Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mag. Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in vinogradnik (foto: Zajem zaslona: Posvet: Zagotavljanje prehranske varnosti v luči Predloga uredbe EU o trajnostni rabi pesticidov)
Mag. Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in vinogradnik | (foto: Zajem zaslona: Posvet: Zagotavljanje prehranske varnosti v luči Predloga uredbe EU o trajnostni rabi pesticidov)

Blaž Brodnjak o »otrocih z zlatimi žličkami, ki človeštvo postavljajo pred nepremostljive izzive.« #video

Kmetijstvo | 20.02.2023, 06:07 Robert Božič

»Globalno je civilizacija zaplezana … odvija se boj za prevlado, EU pa je muzej iluzij, slonečih na starem denarju, družbe z malo otroki, rojenih z zlatimi žličkami v rokah, ki preko razno raznik civilnih iniciativ človeštvo postavljajo pred nepremostljive izzive,« je prva teza, ki jo je v petkovem nastopu na Posvetu v Državnem svetu postavil Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in vinogradnik.

In takoj dodal še drugo tezo: » EU je zaplezana. Nastala je po II. svetovni vojni, kot odgovor na nenehne vojne v Evropi, kot mehanizem, ki zagotavlja prost pretok ljudi, blaga in kapitala, vendar je legitimirana ekonomska kolonizacija...«

S tema dvema tezama se je odzval tako na zahtevo po nesorazmernem zmanševanju uporabe sredstev za varstvo rastlin v kmetijski pridelavi ter namero o njihovi popolni prepovedi na t.i. občutljivih območjih pa tudi na odločitev Evropskega parlamenta, da leta 2035 prepove prodajo avtomobilov na fosilna goriva.

Posvet v DS: Zagotavljanje prehranske varnosti
Posvet v DS: Zagotavljanje prehranske varnosti © Državni svet / Jan Šuštar

Evropski svet je namreč konec decembra izglasoval sklep z jasnim sporočilom naslovljenim na Evropsko komisijo, da je pred sprejetjem nove Uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev, nujno opraviti dopolnilno presojo vplivov o širših učinkih take odločitve na kmetijstvo in pridelavo hrane.

Sporna uredba predvideva 50-odstotno zmanjšanje uporabe sredstev za varstvo rastlin in za Slovenijo še posebej sporno popolno prepoved uporabe teh sredstev na varovanih in občutljivih območjih, kar v našem primeru predstavlja približno 50 odstotkov vseh pridelovalnih površin.

Po njegovih besedah je rešitev lahko samo v lokalnem zavezništvu med »slovenskim kmetijstvom, dgospodarstvom in finančnim sektorjem in politiko« in posvaril pred nevarnostjo uradniškega poenostavljenega posploševanja, ki lahko vodi v izgubo suverenosti. Celoten njegov nastop in še dodatne teze si lahko ogledate v videu.

Vse oči so zdaj usmerjene v Bruselj in pobudo Sveta, da se po pameti pristopi k reševanju tega področja. Skrbi pa nova pobuda med EU poslanci leve usmeritve, ki kot nasprotovanje ali v posmeh temu razmisleku predlaga kar 80-odstotno zmanjšanje porabe pesticidov do leta 2030. Dogajanje bomo spremljali v naših naslednjih oddajah.

Kmetijstvo
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...