Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Skladateljica Nina Šenk iz Londona v Ribnico

| 05.09.2018, 17:21

V soboto, 8. septembra, ob 20. uri bo v župnijski cerkvi Svetega Štefana v Ribnici v sklopu Koncertnega abonmaja Ribnica 2018 mogoče prisluhniti Komornemu godalnemu orkestru Slovenske filharmonije s solistom, baritonistom, Jožetom Vidicem. Program koncerta bo zajemal dela Kreka, Srebotnjaka in Čajkovskega. Umetniška vodja cikla je mlada skladateljica Nina Šenk, katere skladbo Baca so minuli ponedeljek predvajali na festivalu klasične glasbe v Londonu.

Več o koncertu je za Radio Ognjišče povedala skladateljica in umetniška vodja cikla Nina Šenk. »To bo tretji izmed petih koncertov letošnje sezone Koncertnega abonmaja Ribnica, temu koncertu sledi še družinski koncert v mesecu oktobru, novembra pa bomo sklenili letošnjo sezono s kvartetom saksofonov Roya in posebno gostjo Zvezdano Novaković. Tokratni koncert smo umestili v cerkev zaradi tega, ker Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije šteje od 10 do 12 članov, odvisno od zasebne, in Ribnica na žalost ne premore druge dvorane, je pa tudi ambient v cerkvi fantastičen. Akustično je cerkev zelo primerna,« je dejala Šenkova, ki jo veseli, da bo kot gost nastopil Jože Vidic. Dodaja še, da je vstop na vse koncerte abonmaja prost.

Skladba Baca Nine Šenk zazvenela na festivalu BBC Proms

Na festivalu klasične glasbe BBC Proms v Londonu je v ponedeljek, 3. septembra zazvenela skladba Baca slovenske skladateljice in lanske nagrajenke Prešernovega sklada Nine Šenk. Skladateljica je pred koncertom v polni dvorani na kratko spregovorila o skladbi. Dejala je, da je navdih zanjo iskala v steklu, naslov pa v prevodu iz latinščine sicer pomeni stekleni biser.

Festival BBC Proms se letos osredotoča tudi na zgodovinski trenutek, ko so pred stotimi leti ženske, starejše od 30 let, pridobile volilno pravico. Med drugimi so njegovi snovalci k sodelovanju povabili skladateljico Nino Šenk in njeno novo delo Baca uvrstili v letošnji program. Skladbo so danes izvedli člani Berlinske filharmonije v dvorani Cadogan. Nina Šenk je prva Slovenka, ki se na tem prestižnem festivalu predstavlja kot skladateljica, piše v sporočilu za javnost.

Nina Šenk je pred izvedbo skladbe povedala, da se je pri ustvarjanju navdihovala pri zvokih, ki nastanejo ob lomljenju stekla, podučila pa se je tudi o celotnemu procesu ustvarjanju stekla. Skladateljica je izrazila upanje, da je to svoje raziskovanje o tem, kako nastane material, ki ga vsak dan uporabljamo, uspešno prelila tudi v skladbo. Glasba je nastala po naročilu, v njej pa je slišati sedem instrumentov, ki odzvanjajo tudi v Ravelovi skladbi Introduction and Allegro.

Do povabila Nine Šenk na festival BBC Proms je prišlo na pobudo članov Berlinske filharmonije, ki so si zaželeli ponovno sodelovati s skladateljico po uspešnem projektu, ki so ga imeli leta 2013 na salzburškem festivalu, kjer so izvedli njeno skladbo In the absence (V odsotnosti).

Eden najstarejših in največjih festivalov klasične glasbe, ki poteka od leta 1895, praviloma traja osem tednov, od sredine julija do sredine septembra. Večina koncertov je v znani Royal Albert Hall dvorani, komorna serija pa v dvorani Cadogan Hall v Londonu, je sporočil skladateljičin predstavnik za medije Alen Salihović.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.