Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Kanal c0 (foto: Alpe Adria Green)
Kanal c0 | (foto: Alpe Adria Green)

Gradnja kanala C0 se nadaljuje, prav tako nasprotovanja

Slovenija | 29.01.2023, 09:14 Tone Gorjup

Povezovalni kanal C0, ki je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter se nadaljuje na območju Mestne občine Ljubljana, je odmeval tudi v tem tednu. Najprej je del ljubljanske opozicije vložil zahtevo za izredno sejo o kanalu C0, pred koncem tedna pa je upravno sodišče v tožbi glede dela kanala pritrdilo društvu Alpe Adria Green, da je stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja.

Brez okoljevarstvenega dovoljenja

Društvo Alpe Adria Green se od začetka projekta bori proti umeščanju kanala C0 na vodovarstveno območje. Gre za del kanala med Črnučami in Brodom. Ker je upravno sodišče pritrdilo društvu, se postopek za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za ta del nadaljuje. Ministrstvo za okolje in prostor je pred tem pritožbo društva zavrglo, češ da ni dovoljena. To pomeni, da MOL še nima veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja. Na odločitev upravnega sodišča se bo ljubljanski župan odzval prihodnji torek.

Sklic izredne seje

Po zdravi pameti je kanalizacija potrebna, odločitev, da poteka preko vodonosnika, ki polovico Ljubljančanov oskrbuje s pitno vodo, pa je neodgovorna. Na to želijo opozoriti tudi ljubljanski mestni svetniki iz strank SDS, NSi, Vesna, Piratska stranka in samostojni svetniki. Vložili so zahtevo za sklic izredne seje o zaščiti pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika zaradi izgradnje kanala C0. Med sklepi je zahteva, da mestna občina takoj ustavi gradbena dela in zagotovi pripravo neodvisnih študij ogroženosti pitne vode. Župan pa naj poskrbi za spoštovanje ustavne pravice do čiste pitne vode in zaščito pravice do zasebne lastnine.

Janković seje ne bo sklical

Zoran Jankovič se je na njihovo zahtevo pred dnevi odzval z besedami: "Seje ne bom sklical, prepustil bom njim, da jo skličejo, mestnim svetnicam in svetnikom pa predlagam, da se seje ne udeležijo." Medtem stroji nemoteno nadaljujejo z delom, latnike zemljišč in tiste, temu nasprotujejo, pa preganjata policija in mestno redarstvo.

Slovenija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...