Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Dva različna svetova v misijonih (foto: Misijonsko središče Slovenija)
Dva različna svetova v misijonih | (foto: Misijonsko središče Slovenija)

Danes "debeli četrtek", v soboto Pustna Sobotna iskrica

Dogodki | 16.02.2023, 08:09 Jure Sešek

Že enaindvajsetič se na debelega četrtka dan pripravljamo na pustno dobro delo. Lahko smo brez skrbi, z upoštevanjem »zapovedi«, ki jih v sebi nosi današnji debeli ali tolsti četrtek, bomo gotovo dobili dovolj moči za ciljno strmino priprav na Pustno Sobotno iskrico.

Bogate zimske jedi

Pa vendar. Iskreno rečeno: če pomislimo na cilj letošnjega pustnega dobrega dela, je kar nekoliko neokusno pisati o tem, kako prav je danes in v dneh do pepelnice mastiti se z bogatimi zimskimi jedmi, s tistim, kar je nekdaj sodilo k obilju kmečkih družin. V našem delu sveta je čas za klobase, krvavice, kislo zelje, repo in ocvirke. Tu so matevž in mnoge sladice, posebej krofi ali flancati. Vse drži. Marsikje po Evropi bodo danes predčasno končali delovnik in začeli pustno rajanje.

Razviti svet bo danes zavrgel na tone belega kruha

Le nekaj ur poti z letalom pa nas loči od dežel, v katerih se prav vsak dan, pa naj pust ali post, srečujejo z neizmerno lakoto. Celo s podhranjenostjo otrok. Razviti svet bo danes zavrgel na tone belega kruha in ostalih dobrot. Podatki Eurostata kažejo, da je v povprečni prebivalec Evropske unije v enem letu zavrže 127 kilogramov hrane. Grozna matematika: če vemo, da EU premore 447 milijonov prebivalcev, se samo tukaj letno zavrže 57 milijonov ton hrane. Na globalni ravni še bistveno več. V smeti gre okoli 30 odstotkov vse proizvedene hrane. To je okoli 1,3 milijarde ton hrane oziroma okoli 170 kilogramov na posameznega Zemljana. Groza!

Kongo, Senegal, Arktika

Kljub tem nerazumljivim spoznanjem pa mnogi, ki delajo v nerazvitem svetu, opozarjajo na nujnost pomoči deželam, v katerih trpijo lakoto. Trem bomo skušali pomagati v soboto, ko bo znova čas za pustno dobro delo. V sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije vas, dragi poslušalci Radia Ognjišče, iskreno vabimo k pomoči misijonom v Kongu, Senegalu in na Arktiki. Misijonarke s. Zorica Blagotinšek, s. Mojca Karničnik in s. Dorica Sever v delu svojega poslanstva skrbijo tudi za zbiranje sredstev, ki so namenjena za hrano otrok. Namenjena bodo dekletom v uršulinski šoli, podhranjenim otrokom in Inuitom, ki dnevno prihajajo na misijon, nad katerim v globokem mrazu bdi s. Dorica.

Hvaležni bomo vsem, ki boste slišali vabilo k dobremu delu in dodali svoj dar v soboto dobrote. Pustna Sobotna iskrica bo z vami to soboto med 9. in 15.uro.

Darove že lahko oddate s preprostim skeniranjem spodnje QR kode. Vpisati morate smo še znesek vašega daru. Lahko pa svoj dar oddate tudi preko speltnega obrazca.

Darove za namen letošnje Pustne Sobotne iskrice lahko še vedno pošljete s pomočjo skeniranja QR kode v vaši bančni aplikaciji na pametnem telefonu. Vpišete le še znesek daru.
Darove za namen letošnje Pustne Sobotne iskrice lahko enostavno pošljete s pomočjo skeniranja QR kode v vaši bančni aplikaciji na pametnem telefonu. © Misijonsko središče Slovenije

Dogodki
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...