Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Kanal c0 (foto: Alpe Adria Green)
Kanal c0 | (foto: Alpe Adria Green)

Gradnja kanala C0 se nadaljuje, prav tako nasprotovanja

Slovenija | 29.01.2023, 09:14 Tone Gorjup

Povezovalni kanal C0, ki je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter se nadaljuje na območju Mestne občine Ljubljana, je odmeval tudi v tem tednu. Najprej je del ljubljanske opozicije vložil zahtevo za izredno sejo o kanalu C0, pred koncem tedna pa je upravno sodišče v tožbi glede dela kanala pritrdilo društvu Alpe Adria Green, da je stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja.

Brez okoljevarstvenega dovoljenja

Društvo Alpe Adria Green se od začetka projekta bori proti umeščanju kanala C0 na vodovarstveno območje. Gre za del kanala med Črnučami in Brodom. Ker je upravno sodišče pritrdilo društvu, se postopek za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za ta del nadaljuje. Ministrstvo za okolje in prostor je pred tem pritožbo društva zavrglo, češ da ni dovoljena. To pomeni, da MOL še nima veljavnega okoljevarstvenega dovoljenja. Na odločitev upravnega sodišča se bo ljubljanski župan odzval prihodnji torek.

Sklic izredne seje

Po zdravi pameti je kanalizacija potrebna, odločitev, da poteka preko vodonosnika, ki polovico Ljubljančanov oskrbuje s pitno vodo, pa je neodgovorna. Na to želijo opozoriti tudi ljubljanski mestni svetniki iz strank SDS, NSi, Vesna, Piratska stranka in samostojni svetniki. Vložili so zahtevo za sklic izredne seje o zaščiti pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika zaradi izgradnje kanala C0. Med sklepi je zahteva, da mestna občina takoj ustavi gradbena dela in zagotovi pripravo neodvisnih študij ogroženosti pitne vode. Župan pa naj poskrbi za spoštovanje ustavne pravice do čiste pitne vode in zaščito pravice do zasebne lastnine.

Janković seje ne bo sklical

Zoran Jankovič se je na njihovo zahtevo pred dnevi odzval z besedami: "Seje ne bom sklical, prepustil bom njim, da jo skličejo, mestnim svetnicam in svetnikom pa predlagam, da se seje ne udeležijo." Medtem stroji nemoteno nadaljujejo z delom, latnike zemljišč in tiste, temu nasprotujejo, pa preganjata policija in mestno redarstvo.

Slovenija
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...