Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek in papež Benedikt XVI (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek in papež Benedikt XVI | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Prve Frančiškove misli ob smrti njegovega predhodnika

Novice | 31.12.2022, 18:01 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pri večernicah na Silvestrovo spregovoril o pomenu prijaznosti, ki naj bi jo znova pridobili v današnji individualistični in potrošniški družbi, ko so nam drugi ljudje pogosto ovire, ali jih celo zavračamo. Pri tem je spomnil na pokojnega papeža Benedikta XVI., ki je to krepost prijaznosti, ljubeznivosti dobro živel v vsej svoji plemenitosti.

»Samo Bog pozna vrednost in moč njegovega darovanja za Cerkev«

»Ko govorimo o prijaznosti, spontano pomislimo na predragega zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki nas je zjutraj zapustil. Z ganjenostjo se spominjamo njegove tako plemenite in prijazne osebnosti. V srcu čutimo veliko hvaležnost. Hvaležnost Bogu, da ga je daroval Cerkvi in svetu; hvaležnost njemu za vse dobro, ki ga je storil, predvsem pa za njegovo pričevanje vere in molitve, še posebej v zadnjih letih, ko se je umaknil. Samo Bog pozna vrednost in moč njegovega posredovanja in njegovega darovanja za Cerkev.«

Hvaležnost njemu za vse dobro, ki ga je storil, predvsem pa za njegovo pričevanje vere in molitve, še posebej v zadnjih letih, ko se je umaknil.

Prijaznost kot protistrup krutosti

Papež Frančišek je sicer v nagovoru pojasnil, kaj ljubeznivost pomeni: in sicer prijaznost pomeni dvigovati drugega, ga tolažiti, nikoli ga raniti ali žaliti. Gre za protistrup proti krutosti, tesnobnosti, hitremu tempu življenja, ki nas vodi do agresivnosti in nam onemogoča izgovarjati tri pomembne besede: smem, hvala, oprosti. Samo s temi besedami pa gremo kot človeštvo lahko naprej, je dejal sveti oče. Z več prijaznosti bodo namreč družine in nasploh družbe živele veliko bolje.

Novice