Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sodelujoči na konferenci »Pastirji in verniki laiki, poklicani skupaj naprej« (foto: Vatican Media)
Sodelujoči na konferenci »Pastirji in verniki laiki, poklicani skupaj naprej« | (foto: Vatican Media)

Kako naprej? Skupaj v edinosti!

Novice | 18.02.2023, 14:21 Marjana Debevec

Laiki niso gostje v Cerkvi, ampak so skupaj z duhovniki njeni nosilci, je predstavnikom komisij za laike pri škofovskih konferencah poudaril papež Frančišek. Po njegovih besedah nam Bog kaže pot prihodnosti, ki je v občestvu. Žal pa se še vedno pogosto dogaja, da hodimo po vzporednih tirih, ki se nikoli ne srečajo.

»Duhovniki so ločeni od laikov, posvečene osebe od duhovnikov in vernikov, intelektualna vera nekaterih elit je ločena od ljudske vere, rimska kurija je ločena od krajevnih Cerkva, škofje so ločeni od duhovnikov, mladina je ločena od starejših, zakonci in družine so malo vključeni v skupnostno življenje, karizmatična gibanja so ločena od župnij in tako naprej. To je trenutno najhujša skušnjava,« je kritičen papež Frančišek.

Apostoli so vedno oznanjali skupaj. Sveto pismo tako ne govori o laikih in duhovnikih, ampak o vernikih, učencih, bratih in sestrah. Skupaj naj bi tako po papeževih besedah oznanjali Jezusa v svetu dela, politike, kulture, umetnosti in družbenih medijev.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

Iz Slovenije se srečanja v Vatikanu udeležujeta ljubljanski nadškof Stanislav Zore in dr. Mateja Pevec Rozman. Različnost poklicev, izobrazbe in dejavnosti znotraj Cerkve je po nadškofovih besedah odkrila še nova področja soodgovornosti. Poudarjeno je bilo, da soodgovornost ne temelji samo na krstnem dostojanstvu, ampak tudi na zakramentu svetega zakona, ki usposablja za poslanstvo, ki ga imajo zakonci v življenju Cerkve in sveta.

Misli in povzetke nadškofa Stanislava Zoreta objavljamo v celoti.

Prvi dan je bil namenjen razmišljanju o soodgovornosti v pastoralnem služenju. Začeli smo ga v bazliki sv. Petra s somaševanjem, ki ga je vodil kardinal Marc Ouellet. V homiliji je ob zavezi, ki jo je Bog sklenil z Noetom po potopu, premišljeval o novi zavezi, ki se oblikuje na sinodalni poti in pomeni tudi boljšo udeležbo in sodelovanje med pastirji in vernimi laiki.

Prefekt Dikasterija kardinal Kevin Farell je opozoril na cilje srečanja in na pomen soodgovornosti, ki se rojeva iz krstne poklicanosti vsakega kristjana. V predavanjih in pričevanjih, ki so se zvrstila do večera, smo to soodgovornost spoznavali na teoretični ravni. To področje je najprej poglobil Luis Navarro, rektor papeške univerze Santa Croce, ki je spregovoril predvsem o temelju in naravi soodgovornosti vernih laikov, kakor tudi o njihovi poklicanosti in poslanstvu v družbi, kjer bi morali biti graditelji družbe v družini, na delovnem mestu, v kulturi, v brezmejnem svetu medčloveških odnosov – skratka, biti morajo kot duša sveta, kot je rečeno v pismu Diognetu.

Dr. Mateja Pevec Rozman in nadškof Stanislav Zore
Dr. Mateja Pevec Rozman in nadškof Stanislav Zore © Nadškofija Ljubljana

Drugo predavanje je imela Carmen Peña Garcia, profesorica kanonskega prava na papeški univerzi Comillas v Madridu. Poudarila je, da bi bilo potrebno na temelju krstnega duhovništva in iz načela sinodalnosti napredovati v soodgovorni udeleženosti laikov v življenju in poslanstvu cerkve. Predvsem je poudarila vedno večjo udeležbo laikov v notranjem življenju Cerkve, od župnije, škofijskih kurij pa vse do rimske kurije. Za to pa je potrebno vedno večje pastoralno in misijonsko spreobrnjenje.

Deležni smo bili tudi pričevanj, v katerih so predvsem laiki spregovorili o svoji izkušnji soodgovornosti za življenje Cerkve po različnih državah sveta, od Papue Nove Gvineje pa do Gvatemale.

Različnost poklicev, izobrazbe in dejavnosti znotraj Cerkve je odkrila še nova področja soodgovornosti. Poudarjeno je bilo, da soodgovornost ne temelji samo na krstnem dostojanstvu, ampak tudi na zakramentu svetega zakona, ki usposablja za poslanstvo, ki ga imajo zakonci v življenju Cerkve in sveta.

Posebno pozornost je zaslužila Leticia Calmeyn, posvečena devica iz Francije, profesorica moralne teologije na Univerzi Notre Dame. Spregovorila je o pomembnosti sodelovanja na relaciji moški-ženska za poslanstvo. Prav temu vidiku je v tem trenutku sveta treba dati posebno pozornost.

Predavanjem in pričevanjem so sledila vprašanja in ugotovitve sodelujočih, kar srečanje obarvalo z vesoljnostjo Cerkve in tudi srečanja samega.


Novice, Duhovnost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...