Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Slovenski škofje (foto: Slovenska škofovska konferenca)
Slovenski škofje | (foto: Slovenska škofovska konferenca)

Pastirsko pismo za postni čas 2023: Kot prvi kristjani ...

Škofovska konferenca | 19.02.2023, 08:22 Marjana Debevec

Slovenski škofje nas na današnjo nedeljo, ko mineva 30 let od ustanovitve Slovenske škofovske konference, v drugem delu pisma za postni čas spodbujajo, naj zaživimo kot prve krščanske skupnosti, ki so jih povezovali nauk apostolov, dejavna medsebojna ljubezen in molitev. Spodbujajo nas tudi, naj prestopimo meje lastne gotovosti in se odpravimo navzven do vseh ljudi.

Razširi prostor svojega šotora, je misel, ki nas vodi na poti sodelovanja v duhu sinodalnosti. Da bi prestopili prostor, ki ga obvladamo in v katerem smo varni, pa po prepričanju naših škofov potrebujemo svetost, ki izhaja iz gotovosti, da smo Kristusovi. Naši škofje nas zato vabijo, naj v postnem času, ki ga bomo ta teden začeli, skupaj iščemo načine, kako prisluhniti Svetemu duhu. Prav poslušanje je po besedah papeža Frančiška osnovna drža, ki gradi odnose in občestvo, obenem pa je tudi oblika nežnosti, ki nam pomaga, da se res lahko zgodi srečanje z Bogom in z resnico o samem sebi.

Prisluhniti Svetemu duhu

Ob sklepu letošnjega pisma za postni čas škofje prosijo odpuščanja vse vernike, ker nas premalo poslušajo. »Zavedamo se in zaupamo, da lahko Duh spregovori po vsakem človeku, a pogosto nas skrb in strah zapreta, da ne slišimo,« so zapisali škofje, ki jim je žal tudi, če vernikom niso bili dovolj v oporo, ali pa če so bili ob srečanju z njimi razočarani. Obenem pa prosijo za molitve, da bi lahko pogumno opravljali službo Dobrega pastirja in pričevali zanj. Vabijo pa tudi k molitvi, da nas nevednost ne bi vodila po napačni poti ali pristranskost vplivala na naša dejanja. Ko kličejo blagoslova na vse nas, nebeške zavetnike prosijo, naj izprosijo slovenski Cerkvi svetosti in poguma.

30 let SŠK

Prav na današnji dan mineva 30 let, kar je papež sv. Janez Pavel II. ustanovil samostojno Slovensko škofovsko konferenco. Obletniso bodo slovesno obeležili v četrtek.

Škofovska konferenca, Novice, Duhovnost
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...