Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Naj vesele barve dajo radost otrokom (foto: Misijonsko središče Slovenija)
Naj vesele barve dajo radost otrokom | (foto: Misijonsko središče Slovenija)

Kaj so s sredstvi lanske Pustne Sobotne iskrice naredili v Mozambiku? #foto

Dogodki | 12.02.2023, 09:04 Jure Sešek

Bliža se letošnje pustno dobro delo, dobrodelna akcija, v kateri Misijonsko središče Slovenije in Radio Ognjišče že 21. opozarjata na delo slovenskih misijonarjev, na svet, v katerem so otroci lačni, na krivice, ki jih je težko razumeti in na dobra srca, ki vedno znova najdejo pot do pomoči.

Predstavili smo že namene letošnje Pustne Sobotne iskrice, zaupali smo vam, da bodo darovi, zbrani 18. februarja med 9.00 in 15.00, namenjeni premagovanju lakote otrok na misijonih v Senegalu, Kongu in na Arktiki.

V pripravi letošnjega programa, s katerim bomo skušali potrkati na dobroto poslušalcev, pa opozarjamo tudi na hvaležnost tistih, ki so bili njihove pomoči deležni v minulih letih. Lani smo navdušeni in brez besed obstali ob neverjetni darežljivosti poslušalcev Radia Ognjišče, ki ste darovali kar 175.000 evrov.

Namacha - sad lanske akcije
Namacha - sad lanske akcije © Misijonsko središče Slovenija

Misijonarka s. Zvonka Mikec, ki je iz Angole usklajevala pomoč za misijon v Namaachi v Mozambiku, je pisala: »Tisto soboto, pred letom dni sem ostala brez sape. Vzelo mi je dih, ko sem občutila srčnost slovenskega človeka, ko sem poslušala o velikodušnosti naših ljudi. Ne morem reči drugega kot: Bog povrni!Pustna Sobotna iskrica je v Mozambiku res obrodila konkretne sadove. Zraslo je pravo »čudo Božje«. Sestre ne najdemo pravih besed zahvale. Zgrajeno je dokaz slovenskega srca, dokaz moči, ki je brezmejna, če v dobrem stopimo skupaj. Kako lepo, kako čudovito! Bog naj stoterno povrne vašo dobroto, dragi darovalci v Pustni Sobotni iskrici.«

Del kuhinje v novozgrajeni stavbi
Del kuhinje v novozgrajeni stavbi © Misijonsko središče Slovenija

Na fotografijah, ki nam jih je poslala misijonarka, si lahko ogledate kaj vse so sestre zgradile in opremile z zbranimi sredstvi. Del zbranega pa je bil namenjen prehrani otrok na misijonu. Neverjetno!

Vhod v varen svet misijona
Vhod v varen svet misijona © Misijonsko središče Slovenija

V minulih dvajsetih letih smo z darovi poslušalcev pomagali tudi misijonarjem na Madagaskarju, gradili šole, bolnišnice, obnavljali stavbe, kupovali hrano in potrebščine ... Tu so sadovi v Kambodži, hvaležnost iz Amazonije, hiša v Ukrajini, cela vrsta misijonov drugod, pa tudi nekaj domačih namenov. Veseli smo sodelovanja z Misijonskim središčem Slovenije in Slovensko karitas, predvsem pa z našimi poslušalci, ki nas vedno znova navdate s ponosom, hvaležnostjo in začudenjem. Iskreno upamo, da bo tako tudi letos.

Lepa notranjost nove pridobitve
Lepa notranjost nove pridobitve © Misijonsko središče Slovenija

Stene pričajo o trdnosti misijonskih vezi
Stene pričajo o trdnosti misijonskih vezi © Misijonsko središče Slovenija

Letošnja pustna Sobotna iskrica bo v soboto, 18. februarja, med 9.00 in 15.00. Darovali boste lahko prek telefona in po vseh ostalih poteh.

Darove že lahko oddate s preprostim skeniranjem spodnje QR kode. Vpisati morate smo še znesek vašega daru.

Darove za namen letošnje Pustne Sobotne iskrice lahko še vedno pošljete s pomočjo skeniranja QR kode v vaši bančni aplikaciji na pametnem telefonu. Vpišete le še znesek daru.
Darove za namen letošnje Pustne Sobotne iskrice lahko enostavno pošljete s pomočjo skeniranja QR kode v vaši bančni aplikaciji na pametnem telefonu. Vpišete le še znesek daru. © Misijonsko središče Slovenije

Dogodki
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...