Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Protest kmetov (foto: STA)
Protest kmetov | (foto: STA)

Kmečki punt: Traktorji bodo brneli na spornem gradbišču

Slovenija | 17.03.2023, 10:31 Alen Salihović

Lastniki kmetijskih zemljišč, kjer ljubljanski župan Zoran Janković gradi sporni kanalizacijski kanal C0 pripravljajo danes ob 13:45 kmečki punt. Po besedah kmeta Braneta Grada se bodo zbrali s traktorji.

Kje se bo punt odvijal?

Kot nam je povedal Grad naj vsi, ki se želijo pridružiti kmečkemu puntu želijo gredo po Nemški cesti iz smeri Ježica proti Šentvidu. Približno na sredini Nemške ceste je izvoz na desno na široko makadamsko cesto s tablo »Separacija in betonarna Šuštar«. Po približno 700 metrih po makadamu je mogoče parkirati. Vsi, ki se bodo protestu pridružili s traktorji pa se zberejo ob 13.30 pri elektro postaji v Klečah. Bodo pa po besedah Grada vidni usmerjevalniki.

V ponedeljek, 20. 3. bo protest tudi pred magistratom 

Spomnimo, da so glavni branitelji ljubljanske čiste pitne vode že dolga leta pogumni in pokončni kmetje. »Župan Janković jih je nezakonito razlastil, sedaj pa jim še nezakonito onemogoča dostop do njihove zemlje. Kmetje so se odločili, da bodo v petek, 17.3. ob 13:45 ponovno protestirali na svoji zemlji na lokaciji gradnje nevarnega kanalizacijskega kanala. Vabljeni, da jih s svojo udeležbo pridemo podpreti. S tem bomo izkazali spoštovanje in solidarnost s kmeti, ter dali svoj pomemben prispevek k zaustavitvi gradnje tega nevarnega, nezakonitega, nepotrebnega in protiustavnega tranzitnega kanalizacijskega kanala nad zajetjem, ki zagotavlja 90% čiste pitne vode za Ljubljano. Če se zastrupi ta voda, Ljubljana nima drugega vira čiste pitne vode, ki ga lahko nadomesti,« je zapisal mestni svetnik Aleš Primc, ki sicer svoj protest pripravlja v ponedeljek, 20. marca ob 14.30 pred mestno občino v Ljubljani.

llll

Slovenija
Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News) Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (photo: Vatican News)

Pred papežem pričeval tudi Slovenec

Udeleženci sinode so se po sobotnem molitvenem bedenju odpravili na tridnevne duhovne vaje. Z njimi naj bi se pripravili na sinodalno zasedanje, ki se bo začelo v sredo.

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...