Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Manca HribarManca Hribar
Svetnik v državnem svetu in župan Ivančne Gorice Dušan Strnad (foto: STA / Daniel Novakovič)
Svetnik v državnem svetu in župan Ivančne Gorice Dušan Strnad | (foto: STA / Daniel Novakovič)

Dušan Strnad verjame v ustanovitev pokrajin v tem mandatu

Novice | 14.12.2022, 13:44 Tanja Dominko Rok Mihevc

Dobili smo nov državni svet, ki se je sestal na ustanovni seji. Nima pa še predsednika, saj nihče od treh kandidatov ni dobil zadostne podpore.

Med državnimi svetniki je tudi Dušan Strnad, župan Ivančne Gorice, ki je v pogovoru s Tanjo Dominko povedal, kaj se je dogajalo včeraj, kaj meni o vlogi državnega sveta in kaj pričakuje od ponedeljkovega nadaljevanja seje.

Že nekaj časa ste državni svetnik. Kako vidite pomen tega drugega doma slovenskega parlamenta?

Mislim, da je to telo nujno potrebno. Morda je potrebno kakšne prevetrite glede sestave, ampak v celoti v preteklih mandatih, še posebej v zadnjem mandatu, smo naredili veliko dobrega za to slovensko politiko. Mislim, da je drugačna, da so bili nekateri sklepi, nekateri zakoni, pa tudi nekatera druga dejanja drugačni, kot bi bili, če državnega sveta ne bi bilo.

Sam delujem na področju lokalne samouprave in moram reči, da je tukaj razprava doprinesla k drugačnim rešitvam, kot so bila sprva predlagana. Smo le ljudje, ki prihajamo iz prakse, ki se s problemi srečujemo vsak dan. In to skušamo po najboljši moči prenašati tudi v državno politiko. Pri nas ima veliko vlogo civilna družba in preko posvetov, ki jih državni svet organizira, pridobimo številna stališča, številna mnenja in predloge, ki potem na naše veselje najdejo mesto tudi v zakonodaji

Koliko vas je v tem sklicu županov?

Natančno ne vem, zdi pa se mi, da nekaj več kot nas je bilo. Seveda tudi vsi drugi kolegi in kolegice izhajajo iz lokalne politike, iz lokalnih skupnosti, saj so bili izvoljeni s pomočjo občinskih svetov, ti pa so že vedeli, koga pošiljajo v Ljubljano, da zagovarja njihova stališča. Na naše veliko veselje imamo zdaj predstavniki lokalnih skupnosti tudi prvič dve ženski in sem prepričan, da se bo tudi njuno mnenje, ker morda je malo drugačno od nas možakarjev, slišalo v tej sestavi državnega sveta.

To je edina pot, da se župan lahko oglasi na državni ravni, odkar so nam županom preprečili kandidiranje v državni zbor. Jaz mislim, da je to bila napaka, da bi moralo biti drugače.

In če že poslanci ne morejo biti hkrati župani, je prav, da ste vsaj svetniki lahko na obeh položajih.

To je edina pot, da se župan lahko oglasi na državni ravni, odkar so nam županom preprečili kandidiranje v državni zbor. Jaz mislim, da je to bila napaka, da bi moralo biti drugače. No, ampak to je izven moje moči. Bi bila pa škoda, da bi se županom oziroma lokalnim lokalnim predstavnikom preprečilo sodelovanje ali pa mnenje na državni ravni, če bi se ukinil državni svet. Še posebej, ker zgleda, da še nekaj časa ne bomo imeli pokrajin. V preteklem mandatu smo v državnem svetu pripravili vse potrebno, da bi lahko državni zbor nadaljeval s sprejemanjem pokrajinske zakonodaje. Bilo je vloženega kar veliko našega dela in truda v to. Verjamem, da se bo našla enkrat tudi ta volja. Da se ta dokumentacija vzame v roke in da se nadaljuje s procesom regionalizacije Slovenije z uvedbo pokrajin. Do takrat pa je seveda državni svet edini organ, kjer ima lokalna skupnost besedo na državni ravni.

Če ne bo dobrega gospodarstva, se tudi o javni porabi ne bo moč pogovarjati.

Tudi gospodarstvo ima svojega predstavnika, torej predstavnika delodajalcev. Tudi ta vidik je pomemben. Vemo, da je bilo zaznati vpliv na sam proces zakonodaje, da je bila ta bolj prijazna do gospodarstva.

Gospodarstvo nas vse živi. Jaz večkrat rečem, da bi se brez uspešnega gospodarstva težko pogovarjali o proračunih, tako na lokalni kot na državni ravni in tega se je treba zavedati. Če ne bo dobrega gospodarstva, se tudi o javni porabi ne bo moč pogovarjati, na ravni ceste, šole, vrtci, delovanje društev. Vse je odvisno od tega, koliko denarja ima posamezni proračun, tega pa seveda prispevamo vsi tisti, ki delajo v gospodarstvu, veliko pa tudi vsi drugi zaposleni. Vendar zato je pomembno, da se glas gospodarstva sliši in tako v dosedanji sestavi, kot tudi v tej sestavi, je kar močna zastopanost predstavnikov gospodarstva, izkušenih ljudi, ki vedo, kaj gospodarstvo potrebuje. In mi predstavniki lokalnih skupnosti smo tudi večkrat sledili predlogom in mnenjem predstavnikov gospodarstva in verjamem, da bo tudi v tem mandatu tako.

Novice
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...