Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek
Zdravnik (foto: Pexels)
Zdravnik | (foto: Pexels)

Koliko zdravnikov manjka in kako so zasebniki del rešitve in ne problema

Slovenija | 10.01.2023, 13:32 Alen Salihović

V teh dneh smo slišali že veliko predlogov, kako reorganizirati slovensko zdravstvo. V Koordinaciji zdravniških organizacij so se ob tem zavzeli za dolgoročne rešitve. Med njimi so našteli ohranitev standardov in normativov, izboljšanje plač zdravnikov in njihovega delovnega časa. Kljub slabem stanju zdravstva po navedbah koordinacije zdravniki zagotavljajo visoko strokovnost obravnave.

Beović: Del težav so tudi zdravniške plače

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović opozarja, da so razmere v slovenskem zdravstvu burne, kar da je posledica več desetletnih zaostankov sprememb sistema, pa tudi drugih dejavnikov. Del težav po njenih besedah predstavljajo tudi zdravniške plače, pa tudi organizacija dela in obremenjevanje zdravnikov z administrativnimi opravili. »Vendarle mislim, da se delajo kratkoročni in dolgoročni koraki, ki bodo zadeve rešili, ker smo prišli tako daleč, da jih je zdaj treba rešiti.«

Zemljič: Manjka 1000 zdravnikov

Podpredsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Gregor Zemljič je spomnil na pomanjkanje zdravnikov: »Manjka najmanj 250 družinskih zdravnikov, manjka 1000 zdravnikov, če bi želeli doseči povprečje EU, če bi želeli doseči standard Nemčije ali Avstrije, je ta številka še bistveno večja.« Kljub temu zdravniki po njegovi oceni zagotavljajo zelo visoko raven strokovnosti. Ob tem je dodal, da si tudi zdravniki želijo delati po evropski direktivi do največ 48 ur tedensko, ali celo manj. Zdravniki si po njegovih besedah namreč zaslužijo počitek, predvsem da bi bili ustrezno spočiti in zmožni zagotavljati visoko raven obravnave. Ob tem je poudaril, da standardi in normativi za zdravnike veljajo zaradi varnosti bolnikov.

Dovnik: Tri svobode

Tajnik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Igor Dovnik pa je dejal, da morajo bolniki svobodno izbirati, kje se bodo zdravili, prav tako svobodo izbire, koliko in v kakšnem delovnopravnem položaju bodo delali, potrebujejo tudi zdravniki. »Tretja svoboda, ki jo potrebujemo, je po našem mnenju konkurenca zavarovalnic, ki bodo z različnimi paketi izvajala zdravstvena zavarovanja,« je dodal. Ob tem je poudaril, da so zdravniki in zobozdravniki zasebniki in koncesionarji del rešitve in ne problema slovenskega zdravstva.

Zdravniki in zobozdravniki zasebniki in koncesionarji so del rešitve in ne problema slovenskega zdravstva.

Slovenija, Zdravstvo