Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Požgano najstarejše krščansko svetišče Naše gospe Vnebovzetja v Mjanmaru (foto: VaticanNews)
Požgano najstarejše krščansko svetišče Naše gospe Vnebovzetja v Mjanmaru | (foto: VaticanNews)

Papež obsoja nasilje v Mjanmaru, Peruju in Ukrajini #video

Novice | 22.01.2023, 19:26 Robert Božič s. Meta Potočnik

»Z bolečino gre moja misel v Mjanmar, kjer so sovražniki vere zažgali najstarejše krščansko svetišče Naše gospe Vnebovzetja. Izražam bližino neštevilnim prebivalcem te dežele, ki trpijo zaradi nasprotij med vlado in ljudstvom. Prosim Boga, da spet pridejo časi zaznamovani z odpuščanjem, ljubeznijo in mirom,« je po Angelusu svoj nagovor začel papež in vse prisotne na trgu povabil, naj se mu pridružijo pri molitvi za Mjanmar.

Papež Frančišek je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi kritičnih razmer v Peruju ter pozval k dialogu in miroljubnim rešitvam krize. Papež je svoj glas združil z glasom perujskih škofov, rekoč: »Ne nasilju, od koder koli prihaja! Ne smrti!«

Papež je pozval tudi k miru v Ukrajini in spomnil na veliko bolečino, ki jo je utrpel ukrajinski narod, medtem ko vojna divja že skoraj celo leto. Molil je, da bi jim Gospod dal tolažbo in podporo.

Nazadnje se je papež ozrl na Kamerun, kjer je opaziti pozitivne premike, ki prinašajo upanje za rešitev spora. Vsem, ki sodelujejo pri uresničevanju mirovnih sporazumov, je dal spodbudo, naj vztrajajo na poti dialoga in medsebojnega razumevanja, saj je le v srečanju drug z drugim mogoče skupaj graditi prihodnost.

Doumeti dinamiko Božje Besede

Sicer pa je papež Frančišek v baziliki sv. Petra med dopoldansko sveto mašo podelil službo bralca trem laikom ter službo katehista še sedmim laikom. Med homilijo je vse povabil, naj poskušajmo doumeti dinamiko, ki nam bo pomagala živeti nedeljo Božje Besede, da je Beseda za vse, da Beseda kliče k spreobrnitvi, da nas Beseda napravlja oznanjevalce.

Papež je uvodoma poudaril, da je Božja Beseda namenjena vsem. Evangelij nam danes predstavlja Jezusa v nenehnem gibanju proti človeku, saj ni statičen učitelj ali profesor, ki sedi v predavalnici. Vidimo ga kot popotnika in romarja, ki obhodi mesta in vasi, da bi srečal obličja in zgodbe. Njegovi koraki so koraki glasnika, ki oznanja dobro novico Božje ljubezni.

Dinamika Besede je namreč takšna, da nas privlači v »mrežo« Očetove ljubezni ter nas napravlja apostole, ki opazijo neukrotljivo željo omogočiti tistim, ki jih srečajo, da vstopijo na čoln Kraljestva. In to ni prozelitizem. Kajti ta, ki kliče, je Božja Beseda in ne naša beseda. Ob tem se je papež zahvalil vsem, ki Božjo Besedo v praksi postavljajo v središče, jo delijo in oznanjujejo drugim.

Novice, Duhovnost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju