Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Ljubljanski župan Zoran Janković (foto: STA)
Ljubljanski župan Zoran Janković | (foto: STA)

Janković opoziciji v mestnem svetu ne dovoljuje razprave

Slovenija | 26.01.2023, 12:55 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Ljubljanski svetniški klub SDS županu Zoranu Jankovića očita, da opoziciji v mestnem svetu ne dovoljuje razprave. Med drugim jih je zmotil Jankovićev odgovor, da ne bo sklical izredne seje na temo kanala C0, ki jo je zahtevala opozicija. "Župan Janković nazorno kaže, da mu je malo mar za pereče težave svojih meščanov," so zapisali.

Ogorčeni nad aroganco župana

"Danes smo prejeli pisni odgovor župana Mestne občine Ljubljana, da izredne seje na temo gradnje kanala C0, ki smo jo zahtevali opozicijski svetniki, ne bo sklical. Kot je zapisal, bo pozval tudi svetnice in svetnike Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda, da se seje ne udeležijo," so zapisali v svetniškem klubu SDS, kjer so "nad aroganco župana ogorčeni".

Problemi zdravstva za Jankovića ne obstajajo

Jankoviću očitajo, da mestni opoziciji ne dovoljuje nobene razprave. "Problemi zdravstva in osebnih zdravnikov, ki so bili tema prve izredne seje, zanj ne obstajajo. Na seji ni dovolil niti razprave," so zapisali in dodali, da se je njegova "molčeča večina" iz Liste Zorana Jankovića v tem mandatu prelevila v "molčečo večino LZJ in Gibanja Svoboda". "Njihov glasovalni stroj potepta sleherno pravico do razprave v mestnem svetu, kar je najmanj nedemokratično," so kritični v opozicijskem svetniškem klubu.

Utišati svetnike edini napredek župana

"Edini napredek, ki ga je župan naredil v tem mandatu, je, da bo poleg tihe večine svetnikov LZJ in Gibanja Svoboda očitno skušal popolnoma utišati opozicijske svetnike. Kar pa je naravnost zastrašujoče za prestolnico Slovenije leta 2023," so sklenili.

Sklic izredne seje na temo zaščitne pitne vode

Zahtevo za sklic izredne seje na temo zaščite pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika zaradi izgradnje kanala C0 so vložili svetniki iz strank SDS, NSi, Vesna, Piratska stranka ter samostojni svetniki. Med sklepi zahtevajo, da občina takoj ustavi vsa gradbena dela na delu trase C0 in zagotovi pripravo neodvisnih študij ogroženosti pitne vode.

Slovenija