Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
EKO čebelarstvo je samostojna intervencija v novem Strateškem načrtu SKP (foto: Čebelarstvo Ferenčak)
EKO čebelarstvo je samostojna intervencija v novem Strateškem načrtu SKP | (foto: Čebelarstvo Ferenčak)

Podaljšani pomembni roki za kmete

Kmetijstvo | 20.02.2023, 14:58 Robert Božič

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sporoča, da je še drugič podaljšalo rok za prijavo oziroma obnovo prijave v kontrolo integrirane pridelave, v kontrolo ekološkega kmetovanja in v kontrolo ekološkega čebelarjenja in sicer do 20. marca.

Prav tako so podaljšali rok za prijavo oziroma obnovo prijave v kontrolo senene prireje za mleko in meso in sicer do 30. junija letošnjega leta.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano še dodajajo, da se bo po novem integrirana pridelava poljščin, zelenjave, hmelja, sadja in oljk ter grozdja podpirala v okviru intervencije kmetijsko-okoljska podnebna plačila – naravni viri v okviru Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027.

Dodajajo tudi, da nov Strateški načrt skupne kmetijske politike uvaja tudi podporo za seneno prirejo mleka in mesa, medtem ko intervenciji Ekološko kmetovanje in Ekološko čebelarjenje ostajata samostojna ukrepa.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.