Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Predsednik Borut Pahor na Brezjah (foto: STA)
Predsednik Borut Pahor na Brezjah | (foto: STA)

Pahor o obiskih dogodkov, kamor levosredinski politiki praviloma niso prihajali (2.del)

Pogovor o | 16.12.2022, 05:00 Marta Jerebič Alen Salihović

Borut Pahor počasi zaključuje svoj predsedniški mandat in tako smo ga še zadnjič v tej funkciji gostili tudi na Radiu Ognjišče. Kaj vse ga je oblikovalo v osebnost, kot ga poznamo danes, o političnih trenjih, dogajanju na Balkanu in še čem, smo že pisali. Tokrat se ustavljamo pri njegovih obiskih dogodkov, kamor levosredinski politiki praviloma niso prihajali.

Imel je željo biti predsednik vseh

V zadnjem delu pogovor smo ga vprašali tudi glede udeležbe na srečanju mladih v Stični in dejal je naslednje: »Na položaj predsednika republike sem kot levosredinski politik prišel tudi zato, ker so me podprli mnogi volivci iz desnosredinskega kroga. Imel sem vizijo, željo, ambicijo, da bi bil predsednik vseh, zato mi je bilo izjemno pomembno, da v nekem trenutku prej ali slej, če je le mogoče dobim vabila na prireditve na katere prej levosredinski politiki niso hodili. Ali niso čutili potrebe ali pa niso hoteli, kljub temu, da so bili povabljeni. Taka vabila so bila zame zelo dragocen most do ljudi, do katerih prej levosredinski politiki na tej funkciji niso prihajali.«

Taka vabila so bila zame zelo dragocen most do ljudi, do katerih prej levosredinski politiki na tej funkciji niso prihajali.

Na Stični mladih
Na Stični mladih © STA

Pahor s škofom Štumfom
Pahor s škofom Štumfom © STA

Kot prvi predsednik na Brezjah

Pahor se je kot prvi predsednik republike mudil na obisku v slovenskem narodnem svetišču Marije Pomagaj in obiskal tudi Muzej jaslic na Brezjah, kjer je dobil v dar jaslice. Oba obiska, kot tudi številni drugi, so mu ostali v srcu. »Ko se sedaj oziram nazaj in imam različne dogodke pred očmi se sprašujem, ali bi zdaj lahko še enkrat prehodil to desetletno pot? Zdi se mi zdi čudovita, zelo sem zadovoljen, čuti zadoščenje, ampak, ko danes pomislim, kaj vse je bilo treba storiti, da smo prišli do sem (dolg izdih).... je bila dolga in strma in velikokrat so bili čudoviti razgledi, ampak sem velikokrat hodil po samem robu. In lahko bi bilo tudi vse drugače, ampak na koncu sem prišel na vrh.«

Pahor s frančiškani na Brezjah
Pahor s frančiškani na Brezjah © STA

Kako pomembna je sakralna dediščina?

O pomenu sakralne dediščine pa je spomnil,da je bil kot študent vodnik po Benetkah in je bil velikokrat deležen vprašanj zakaj turiste, ki bi radi videli bolj posvetne zadeve vodi na oglede po cerkvah in v objekte, ki so povezani s krščansko tradicijo. »In takrat sem, nisem še bil politik, ampak sem bil vodič, poskušal Slovencem, Angležem oziroma kdorkoli je že bil pojasniti, zakaj je to tako pomembno. To je pomembno zato, ker nas ta dediščina določa.« Nato je razvil tudi misel o udeležbah pri svetih mašah. »Nisem veren človek, ampak nikoli se mi ni zdelo prav, da bi se opravičil, da bi zavrnil vabilo na mašo za domovino kot predsednik republike. Zakaj? Ta maša je posvečena domovini, ki jo vi predstavljate.«

Nisem veren človek, ampak nikoli se mi ni zdelo prav, da bi se opravičil, da bi zavrnil vabilo na mašo za domovino kot predsednik republike. Zakaj? Ta maša je posvečena domovini, ki jo vi predstavljate.

Otroški kotiček v predsedniški palači

Predsednik republike Borut Pahor, ki smo ga gostili tudi v »Pogovoru o« na Radiu Ognjišče je sodelavce po pogovoru popeljal po predsedniški palači. Pokazal svojo pisarno, otroški kotiček, predstavil sodelavce in s škatlami, ki jih je bilo zaslediti že nakazal, da se počasi seli v stavbo TR3. A ni šlo brez sedenja na znamenitem stolu... V letih odprtih vrat predsedniške palače se je v tej pisarni zvrstilo veliko ljudi.

Sodelavci Radia Ognjišče s predsednikom Borutom Pahorjem
Sodelavci Radia Ognjišče s predsednikom Borutom Pahorjem

Pogovor o
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.