Alen SalihovićAlen Salihović
Če bereš novice na spletni strani, ki je brezplačna, si prodajni artikel ti. (foto: Tumisu / Pixabay)
Če bereš novice na spletni strani, ki je brezplačna, si prodajni artikel ti. | (foto: Tumisu / Pixabay)

Varnost je gotovost, ki je izginila s pojavom interneta.

Naš pogled | 28.02.2023, 14:36 Tadej Sadar

Abraham Maslow, slavni psiholog, je v času druge svetovne vojne razvil še bolj slavno teorijo, ki ji danes rečemo kar maslowa piramida in na drugo mesto po pomembnosti postavil Potrebo po varnosti. Varnost je gotovost, gotovost pa je dobrina, ki je danes ni!, izginila je s pojavom interneta.

Nič kriv, nič dolžen splet, ki je želel pomagati človeku, da se lažje poveže, je ključni krivec za težave s katerimi se srečujemo. Od kod pogum za takšno trditev? Grm, v katerem tiči zajec, se imenuje deregulacija. Ljudje, ki smo ustvarili to čudovito stvar, ki se imenuje splet, s katerim lahko hitro in poceni povežemo ves svet, smo pozabili na odgovornost. Odgovornosti na spletu ni.

Kot Neo v Matrici čutimo, da nekaj ni v redu.

Če v časopisu, na radiu, televiziji poveš neresnico, je tam oseba, ki ji rečemo odgovorni urednik. In čeprav vsi vemo, da to ni nikakršen garant za resnico, pa obstaja vsaj minimalna možnost, da nekomu naviješ ušesa, če, po navadi zaradi dobička, trosi neresnice. Na spletu pa lahko počneš karkoli, ker je to tudi nekaznovano. Po pretresu v glasbeni in filmski industriji, so na sceno stopili veliki igralci. Začeli so se igrati monopoli v naravi. Virtualni svet računalniške igre prestolov so uresničili v pravem svetu. Začeli so postavljati in odstavljati vlade, danes manipulirajo življenjski nazor. Kot Neo v Matrici čutimo, da nekaj ni v redu, slutimo nekoga, ki upravlja z vsem, kar vidimo in otipljemo in vendar ne moremo ugotoviti za kaj gre. Kaj je za tančico takšnih in drugačnih zaslonov?Če bereš novice na spletni strani, ki je brezplačna, si prodajni artikel ti.

Če ni gotovosti, se ne moremo zanesti na nikogar več in ta občutek nam je prinesel internet iz katerega črpamo vse življenjske nasvete in vso zgodovino, ter se ne vprašamo ali zapisano sploh drži, ali pa drži samo toliko, da članek vzdrži vtis verodostojnosti, predvsem pa si ne zastavimo ključnega vprašanja: »Če ni verodostojen, s kakšnim namenom?« Celo tisti, ki se odločijo izstopiti iz te globalne igre in svoj dvom tudi jasno povedo, ne morejo biti gotovi v svoje novo prepričanje, ki so ga tako in tako našli na tem istem spletu in prav zaradi tega ne morejo vedeti, s kakšnim namenom je nekdo razglasil svojo resnico in s kakšno mero verodostojnosti.

Človek je gradil zidove za obrambo, samo komunizmi so gradili zidove, da so z njimi preprečevali odhod svojim ljudem.

Omenil sem drugo svetovno vojno in nastanek Maslowe piramide potreb. Ker ob ukrajinski vojni veliko poslušamo o Natu in upravičenosti vojaškega posega, v kar se v tem komentarju res ne želim spuščati, bi želel sporočiti nekaj informacij, ki jih o tej organizaciji morda ne veste.

Nekaj dejstev: Po padcu Hitlerjeve Nemčije, je bilo glavno mesto Berlin razdeljeno na štiri cone, celotno mesto pa globoko v delu, ki ga je osvobodila Sovjetska zveza. Ker je zahod želel okrepiti gospodarsko stabilnost, je na vsem osvobojenem ozemlju uvedel novo denarno valuto, nemško marko. Ker so to storili tudi v treh zahodnih conah v Berlinu, je Stalin ukazal blokirati zahodni Berlin in mu odklopil elektriko. Zahod je tej taktiki izsiljevanja kljuboval s tako imenovanim zračnim mostom in s tem pomagal preživeti dvema milijonoma Berlinčanov in sovjeti so popustili. Ker je zahod ugotovil, da Sovjetski zvezi ne gre zaupati, kar seveda ni bilo nič novega, saj so le nekaj mesecev po napadu Hitlerja na Poljsko, Sovjeti vkorakali na Finsko, zaradi česar je bila Sovjetska zveza izključena iz Društva narodov.

Kljub vojnim strahotam in podpisani mirovni pogodbi s Finsko, so februarja 1944 s 350-timi letali bombardirali Helsinke. To je le nekaj razlogov, da je zahod ustanovil vojaško zvezo, ki je izključno obrambne in mirovne narave, kar je dokazala tudi z mnogimi misijami, ki pa niso bile takšne, kot smo jih opazovali z nasprotne strani, Varšavskega pakta, ki je s tanki leta 1953 najprej lomastil na Madžarskem, leta 1968 pa na Češkem.

Najbolj povedna pa je zgodba berlinskega zidu. Namreč, človek je v vsej svoji zgodovini gradil zidove za obrambo, da se je obranil zunanjih napadalcev, samo komunizmi in to po vsem svetu, so gradili zidove, da so z njimi preprečevali odhod svojim ljudem. Takšnim zidovom v slovarjih rečejo zapor.

Primer Nata sem vzel, ker je aktualen in poveden, nanesete pa ga lahko na vse velike zgodbe, ki vrtijo današnji svet, od podnebnih sprememb, do prehoda na zeleno.

V včerajšnji oddaji Spoznanje več je p. Cestnik citiral izjemno misel italijanskega blogerja: »Če bereš novice na spletni strani, ki je brezplačna, si prodajni artikel ti.«

Do resnice je danes težko priti. Je pač mnogo preveč denarja v rokah posameznikov, ki si želijo samo eno stvar, imeti še več denarja in moči. Splet je mogočno orodje, ki jim to omogoča, mediji, kar nas ostaja, pa smo po večini utrujeni od nemoči in od pritiskov teh istih finančnih centrov, ki nas tako ali drugače stiskajo, zadeva bi za razlago potrebovala še vsaj en komentar, pa zato nič manj ne drži.

Skratka; nujno je dvomiti v zapisano, toda, vprašati se moramo tudi, komu verjeti. »Historia magistra vitae est,« so vedeli že stari latinci. Zgodovina je učiteljica življenja in samo z njo lahko preverite ali vam nek spletni portal ali medij govori resnico, ali pa vas žejne vodi čez vodo z enim samim namenom, da postanete njihov prodajni artikel.

Naš pogled
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...