Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dva različna svetova v misijonih (foto: Misijonsko središče Slovenija)
Dva različna svetova v misijonih | (foto: Misijonsko središče Slovenija)

Danes "debeli četrtek", v soboto Pustna Sobotna iskrica

Dogodki | 16.02.2023, 08:09 Jure Sešek

Že enaindvajsetič se na debelega četrtka dan pripravljamo na pustno dobro delo. Lahko smo brez skrbi, z upoštevanjem »zapovedi«, ki jih v sebi nosi današnji debeli ali tolsti četrtek, bomo gotovo dobili dovolj moči za ciljno strmino priprav na Pustno Sobotno iskrico.

Bogate zimske jedi

Pa vendar. Iskreno rečeno: če pomislimo na cilj letošnjega pustnega dobrega dela, je kar nekoliko neokusno pisati o tem, kako prav je danes in v dneh do pepelnice mastiti se z bogatimi zimskimi jedmi, s tistim, kar je nekdaj sodilo k obilju kmečkih družin. V našem delu sveta je čas za klobase, krvavice, kislo zelje, repo in ocvirke. Tu so matevž in mnoge sladice, posebej krofi ali flancati. Vse drži. Marsikje po Evropi bodo danes predčasno končali delovnik in začeli pustno rajanje.

Razviti svet bo danes zavrgel na tone belega kruha

Le nekaj ur poti z letalom pa nas loči od dežel, v katerih se prav vsak dan, pa naj pust ali post, srečujejo z neizmerno lakoto. Celo s podhranjenostjo otrok. Razviti svet bo danes zavrgel na tone belega kruha in ostalih dobrot. Podatki Eurostata kažejo, da je v povprečni prebivalec Evropske unije v enem letu zavrže 127 kilogramov hrane. Grozna matematika: če vemo, da EU premore 447 milijonov prebivalcev, se samo tukaj letno zavrže 57 milijonov ton hrane. Na globalni ravni še bistveno več. V smeti gre okoli 30 odstotkov vse proizvedene hrane. To je okoli 1,3 milijarde ton hrane oziroma okoli 170 kilogramov na posameznega Zemljana. Groza!

Kongo, Senegal, Arktika

Kljub tem nerazumljivim spoznanjem pa mnogi, ki delajo v nerazvitem svetu, opozarjajo na nujnost pomoči deželam, v katerih trpijo lakoto. Trem bomo skušali pomagati v soboto, ko bo znova čas za pustno dobro delo. V sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije vas, dragi poslušalci Radia Ognjišče, iskreno vabimo k pomoči misijonom v Kongu, Senegalu in na Arktiki. Misijonarke s. Zorica Blagotinšek, s. Mojca Karničnik in s. Dorica Sever v delu svojega poslanstva skrbijo tudi za zbiranje sredstev, ki so namenjena za hrano otrok. Namenjena bodo dekletom v uršulinski šoli, podhranjenim otrokom in Inuitom, ki dnevno prihajajo na misijon, nad katerim v globokem mrazu bdi s. Dorica.

Hvaležni bomo vsem, ki boste slišali vabilo k dobremu delu in dodali svoj dar v soboto dobrote. Pustna Sobotna iskrica bo z vami to soboto med 9. in 15.uro.

Darove že lahko oddate s preprostim skeniranjem spodnje QR kode. Vpisati morate smo še znesek vašega daru. Lahko pa svoj dar oddate tudi preko speltnega obrazca.

Darove za namen letošnje Pustne Sobotne iskrice lahko še vedno pošljete s pomočjo skeniranja QR kode v vaši bančni aplikaciji na pametnem telefonu. Vpišete le še znesek daru.
Darove za namen letošnje Pustne Sobotne iskrice lahko enostavno pošljete s pomočjo skeniranja QR kode v vaši bančni aplikaciji na pametnem telefonu. © Misijonsko središče Slovenije

Dogodki
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes) Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes)

Humanitarna katastrofa v Lvovu

V torek so ruski brezpilotniki popolnoma uničili največje skladišče humanitarne pomoči Karitas Spes v Lvovu. V požaru je zgorelo več kot 300 ton pomoči, ki je bila namenjena prebivalcem vzhodne ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...