Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Svetnik v državnem svetu in župan Ivančne Gorice Dušan Strnad (foto: STA / Daniel Novakovič)
Svetnik v državnem svetu in župan Ivančne Gorice Dušan Strnad | (foto: STA / Daniel Novakovič)

Dušan Strnad verjame v ustanovitev pokrajin v tem mandatu

Novice | 14.12.2022, 13:44 Tanja Dominko Rok Mihevc

Dobili smo nov državni svet, ki se je sestal na ustanovni seji. Nima pa še predsednika, saj nihče od treh kandidatov ni dobil zadostne podpore.

Med državnimi svetniki je tudi Dušan Strnad, župan Ivančne Gorice, ki je v pogovoru s Tanjo Dominko povedal, kaj se je dogajalo včeraj, kaj meni o vlogi državnega sveta in kaj pričakuje od ponedeljkovega nadaljevanja seje.

Že nekaj časa ste državni svetnik. Kako vidite pomen tega drugega doma slovenskega parlamenta?

Mislim, da je to telo nujno potrebno. Morda je potrebno kakšne prevetrite glede sestave, ampak v celoti v preteklih mandatih, še posebej v zadnjem mandatu, smo naredili veliko dobrega za to slovensko politiko. Mislim, da je drugačna, da so bili nekateri sklepi, nekateri zakoni, pa tudi nekatera druga dejanja drugačni, kot bi bili, če državnega sveta ne bi bilo.

Sam delujem na področju lokalne samouprave in moram reči, da je tukaj razprava doprinesla k drugačnim rešitvam, kot so bila sprva predlagana. Smo le ljudje, ki prihajamo iz prakse, ki se s problemi srečujemo vsak dan. In to skušamo po najboljši moči prenašati tudi v državno politiko. Pri nas ima veliko vlogo civilna družba in preko posvetov, ki jih državni svet organizira, pridobimo številna stališča, številna mnenja in predloge, ki potem na naše veselje najdejo mesto tudi v zakonodaji

Koliko vas je v tem sklicu županov?

Natančno ne vem, zdi pa se mi, da nekaj več kot nas je bilo. Seveda tudi vsi drugi kolegi in kolegice izhajajo iz lokalne politike, iz lokalnih skupnosti, saj so bili izvoljeni s pomočjo občinskih svetov, ti pa so že vedeli, koga pošiljajo v Ljubljano, da zagovarja njihova stališča. Na naše veliko veselje imamo zdaj predstavniki lokalnih skupnosti tudi prvič dve ženski in sem prepričan, da se bo tudi njuno mnenje, ker morda je malo drugačno od nas možakarjev, slišalo v tej sestavi državnega sveta.

To je edina pot, da se župan lahko oglasi na državni ravni, odkar so nam županom preprečili kandidiranje v državni zbor. Jaz mislim, da je to bila napaka, da bi moralo biti drugače.

In če že poslanci ne morejo biti hkrati župani, je prav, da ste vsaj svetniki lahko na obeh položajih.

To je edina pot, da se župan lahko oglasi na državni ravni, odkar so nam županom preprečili kandidiranje v državni zbor. Jaz mislim, da je to bila napaka, da bi moralo biti drugače. No, ampak to je izven moje moči. Bi bila pa škoda, da bi se županom oziroma lokalnim lokalnim predstavnikom preprečilo sodelovanje ali pa mnenje na državni ravni, če bi se ukinil državni svet. Še posebej, ker zgleda, da še nekaj časa ne bomo imeli pokrajin. V preteklem mandatu smo v državnem svetu pripravili vse potrebno, da bi lahko državni zbor nadaljeval s sprejemanjem pokrajinske zakonodaje. Bilo je vloženega kar veliko našega dela in truda v to. Verjamem, da se bo našla enkrat tudi ta volja. Da se ta dokumentacija vzame v roke in da se nadaljuje s procesom regionalizacije Slovenije z uvedbo pokrajin. Do takrat pa je seveda državni svet edini organ, kjer ima lokalna skupnost besedo na državni ravni.

Če ne bo dobrega gospodarstva, se tudi o javni porabi ne bo moč pogovarjati.

Tudi gospodarstvo ima svojega predstavnika, torej predstavnika delodajalcev. Tudi ta vidik je pomemben. Vemo, da je bilo zaznati vpliv na sam proces zakonodaje, da je bila ta bolj prijazna do gospodarstva.

Gospodarstvo nas vse živi. Jaz večkrat rečem, da bi se brez uspešnega gospodarstva težko pogovarjali o proračunih, tako na lokalni kot na državni ravni in tega se je treba zavedati. Če ne bo dobrega gospodarstva, se tudi o javni porabi ne bo moč pogovarjati, na ravni ceste, šole, vrtci, delovanje društev. Vse je odvisno od tega, koliko denarja ima posamezni proračun, tega pa seveda prispevamo vsi tisti, ki delajo v gospodarstvu, veliko pa tudi vsi drugi zaposleni. Vendar zato je pomembno, da se glas gospodarstva sliši in tako v dosedanji sestavi, kot tudi v tej sestavi, je kar močna zastopanost predstavnikov gospodarstva, izkušenih ljudi, ki vedo, kaj gospodarstvo potrebuje. In mi predstavniki lokalnih skupnosti smo tudi večkrat sledili predlogom in mnenjem predstavnikov gospodarstva in verjamem, da bo tudi v tem mandatu tako.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.