Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Joseph Weiler je prejemnik letošnje Ratzingerjeve nagrade (foto: Shalom.it)
Joseph Weiler je prejemnik letošnje Ratzingerjeve nagrade | (foto: Shalom.it)

Jud, ki se bori za krščanstvo

Novice | 18.12.2022, 12:21 dr. Anton Štrukelj Marjana Debevec

Ratzingerjevo nagrado, imenovano tudi »Nobelovo nagrado za teologijo« je doslej prejelo že dvanajst učenjakom iz 16 držav. Letos sta jo iz rok papeža Frančiška prejela francoski dogmatik Michel Fedou in judovski pravnik Joseph Halevi Horowitz Weiler.

Joseph Weiler se je kot sin litvanskega rabina rodil v južnoafriškem Johannesburgu in odraščal v Jeruzalemu. Pravne vede je študiral in poučeval v Brightonu, Cambridge, Den Haagu, Firencah, Michiganu, Harvardu in New Yorku. Z ženo in petimi otroki živi v New Yorku, Firencah in Jeruzalemu, se pravi da nenehno potujejo.

Joseph Weiler je judovski učenjak svetovnega slovesa. V ZDA velja za vodilnega strokovnjaka za evropsko pravo. V Italiji je zaslovel, ko je kot predsednik Evropskega instituta v Firencah dosegel, da Evropsko sodišče za človekove pravice ni izgnalo križev iz učilnic. Torej: križi v učilnicah ne kršijo evropske konvencije o človekovih pravicah – tako so odločili sodniki leta 2011.

Manj uspešen je bil Weiler v prizadevanju, da bi v Evropski ustavi imenovali Boga. Učenjak je že 2003 dokazal, da »sklicevanje na Boga ali na krščansko ni samo ustavno sprejemljivo, ampak tudi nujno!« Ustava je namreč »nekakšno skladišče, ki vsebuje, odseva in brani vrednote, ideale in simbole«, pravi Weiler.

Zato se morata Evropska listina o temeljnih pravicah in takrat načrtovana Evropska ustava ukvarjati z vprašanjem, »kaj Evropa hoče biti in kaj je«. Weilerjevo dokazovanje je do danes vredno branja in premisleka – a tudi ustreznega popravka v evropski ustavi.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...