Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Vlada Republike Slovenija (foto: Vlada)
Vlada Republike Slovenija | (foto: Vlada)

Nahtigal: Ta vlada se je zaletela kot vsak začetnik

Slovenija | 30.03.2023, 13:54 Marta Jerebič

Zaradi obljubljenih reform, ki se vse bolj odmikajo oziroma jih morda sploh ne bo, je vladajoča koalicija ob bližajoči se prvi obletnici v vse večjih težavah. Premier Robert Golob je v torek v oddaji Preverjeno na POP TV dejal, da davčne reforme morda celo ne bo, dodal je, da se jih ne bodo šli, če ne uspejo ljudi prepričati v to, zakaj so potrebne. Za grešnega kozla si je izbral ekipo ministrstva za finance s Klemnom Boštjančičem na čelu, češ da je davčno reformo komunicirala slabo in narobe. Koalicijski partnerji so nad Golobovimi izjavami presenečeni, nezadovoljni so zlasti v SD. Opozicija pa je prepričana, da bo letošnje leto prineslo zgolj časovnice.

SDS: Dobivamo zgolj analize, strateške svete, časovnice

Predsednik SDS Janez Janša je že pred časom dejal: »Ključna reforma v Sloveniji je prelaganje datumov, ko naj bi se neka reforma začela.«

Vodja poslanske SDS Jelka Godec pa je po Golobovih izjavah v oddaji Preverjeno dodala: »To je potrditev tistega, kar ves čas govorimo. Reform ni, so zgolj analize, strateški sveti, ideje, pogovarjanja, dogovarjanja, časovnice, ki se ne izpolnjujejo. To reformno leto je daleč od tega, da bo reformno leto.« Dejala je še, da bodo o delu vlade vsebinsko razpravljali tudi ob interpelaciji vlade.

NSi: Če vlada ne bo začela vlagati zakonodajnih predlogov, jih bomo mi

Tudi v NSi ocenjujejo, da bo "pompozno napovedano leto reform, pravzaprav ostalo prazno". Po besedah vodje poslanske skupine Janeza Ciglerja Kralja se žal znova izkazuje, da vlade novih obrazov nimajo operativne sposobnosti in političnega poguma, kljub temu da imajo ponavadi veliko politično večino in moč. »Upamo, da bo vlada vseeno prišla k pameti, če tako rečem, in se odločila za nujne reforme. Časovnic in obljub je dovolj, ljudje potrebujejo rešitve. Če jih ne bo do konca maja, predvsem na zdravstvenem področju, bo tudi Nova Slovenija sama začela z vlaganjem zakonov,« je dejal Cigler Kralj.

Nahtigal: Pričakovati, da se bo nekaj razrešilo v nekaj mesecih, je popolnoma iluzorno

»Ta vlada se je zaletela kot vsak začetnik, ki se zaleti na določeno področje in izhaja iz nekih želja in ciljev, namesto da bi najprej realno ocenil situacijo,« pa je za naš radio dejal novinar in urednik na RTV Slovenija Martin Nahtigal. »Če se spomnimo - tudi prvotna reforma enotnega plačnega sistema je v bistvu trajala skoraj desetletje, da smo jo realizirali. Pričakovati, da se bo nekaj razrešilo v nekaj mesecih je popolnoma iluzorno tako z ene kot druge strani.«

Martin Nahtigal
Martin Nahtigal © Rok Mihevc

Kako dolgo taka vlada, za katero se zdi, da vse razpada, še zdrži?

»Vlade ne odstavljajo mediji, čeprav se je tega v preteklosti marsikdo posluževal. Odstavljajo in potrjujejo jo poslanci. In dokler ima Golob stabilno poslansko večino, je njegova vlada varna. Sicer lahko prejema udarce z leve, z desne, od zgoraj, od spodaj, od medijev, od koalicijskih partnerjev in tako naprej, a dokler ne bo neke realne želje po spremembi večine v parlamentu, je njegova vlada razmeroma na varnem. In jaz mislim, da sem tega zaveda, zato se tudi ne sekira tako hudo, kot se mi vsi ostali, glede realizacije njegovih lastnih obljub,« še meni Nahtigal.

Slovenija, Politika
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...