Slavi KoširSlavi Košir
Andrej JermanAndrej Jerman
Upokojenka na vseslovenskem protesu (foto: Rok Mihevc)
Upokojenka na vseslovenskem protesu | (foto: Rok Mihevc)

Vsesplošni protivladni protest v organizaciji Glasa upokojencev #foto #video

Slovenija | 31.03.2023, 14:49 Alen Salihović Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Protestniki so na tretjem shodu ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober znova napolnili ljubljanski Trg republike. Shod so tokrat razširili na vsesplošni vladni protest. Premierja Roberta Goloba in vlado pa so pozvali k odstopu ter razpisu ponovnih volitev. Protestniki so se tokrat sprehodili tudi po ljubljanskih ulicah.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Ponovili so zahteve o zvišanju najnižjih pokojnin

Predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je na shodu pozdravil vse, ki so "obljub, govoričenja in posmehovanja vladajoče klike siti že po 10 mesecih njihovega vladanja". Vlado in Goloba je pozval k odstopu, ker "dejstva kažejo, da z veliko hitrostjo drvimo v bankrot države". Pozval je, naj vlada denar poišče pri svojih milijonih, reveže pa naj pusti, saj dodatnih bremen ne bodo prenesli, niti dovolili.

Po njegovih besedah bi višje pokojnine prinesel tudi nadzor nad blagajno Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). "Revizija bi odkrila nič koliko nesmiselno porabljenega denarja, ki bi ga sicer lahko dobili upokojenci," je dejal in zahteval, naj računsko sodišče izvede takojšnjo revizijo zavoda.

Okrog deset tisoč protestnikov se je tokrat sprehodilo po ljubljanskih ulicah in ob spremljavi harmonike kričali "Vlada dol" in "Hočemo penzije".

Inštitut 1. oktober zahteva, da jih vlada vključi v pogajanja za višje pokojnine, predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika pa naj iz pogajanj odstranijo. "Če bi se boril za upokojence, bi podprl zakon, ki smo ga vložili na prejšnjem shodu za 20-odstotni dvig pokojnin in bi nas nepreklicno in brezpogojno podprl, pa nas ni," je prepričan Rupar.

Iz državnega zbora so jih sicer večkrat obvestili, da vložen zakon o dvigu pokojnin potrebuje dopolnitev. "Obljubim vam, da bomo shode organizirali, dokler naše zahteve ne bodo uresničene," je obljubil protestnikom. Ponovil je, da med drugim zahtevajo pokojnine v višini najmanj 750 evrov in 13. pokojnino.

Dejal je, da vlada napoveduje tudi druge "drastične in nesmiselne ukrepe, vsi pa gredo na škodo upokojencev", kot so podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, novi davki in dvig starostne meje za upokojitev. Trdi da se pokojninska reforma, ki jo napovedujeta minister za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in generalni direktor Zpiz Marijan Papež ne bo izšla "po njihovih sanjah".

Rupar je razočaran tudi nad predsednico republike Natašo Pirc Musar, saj se ni odzvala na pismo v katerem so jo pozvali, naj se zavzame za ljudsko iniciativo upokojencev. Pirc Musar je sporočil, da protestniki niso pod vplivom nobene stranke, da zavračajo delitev na leve in desne ter da jih drži le "stiska in borba in ponosno slovensko srce".

V Inštitutu 1. oktober so oblikovali peticijo za zaščito pravic upokojencev, ki jo bodo vložili na komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti v DZ, je napovedal podpredsednik inštituta Igor Černoga.

V njej zahtevajo, naj komisija predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič predlaga, da nemudoma izpelje standarden postopek za obravnavo zakona o izrednem povišanju pokojnin, vlada pa naj nemudoma prične z izvajanjem interventnih ukrepov, s katerimi bi pomagala upokojencem in upokojenkam in do 1. junija pripravi reformo pokojninskega sistema. Pripravijo naj tudi reformo zdravstvenega sistema in zakona o dolgotrajni oskrbi, pozivajo.

Upokojenka na vseslovenskem protesu
Upokojenka na vseslovenskem protesu © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Protest upokojencev
Protest upokojencev © Rok Mihevc

Več tisoč protestnikov se je sprehodilo po Ljubljani

Organizatorji so na shod povabili tudi Goloba, Pirc Musarjevo, Klakočar Zupančičevo in Mesca. Nihče se povabilu ni odzval.

Rupar je dejal, da to kar se dogaja sedaj v politiki, da upokojence pošiljajo kot reveže na socialno po dodatke, je sramota. K tem zahtevam dodajajo tudi pozive k odstopu vlade. Dejal je, da sta val protestov, ki se širijo po državi in nejevolja ljudi, posledica slabega dela vlade.

Preberite še: Za našo zemljo gre...

Na protestu so se zbrali ob treh popoldne na Trgu republike, potem pa je sledil poziv skupine protestnikov k obhodu po Ljubljani, ki so ga poimenovali »Oglejmo si znamenitosti Ljubljane«. Povorka je šla od Šubičeve čez Slovensko, nato po Gosposvetski in potem po Prešernovi nazaj pred parlament. Pričakujejo do 40.000 ljudi ter da bo shod potekal mirno in brez provokacij.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

 

 
© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

 

Slovenija
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...

O avtorju