Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Novinarska konferenca Sindikata kmetov Slovenije in nekaterih drugih organizacij pred opozorilnim protestom kmetov po več krajih Slovenije. (foto: STA)
Novinarska konferenca Sindikata kmetov Slovenije in nekaterih drugih organizacij pred opozorilnim protestom kmetov po več krajih Slovenije. | (foto: STA)

Slovenski kmetje zahtevajo ...

Slovenija | 24.03.2023, 12:27 Alen Salihović

Na Trgu republike pred državnim zborom je bila novinarska konferenca Sindikata kmetov Slovenije in številnih drugih kmečkih stanovskih organizacij, pred opozorilnim protestom slovenskih kmetov. Ti se bodo ob 13. uri s traktorji zbrali na več kot 20-ih lokacijah po državi, kjer bodo prebrali zahteve, ki so predvsem okoljske narave. Kot je dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved kmetom poleg okoljskih zahtev pretijo novi davki, pereča so cenovna neskladja, težave so tudi z zvermi.

Za današnjim protestom ne stoji nobena politična stranka, namen protesta je zastopati interese kmetov

»Z veliko angažiranostjo smo sodelovali pri oblikovanju nove kmetijske politike. Bili smo vključeni, toda zelo malo upoštevani,« je v današnji izjavi za javnost pred opozoril predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Kljub zagotovilom politike o pomembnosti kmetijskega sektorja za stabilnost države so bili kmetje po njegovih besedah žrtvovani za okoljske eksperimente aktivistov in uradnikov. »Rezultat kmetovega dela sta sedanje zeleno slovensko podeželje in blaginja slovenskih državljanov. Ne dovolimo, da se to uniči, saj poti nazaj ni,« je poudaril.

Medved je predstavil osem zahtev kmetov, ki jih nadejate v nadaljevanju novice.

»Za današnjim protestom ne stoji nobena politična stranka, namen protesta je zastopati interese kmetov,« je bil jasen Medved. Zahteve bodo danes naslovili na vlado, predsednico države in pristojne ministre. »Pričakujemo, da nas bodo sprejeli v 10 dneh, v nasprotnem bomo aktivnosti stopnjevali,« je napovedal Medved.

Jejte lokalno, kupujte domače

»Nismo mislili, da bomo morali s takimi zahtevami pred slovensko javnost 450 let po znamenitem slovensko-hrvaškem kmečkem uporu in 30 let po vseslovenskem kmečkem štrajku, ko smo zaprli vse slovenske meje,« je dodal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič. A po njegovih besedah so razmere tako kritične, da so bili v to prisiljeni. Žveglič je državljane pozval, naj jih podprejo na način, da kupujejo slovensko hrano in ne nasedajo drobnemu tisku. Enako je pozval predsednik komisije za kmetijstvo v državnem svetu Branko Tomažič. »Jejte lokalno, kupujte domače, kajti le to je prihodnost življenja na podeželju,« je dejal.

Z vsako ukinjeno kmetijo, z vsakim izgubljenim mladim prevzemnikom izgubljamo

Alenka Marjetič Žnidar iz Zadružne zveze Slovenije je izpostavila, da so slovenske kmetije tiste, zaradi katerih je slovensko podeželje poseljeno, obdelano, slikovito in socialno varno, naša država pa prehransko varnejša. »Z vsako ukinjeno kmetijo, z vsakim izgubljenim mladim prevzemnikom izgubljamo vse našteto,« je opozorila.

Starejše odhajajo, mlajše pa ne prihajajo v takšni meri, kot bi si želeli

Tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule je opozorila na razmere v kmetijstvu. »Zveza spremlja svoje članstvo in ugotavljamo, da starejše odhajamo, mlajše pa ne prihajajo v takšni meri, kot bi si želeli,« je izpostavila in pozvala k skrbi za vse deležnike, da bodo lahko še naprej pridelovali hrano.

Razmere v kmetijstvu se ne izboljšujejo, kvečjemu se krepko zaostrujejo

»Kako si predstavljate, da bomo mladi še naprej vztrajali in kmetovali, ko pa se nam onemogoča razvoj naših kmetij,« je zanimalo predsednico Zveze slovenske podeželske mladine Anjo Mager. »Že več let opozarjamo na iste stvari in iste težave, razmere pa se v kmetijstvu niti slučajno ne izboljšujejo, kvečjemu se krepko zaostrujejo,« je dejala.

Izjavi kmetov je prisluhnila tudi pristojna ministrica Irena Šinko, ki je poudarila, da so na kmetijskem ministrstvu ves čas v stiku z nevladnimi in ostalimi organizacijami. »Kmetje vedo, da smo na njihovi strani, da poznamo njihove zahteve, ampak vse niso rešljive čez noč,« je dejala.

Sindikat kmetov Slovenije sicer današnji opozorilni protestni shod načrtuje ob 13. uri na več lokacijah po Sloveniji. Med drugim se mu bodo pridružili tudi lastniki zemljišč ob trasi povezovalnega kanala C0 v Ljubljani. Eden od njih je napovedal, da se bodo kmetje v prestolnici s traktorji pred parlament pripeljali že ob 12.30 uri, nato pa se bodo odpeljali na lokacijo protesta. Kot je dejal, namreč ne želijo povzročati gneče v času, ko se bodo ljudje odpravili iz služb.

 

© ARO

ZAHTEVE SLOVENSKIH KMETOV

DOVOLJ JE!

Kmetje smo izgubili potrpljenje. Predolgo smo bili tiho in dopustili, da nam drugi narekujejo, kako
kmetovati na svoji zemlji. Ves čas poslušamo obljube, ki niso nikoli izpolnjene. ZAHTEVAMO, kar nam pripada! POŠTENE, REALNE IN KMETU DOSTOPNE intervencije in zahteve ter spodbudno okolje za kmetovanje!

Z veliko angažiranostjo smo sodelovali pri oblikovanju nove kmetijske politike, bili smo vključeni, toda zelo malo upoštevani. Kljub zagotovilom politike o pomembnosti kmetijskega sektorja za stabilnost države smo bili žrtvovani za okoljske eksperimente aktivistov in uradnikov.

Kmet je skozi stoletja in generacije skrbel za naravo, okolje in obdelano krajino. Rezultat kmetovega dela je sedanje zeleno slovensko podeželje in blaginja slovenskih državljanov. NE dovolimo, da se to uniči, saj poti nazaj ni.

Zaradi nestrinjanja v imenu slovenskih kmetov zahtevamo:

1. Da nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja. Omejitve, ki izhajajo iz pogojenosti, Uredbe za območja Natura 2000, habitatne direktive, povečanje območij občutljivega trajnega travinja in ostala območja, ki nastajajo na kmetijskih zemljiščih, definirana iz strani neresornih ministrstev in institucij. Okoljske omejitve onemogočajo kmetovanje.

2. Zahtevamo revidiranje, ponovno proučitev in zmanjšanje območij Natura 2000, ekološko pomembnih območij, območij občutljivega trajnega travinja, in prestavitev navedenih območij na območja, kjer ne omejujejo kmetijske pridelave, (da bo Slovenija primerljiva ostalim državam).

3. Zahtevamo izvajanje podnebnih in okoljskih ukrepov, zapisanih v strateškem načrtu Skupne kmetijske politike na način, da so dostopni kmetu, uporabni, izvedljivi ter trajnostni.

4. Zahtevamo jasne in enostavne pogoje izvajanja ter administrativno nezahtevne ukrepe, ki so kmetu dosegljivi in izvedljivi. Ne pristajamo več samo na sodelovanje in seznanitev, temveč zahtevamo, da se naše predloge in stališča upošteva.

5. Zahtevamo, da je prehranska varnost Slovenije prioriteta - ne sme biti podrejena okoljevarstvenim avanturam.

6. Stop novim davkom! Saj dodatni davčni pritiski na kmeta omejujejo razvoj kmetij (preteči nepremičninski davek in obdavčitve neposrednih plačil - OMD, socialnih transferjev, povečanje bonitetnih točk kmetijskih zemljišč, katastrski dohodek…).

7. Zahtevamo uskladitev vseh neposrednih plačil in ostalih sredstev z inflacijo.

8. Zahtevamo, da se kmetijstvu namenjena sredstva skupne kmetijske politike v celoti obdržijo v kmetijstvu oz. kmetijskem sektorju.

Zbrani na novinarski konferenci
Zbrani na novinarski konferenci © ARO

Izražamo torej močno nestrinjanje z okoljskimi zahtevami, ki kmetu odvzemajo pravico do kmetovanja.

V Sloveniji lahko pijemo vodo iz pipe. Tudi za to smo zaslužni kmetje. Kmetje, ki ne le da skrbimo za okolje in obdelano krajino, ampak pridelujemo zdravo, lokalno, kakovostno hrano za slovenskega potrošnika, skrbimo za prehransko varnost Slovenije. Ne le v izrednih časih, ampak vsak dan.

1. Zahtevamo odločen NE Republike Slovenije trgovinskemu sporazumu Mercusor in ostalim sporazumom, ki omogočajo uvoz hrane iz držav, kjer so standardi proizvodnje drugačni. NE dopustimo dvojnih standardov hrane za slovenskega potrošnika.
2. Izvajanje masnih bilanc V CELOTI z začetkom izvajanja oktobra 2023.
3. Zahtevamo ureditev verige vrednosti preskrbe s hrano in pravične cene za kmete.
4. Zmanjšanje populacije zveri in divjadi na nosilno kapaciteto okolja ter nadaljnje učinkovito upravljanje z zvermi in divjadjo - s takojšnjim pričetkom.
5. Zahtevamo ureditev zakonodaje za zaščito najboljših kmetijskih zemljišč in njihovo ohranitev za proizvodnjo hrane ter ureditev zakonodaje kmetijskih zemljišč, ki so temelj za kmetovanje, na način, da bodo kmetijska zemljišča lažje dostopna slovenskemu kmetu.
6. Zahtevamo obravnavo živinoreje kot osnove trajnostnega kmetovanja.
7. Zahtevamo popolno zavrnitev Uredbe o trajnostni rabi FFS na ravni celotne države.

Anton Medved
Anton Medved © ARO

Kmetijsko politiko mora voditi Ministrstvo za kmetijstvo, ki pa se mora zavedati, koga zastopa - kdo dejansko kmetuje.

Trenutna kmetijska politika ni oblikovana s kmeti in za kmete, ogroža pa tudi okoljske cilje, vodi v
zaraščanje, opuščanje kmetovanja in širjenje zveri ter tujerodnih vrst.

Še je čas, da nam prisluhnete in da skupaj poiščemo prihodnost slovenskega kmetijstva. Kmetijstva, ki ga bomo kmetovali slovenski kmetje in od njega vsi skupaj dostojno živeli. Mi, slovenski kmetje,
slovenski potrošnik ter narava. To ni samo naša pravica, to je naša in vaša skupna odgovornost.

Danes opozarjamo in bomo opozarjali - kmetje po vsej Sloveniji. V kolikor ne bomo upoštevani, bomo kmetje zaostrovali protestne aktivnosti.

Brez kmeta ni hrane!


Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...