Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mag. Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in vinogradnik (foto: Zajem zaslona: Posvet: Zagotavljanje prehranske varnosti v luči Predloga uredbe EU o trajnostni rabi pesticidov)
Mag. Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in vinogradnik | (foto: Zajem zaslona: Posvet: Zagotavljanje prehranske varnosti v luči Predloga uredbe EU o trajnostni rabi pesticidov)

Blaž Brodnjak o »otrocih z zlatimi žličkami, ki človeštvo postavljajo pred nepremostljive izzive.« #video

Kmetijstvo | 20.02.2023, 06:07 Robert Božič

»Globalno je civilizacija zaplezana … odvija se boj za prevlado, EU pa je muzej iluzij, slonečih na starem denarju, družbe z malo otroki, rojenih z zlatimi žličkami v rokah, ki preko razno raznik civilnih iniciativ človeštvo postavljajo pred nepremostljive izzive,« je prva teza, ki jo je v petkovem nastopu na Posvetu v Državnem svetu postavil Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in vinogradnik.

In takoj dodal še drugo tezo: » EU je zaplezana. Nastala je po II. svetovni vojni, kot odgovor na nenehne vojne v Evropi, kot mehanizem, ki zagotavlja prost pretok ljudi, blaga in kapitala, vendar je legitimirana ekonomska kolonizacija...«

S tema dvema tezama se je odzval tako na zahtevo po nesorazmernem zmanševanju uporabe sredstev za varstvo rastlin v kmetijski pridelavi ter namero o njihovi popolni prepovedi na t.i. občutljivih območjih pa tudi na odločitev Evropskega parlamenta, da leta 2035 prepove prodajo avtomobilov na fosilna goriva.

Posvet v DS: Zagotavljanje prehranske varnosti
Posvet v DS: Zagotavljanje prehranske varnosti © Državni svet / Jan Šuštar

Evropski svet je namreč konec decembra izglasoval sklep z jasnim sporočilom naslovljenim na Evropsko komisijo, da je pred sprejetjem nove Uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev, nujno opraviti dopolnilno presojo vplivov o širših učinkih take odločitve na kmetijstvo in pridelavo hrane.

Sporna uredba predvideva 50-odstotno zmanjšanje uporabe sredstev za varstvo rastlin in za Slovenijo še posebej sporno popolno prepoved uporabe teh sredstev na varovanih in občutljivih območjih, kar v našem primeru predstavlja približno 50 odstotkov vseh pridelovalnih površin.

Po njegovih besedah je rešitev lahko samo v lokalnem zavezništvu med »slovenskim kmetijstvom, dgospodarstvom in finančnim sektorjem in politiko« in posvaril pred nevarnostjo uradniškega poenostavljenega posploševanja, ki lahko vodi v izgubo suverenosti. Celoten njegov nastop in še dodatne teze si lahko ogledate v videu.

Vse oči so zdaj usmerjene v Bruselj in pobudo Sveta, da se po pameti pristopi k reševanju tega področja. Skrbi pa nova pobuda med EU poslanci leve usmeritve, ki kot nasprotovanje ali v posmeh temu razmisleku predlaga kar 80-odstotno zmanjšanje porabe pesticidov do leta 2030. Dogajanje bomo spremljali v naših naslednjih oddajah.

Kmetijstvo
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes) Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes)

Humanitarna katastrofa v Lvovu

V torek so ruski brezpilotniki popolnoma uničili največje skladišče humanitarne pomoči Karitas Spes v Lvovu. V požaru je zgorelo več kot 300 ton pomoči, ki je bila namenjena prebivalcem vzhodne ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...