviloma traja osem tednov, od sredine julija do sredine septembra. Večina koncertov je v znani Royal Albert Hall dvorani, komorna serija pa v dvorani Cadogan Hall v Londonu.

V letu 2018: Ljubljana - Dunaj - Berlin - Pariz - London

Skladbe Nine Šenk so izvajane pretežno na evropskih koncertnih odrih, samo v letu 2018 v vseh večjih prestolnicah. Sredi maja bo v sklopu abonmajskih koncertov Slovenske filharmonije izveden njen prvi Violinski koncert, sicer nagrajen za najboljšo skladbo festivala Young Euro Classic iz leta 2004, ko se je takrat še kot študentka prvič predstavila v Berlinu. V začetku maja bodo v sklopu simfoničnega cikla orkestra SNG Maribor izvedli njeno najobsežnejše delo Quadrum, koncert za štiri tolkalce in orkester.

Na Dunaju se bo letos predstavila dvakrat, septembra bo njena dela na avtorskem večeru predstavil Slovenski komorni orkester Dunaj, pozimi pa bo novo delo za združena ansambla Klangforum Wien in Slowind izvedeno tako v Ljubljani kot na Dunaju.

Zadnja leta tesno sodeluje z Ensemble intercontemporain iz Pariza - leta 2014 je po naročilu ansambla krstno izvedbo doživelo delo Iris za violo in ansambel, od takrat se pa njene skladbe redno pojavljajo na komornih koncertih, decembra letos bodo člani ansambla izvedli skladbo Movimento fluido.

Konec januarja je skladateljica že doživela uspeh v Berlinu, ko je Nemški simfonični orkester na zaključnem koncertu festivala sodobne glasbe Ultraschall izvedel njeno skladbo Echo.

Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...