Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Kmetje protest (foto: ARO)
Kmetje protest | (foto: ARO)

Kmečki punt za čisto pitno vodo in proti prisilnemu prilaščanju zemljišč C0 #foto

Novice | 17.03.2023, 16:29 Alen Salihović

Na gradbišču spornega kanalizacijskega kanala C0 v Ljubljani je bil kmečki punt. Približno 100 traktorjev se je v organiziranem sprevodu pripeljalo na gradbišče, kjer so kmetje ponovili, da zahtevajo konec gradnje kanalizacijskega omrežja. To je po besedah lastnikov zemljišč nujno za zaščito pitne vode. Kanal se namreč gradi na vodovarstvenem območju. Nagovor na kmečkem puntu je imel eden od lastnikov zemljišč Brane Grad. Pred mikrofon pa smo povabili prav tako lastnika, ki so mu vzeli kar šest parcel Filipa Čemažarja.

Kmetje protest
Kmetje protest © ARO

Ko so protestniki, teh je bilo med 250 in 300 prihajali na mesto protesta je bila na vsakem križišču policija, redarji Mestne občine Ljubljana pa so zaprli cesto do kanala C0. Kljub temu so se peš odpravili čez travnike na mesto gradnje, tudi tam je bilo veliko policistov.

Po drugi poti so se pripeljali traktorji, teh je bilo približno 100, tako na eni kot drugi strani kanala. Po prihodu traktorjev so zbrane poleg Braneta Grada nagovorili še mestni svetnik Aleš Primc, ki svoj protest proti županu Jankoviću pred mestno občino pripravlja v ponedeljek ob 14.30, mestna svetnica SDS Mojca Škrinjar ter prvak SLS Marko Balažič. Grad se je zahvalil vsem govornikom in tudi poslanki Levice Nataši Sukič ter poslancu NSi Aleksandru Reberšku, ki sta na seji parlamentarnega odbora skupaj s poslanci SDS zagovarjala ustavitev gradnje kanala.

»Najbolj zadolžena občina v Sloveniji ima največjo črno gradnjo tukaj. Črna gradnja zaradi tega, ker nima vseh dovoljen, naslednjič je črna gradnja, ker nas je na tej trasi, ki jo sedaj vidimo, na 700 metrov dolžine, 13 lastnikov že štiri leta na upravnem sodišču za ugotavljanje mejnega postopka. Država ga ni hotela naročiti, mi smo ga prosili že leta 2018 in smo ga izvedli sami,« je povedal Grad.

Kmetu Filipu Čemažarju je bilo brez njegove vednosti odvzetih kar šest parcel. »Uradno nisem razlaščen, sem pa izvedel od bratranca, da je v zemljiški knjigi zapisano, da sem razlaščen za šest parcel na tem območju. Šest prvovrstnih parcel, ki so osnovno sredstvo kmetije in to zemljo ves čas obdelujemo,« je povedal Čemažar. Zavrnil je očitke, da kmetje z gnojnico onesnažujejo podtalnico. »Zemlja na površini, če je rodovitna, če se obdeluje je živa zemlja. Na tej zemlji so drobnoživke, ki skrbijo, da se vse kar pognojimo porabi in predela in to rastline porabijo za rast. Če pa je šest metrov globoko kanal pa teh organizmov, ki bi te fekalije predelali ni,« je povedal.

Po dogajanju na severnem obrobju Ljubljane so se traktoristi po Dunajski cesti odpeljali proti središču prestolnice in tudi tako sporočili nestrinjanje z gradnjo kanala C0.

Občina sicer zavrača vse očitke o nezakoniti gradnji. Pa vendar je jasno, kar je bilo povedano na protestu, da ministrstvo za okolje, podnebje in energijo za to gradnjo ni izdalo okoljevarstvenega soglasja.

Novice
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...