Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Urbi et Orbi (foto: Vatican News)
Urbi et Orbi | (foto: Vatican News)

Papež pred Urbi et orbi: Zakaj raje poslušamo logiko tega sveta?

Novice | 25.12.2022, 13:44 Marjana Debevec

Trg sv. Petra je na današnji praznik napolnila množica romarjev, ki so prisluhnili papeževemu nagovoru in prejeli blagoslov Urbi et orbi - Mestu in svetu. Papež je spomnil, da je Jezus, prava luč, prišel na svet, ki je okužen z brezbrižnostjo. Opozoril je na številne vojne po svetu. Omenil je Sveto deželo, Sirijo, Libanon, Mjanmar, Iran, Jemen, Haiti in Afriko ter znova pozval h končanju vojne v Ukrajini.

Papež je opoldne nagovoril Rim in svet ter pozval vernike na trgu in vse, ki smo ga spremljali po vsem svetu, naj dovolimo, da nas Luč, ki jo danes prinaša Jezusovo rojstvo, objame, kakor pastirje iz Betlehema.

Odprimo se luči!

»Presezimo otrplost duhovnega spanja in lažne podobe zabave, zaradi katerih pozabimo, kdo je slavljenec. Umaknimo se od hrupa, ki omrtviči srce in nas vodi k pripravljanju okraskov in daril, namesto da bi razmišljali o Dogodku: Božjem Sinu, rojenem za nas.«

Blagoslov mestu in svetu
Blagoslov mestu in svetu © Vatican News

»Prišel je, da bi vse delil z nami: veselje in bolečine, upanje in nemir. On je naš mir,« je poudaril Frančišek in spomnil, da svet zatirajo sovraštvo in vojne. Jezus pa je s svojim utelešenjem, smrtjo in vstajenjem odprl pot bratstva in miru.

Navezanost na oblast in denar, napuh, hinavščina, laži so uteži, ki nas vlečejo navzdol. Zato nas je povabil, naj svoj pogled usmerimo v obraz Deteta, ki se je rodil za nas.

Po miru po papeževih besedah hrepenijo predvsem Ukrajinci, ki živijo v temi in mrazu, daleč od svojih domov.

Konkretna pomoč trpečim

»Naj nas Gospod naredi pripravljene na konkretna solidarnostna dejanja za pomoč trpečim in razsvetli razum tistih, ki imajo moč utišati orožje in nemudoma končati to nesmiselno vojno! Žal raje poslušamo druge razloge, ki jih narekuje logika sveta. Toda kdo sliši glas Otroka?.«

Lakota po miru

Zatem je sveti oče pozval k miru v Sveti deželi, Siriji, Libanonu, Mjanmaru, Iranu in Afriki. Spomnil je na vse večjo prehransko krizo v svetu, ki je prizadela še posebej Afganistan in dele Afrike. Medtem ko sedimo ob dobro obloženih mizah naj ne pozabimo vseh, ki tega privilegija nimajo. Omenil je begunce, ljudi z obrobja, osamljene, sirote in ostarele, ki jih pogosto zavržemo in zapornike.

Jaslice na trgu sv. Petra
Jaslice na trgu sv. Petra © Vatican News

Povabil nas je, naj se pustimo ganiti ob pogledu na Božjo ljubezen in sledimo Jezusu.

Novice, Duhovnost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...