Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež med polnočnico v baziliki sv. Petra (foto: Vatican News)
Papež med polnočnico v baziliki sv. Petra | (foto: Vatican News)

Odložimo pred jaslice izgovore, opravičevanja in hinavščino

Novice | 25.12.2022, 09:34 Marjana Debevec

Med sinočnjo sveto mašo v baziliki sv. Petra nas je papež povabil, naj se zazremo v jasli, kjer se je rodil Jezus, da bi se v nas znova rodilo zaupanje v Njegovo bližino in ljubezen do odrinjenih. Obsodil je pohlep po denarju in oblasti, ki ljudi vodi do uničenja celo lastnih bližnjih.

Jaslice, prvo sporočilo Boga otroka, nam govorijo, da nas Bog ljubi, da je z nami in nas išče, je pri sveti maši poudaril Frančišek. »Bodi pogumen, ne pusti, da te premagajo strah, vdanost v usodo ali malodušje. Bog se je rodil v jaslih, da bi ti pomagal na novo se roditi prav tam, kjer misliš, da si se dotaknil dna. Ni zla, ni greha, od katerega te Jezus ne bi želel odrešiti.«

Jaslice nam govorijo tudi o uboštvu. »Seveda ni lahko zapustiti topline posvetnosti in objeti lepoto gole betlehemske votline. Toda ne pozabimo, da ni Božiča brez ubogih. Bratje in sestre, Bog je za božič ubog: naj se na novo rodi ljubezen!«.

Papež v molitvi pred jaslicami
Papež v molitvi pred jaslicami © Vatican News

Ker je rojen v jaslih, pa si Jezus želi tudi naše konkretne vere, sestavljene iz češčenja in ljubezni, ne pa govoričenja in zunanjosti, je poudaril Frančišek. »On, razgaljen v jaslih in in na križu, nas vabi k resnici, da gremo v golo resničnost stvari, da pod jasli položimo naše izgovore, opravičila in hinavščino. On, ki ga je Marija nežno ovila v plenice, želi, da se odenemo z ljubeznijo. Bog ne želi zunanjega videza, ampak konkretnost. Bratje in sestre, ne dovolimo, da ta božič mine, ne da bi naredili nekaj dobrega,« nas je pri večerni sveti maši še povabil sveti oče.

Papež je počastil Dete Jezusa
Papež je počastil Dete Jezusa © Vatican News

Novice
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...