Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Slovenski škofje (foto: Slovenska škofovska konferenca)
Slovenski škofje | (foto: Slovenska škofovska konferenca)

Spodbuda škofov za letošnji postni čas

Duhovnost | 12.02.2023, 10:27 Tone Gorjup

Pred začetkom postnega časa že vrsto let pri nedeljskih mašah poslušamo pastirsko pismo naših škofov. Letos nas nagovarjajo, da razmislimo ob spoznanjih, ki so dozorela v prvem sinodalnem letu in spodbujajo, da redno beremo Božjo besedo. Letošnje pastirsko pismo nosi naslov: Prepoznavamo se kot Cerkev skupaj na poti.

Škofje nas letos v pismu najprej spomnijo na sinodalno dogajanje – poseben čas prenove v vesoljni in krajevnih Cerkvah. Kot pravijo, smo doslej lahko odkrili, da so lahko lepe stvari zelo preproste, da se je lepo srečati, se poslušati in podeliti drug z drugim svoja spoznanja, svoje skrbi in svojo vero. Ugotovili smo, da je tudi med nami veliko neznancev in oddaljenih. A ti nenadoma postanejo bližnji, če se jim približamo s prijazno besedo, če iskreno spregovorimo o sebi in o svoji veri.

Za ta postni čas škofje predlagajo, da se pustimo nagovoriti spoznanjem, ki so dozorela v prvem sinodalnem letu. Drugo povabilo pa velja zaupanju v Božjo besedo. Spodbujajo nas, da večkrat vzamemo v roke Sveto pismo in si zapomnimo tiste besede ali odlomke, ki nas nagovorijo. Enako naj bomo pozorni pri poslušanju Božje besede pri maši. Po njej govori Sveti Duh tisto, kar v določenem trenutku moramo slišati.

Škofje se zavedajo, da s sinodo, ki smo jo začeli lani, nismo odpravili ali nadomestili vseh dosedanjih načrtov in prizadevanj za prenovo Cerkve, ampak jim želimo dati novega zagona. Poglobiti namreč želimo svoje zavedanje o nas samih, o tem, kaj in kdo smo Cerkev in kakšno je naše poslanstvo v tem sedanjem času in prostoru, kjer trenutno živimo.

Ob koncu nas škofje želijo spomniti, da poti prenove ne more nihče uspešno hoditi sam. Povezuje nas vera v Boga Očeta, ki nas ljubi; povezuje nas Sveti Duh, ki nam ga daje Oče, da bi lahko živeli njegove darove; in povezuje nas naša prošnja, da bi se prepoznali kot njegovi ljubljeni sinovi in hčere.

Celotno besedilo najdete tukaj.

Duhovnost
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...