Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski škofje (foto: Slovenska škofovska konferenca)
Slovenski škofje | (foto: Slovenska škofovska konferenca)

Spodbuda škofov za letošnji postni čas

Duhovnost | 12.02.2023, 10:27 Tone Gorjup

Pred začetkom postnega časa že vrsto let pri nedeljskih mašah poslušamo pastirsko pismo naših škofov. Letos nas nagovarjajo, da razmislimo ob spoznanjih, ki so dozorela v prvem sinodalnem letu in spodbujajo, da redno beremo Božjo besedo. Letošnje pastirsko pismo nosi naslov: Prepoznavamo se kot Cerkev skupaj na poti.

Škofje nas letos v pismu najprej spomnijo na sinodalno dogajanje – poseben čas prenove v vesoljni in krajevnih Cerkvah. Kot pravijo, smo doslej lahko odkrili, da so lahko lepe stvari zelo preproste, da se je lepo srečati, se poslušati in podeliti drug z drugim svoja spoznanja, svoje skrbi in svojo vero. Ugotovili smo, da je tudi med nami veliko neznancev in oddaljenih. A ti nenadoma postanejo bližnji, če se jim približamo s prijazno besedo, če iskreno spregovorimo o sebi in o svoji veri.

Za ta postni čas škofje predlagajo, da se pustimo nagovoriti spoznanjem, ki so dozorela v prvem sinodalnem letu. Drugo povabilo pa velja zaupanju v Božjo besedo. Spodbujajo nas, da večkrat vzamemo v roke Sveto pismo in si zapomnimo tiste besede ali odlomke, ki nas nagovorijo. Enako naj bomo pozorni pri poslušanju Božje besede pri maši. Po njej govori Sveti Duh tisto, kar v določenem trenutku moramo slišati.

Škofje se zavedajo, da s sinodo, ki smo jo začeli lani, nismo odpravili ali nadomestili vseh dosedanjih načrtov in prizadevanj za prenovo Cerkve, ampak jim želimo dati novega zagona. Poglobiti namreč želimo svoje zavedanje o nas samih, o tem, kaj in kdo smo Cerkev in kakšno je naše poslanstvo v tem sedanjem času in prostoru, kjer trenutno živimo.

Ob koncu nas škofje želijo spomniti, da poti prenove ne more nihče uspešno hoditi sam. Povezuje nas vera v Boga Očeta, ki nas ljubi; povezuje nas Sveti Duh, ki nam ga daje Oče, da bi lahko živeli njegove darove; in povezuje nas naša prošnja, da bi se prepoznali kot njegovi ljubljeni sinovi in hčere.

Celotno besedilo najdete tukaj.

Duhovnost
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...