Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
General Mark Milley (foto: Xinhua / STA)
General Mark Milley | (foto: Xinhua / STA)

General Milley: Ruske sile bo letos zelo težko pregnati iz Ukrajine

Novice | 20.01.2023, 19:37 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

"Še vedno menim, da bo rusko vojsko v letošnjem letu zelo zelo težko vojaško pregnati iz vseh delov Ukrajine, ki so pod rusko okupacijo. To ne pomeni, da se to ne more zgoditi in da se ne bo zgodilo, ampak bo zelo zelo težko," je po zasedanju kontaktne skupine dejal ameriški general Mark Milley.

To je dejal neposredno po srečanju okoli 50 zahodnih zaveznic v ameriškem oporišču Ramstein v Nemčiji, kjer se jim ni uspelo dogovoriti o dobavi nemških tankov leopard Ukrajini.

Po njegovem mnenju se bo nadaljevala ukrajinska obramba ozemlja in s tem stabilizacija fronte. Ukrajinska vojska bi lahko ob dobavi vse napovedane opreme zahodnih držav in ustreznega urjenja na taktični ali celo operativni ravni izvajala ofenzivne operacije za osvoboditev toliko ukrajinskega ozemlja, kot je možno, je še povedal.

"Vendar pa mislim, da se bo na koncu ta vojna - tako kot številne v preteklosti - končala za pogajalsko mizo," je še povedal. Ruski predsednik Vladimir Putin bi sicer lahko vojno končal danes, "saj se sprevrača v katastrofo za Rusijo". "Tako da to vojno bi moral in jo lahko konča danes," je še poudaril Milley po zasedanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini.

Na srečanju v ameriškem vojaškem oporišču Ramstein v Nemčiji sicer niso uspeli doseči dogovora o dobavi nemških tankov leopard Ukrajini, ki jih ponuja več evropskih držav, a Berlin tega ne dovoli.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin, ki vodi kontaktno skupino, je na novinarski konferenci po koncu povedal, da je že njegov nemški kolega Boris Pistorius dejal, da nemška vlada še ni sprejela odločitve o dobavi leopardov Ukrajini. Austin je poudaril še, da ne gre samo za en tip vozil oziroma opreme.

"Osredotočili smo se na to, da ima Ukrajina zmogljivosti, ki jih potrebuje, da bo uspešna zdaj," je pojasnil. Do spomladi, ko naj bi ukrajinska vojska sprožila protiofenzivo, ima Zahod po njegovem mnenju priložnost, da zbere ustrezne zmogljivosti.

Pri tem je naštel ameriška oklepna vozila bradley, nemška pehotna vozila marder, švedska oklepna vozila CV-90, pa tudi napovedano pomoč Poljske. "To je zelo zmogljiv paket in če ga bodo uporabili pravilno, bodo uspešni," je še povedal Austin.

Zavrnil je poročanje medijev, da naj bi Nemčija pošiljanje svojih tankov pogojevala s tem, da bi morale tudi ZDA poslati tanke abrams. Povezave med tem ni, je zatrdil.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski © Zelenskiy / Official

Zelenski: Ni druge možnosti. Tanke nujno potrebujemo!

"Da, še vedno se bomo morali boriti za dobavo sodobnih tankov, vendar vsak dan bolj očitno poudarjamo, da ni druge možnosti, da je treba odločitev o tankih sprejeti. Zahvaljujem se vsem partnerjem, ki so jasno podprli ukrajinsko stališče v razpravah, ki so potekale," pa je v večernem sporočilu na kanalu telegram zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Stoltenberg: Pogovori o nemških tankih leopard se bodo nadaljevali

"Posvetovanja se bodo nadaljevala," pa je na vprašanje, ali Nemčija škoduje evropski enotnosti, ker se doslej še ni odločila glede dobave tankov leopard 2, odgovoril prvi mož Nata. Od začetka vojne pa do danes se podpora, ki jo Ukrajini namenjajo druge države, vseskozi razvija, je dodal.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg © www.nato.int

Po besedah Stoltenberga je Nemčija ena od zaveznic, ki Ukrajini zagotavlja največ podpore. "Artilerija, strelivo, sistemi zračne obrambe in zdaj tudi pehotna bojna vozila marder: Nemčija je dejansko vodilna pri podpiranju Ukrajine na številnih področjih," je še dejal.

Medtem je poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak na današnjem srečanju v Ramsteinu izrazil prepričanje, da bodo zahodne zaveznice Ukrajine uspele oblikovati koalicijo za dobavo nemških tankov leopard tej državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novice
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...