Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Joseph Weiler je prejemnik letošnje Ratzingerjeve nagrade (foto: Shalom.it)
Joseph Weiler je prejemnik letošnje Ratzingerjeve nagrade | (foto: Shalom.it)

Jud, ki se bori za krščanstvo

Novice | 18.12.2022, 12:21 dr. Anton Štrukelj Marjana Debevec

Ratzingerjevo nagrado, imenovano tudi »Nobelovo nagrado za teologijo« je doslej prejelo že dvanajst učenjakom iz 16 držav. Letos sta jo iz rok papeža Frančiška prejela francoski dogmatik Michel Fedou in judovski pravnik Joseph Halevi Horowitz Weiler.

Joseph Weiler se je kot sin litvanskega rabina rodil v južnoafriškem Johannesburgu in odraščal v Jeruzalemu. Pravne vede je študiral in poučeval v Brightonu, Cambridge, Den Haagu, Firencah, Michiganu, Harvardu in New Yorku. Z ženo in petimi otroki živi v New Yorku, Firencah in Jeruzalemu, se pravi da nenehno potujejo.

Joseph Weiler je judovski učenjak svetovnega slovesa. V ZDA velja za vodilnega strokovnjaka za evropsko pravo. V Italiji je zaslovel, ko je kot predsednik Evropskega instituta v Firencah dosegel, da Evropsko sodišče za človekove pravice ni izgnalo križev iz učilnic. Torej: križi v učilnicah ne kršijo evropske konvencije o človekovih pravicah – tako so odločili sodniki leta 2011.

Manj uspešen je bil Weiler v prizadevanju, da bi v Evropski ustavi imenovali Boga. Učenjak je že 2003 dokazal, da »sklicevanje na Boga ali na krščansko ni samo ustavno sprejemljivo, ampak tudi nujno!« Ustava je namreč »nekakšno skladišče, ki vsebuje, odseva in brani vrednote, ideale in simbole«, pravi Weiler.

Zato se morata Evropska listina o temeljnih pravicah in takrat načrtovana Evropska ustava ukvarjati z vprašanjem, »kaj Evropa hoče biti in kaj je«. Weilerjevo dokazovanje je do danes vredno branja in premisleka – a tudi ustreznega popravka v evropski ustavi.

Novice
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...