Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Peter Jančič in Miran Videtič (foto: STA / Rok Mihevc)
Peter Jančič in Miran Videtič | (foto: STA / Rok Mihevc)

Videtič o konfuzni situaciji, Jančič o Golobovi samovolji

Slovenija | 08.12.2022, 14:45 Alen Salihović

V javnost po napovedi odstopa Tatjane Bobnar prihajajo nove podrobnosti. Bobnarjeva in vršilec dolžnosti generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav sta v ločenih pismih, ki ju je v celoti objavil novinar Peter Jančič na spletnem časopisu, premierju Golobu kronološko popisala politične pritiske. Ti se v večji meri nanašajo na ustanovitev nove službe, ki je od policije prevzela varovanje predsednika vlade. Slednjo naj bi Golob ustanovil s pomočjo osebe, ki na policiji sploh ni zaposlena, še več, Lindav zapiše, da gre za osebo, ki je glede omenjene službe imela nerealna pričakovanja.

Poskus njene destabilizacije

Ministrica je v pismu povzela delo ministrstva in med drugim navedla, da so si ob nastopu funkcije z ekipo zastavili cilj ponovne vzpostavitve strokovnosti in neodvisnosti ter zaupanja v policijo. Za uspešno nadaljevanje dela je po njenih besedah nujno zagotoviti kontinuirano, strokovno in visoko profesionalno vodstvo policije. Ocenjuje namreč, da je odločitev, da policija daljši čas nima stabilnega vodstva, pravzaprav poskus njene destabilizacije.

"Odločitev brez primere v zgodovini policije"

Zapisala je še: »Tvoja odločitev, da mojemu predlogu za imenovanje Boštjana Lindava za poln mandat na mesto generalnega direktorja policije ne slediš, je brez primere v zgodovini policije in po mojem mnenju predstavlja oviro za učinkovit razvoj sistema,« je navedla in dodala, da enako velja za zadrževanje imenovanja Slavka Koroša na mesto direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge.

Zapisala je, da kot ministrica želi delovati z ekipo, ki jo izbere sama, odrekanje te možnosti pa ocenjuje za obliko političnega pritiska. Med konkretnimi primeri, ki jih razume kot politični pritisk, je navedla še stališče Goloba, da je do neimenovanja Lindava prišlo, ker z Bobnarjevo nista uresničila pričakovanj o čiščenju policije.

»Meni je recimo presenečenje to, ko je predsednik vlade izjavil, da se v migracijski politiki strinjata, to je nekaj, kar je najbolj obteževalo ministrico, da je zalivala Evropo z nezakonitimi migranti. Šlo je za neko drugo stvar, ki pa bo verjetno sčasoma pokukala na plano,« je povedal politični komentator Miran Videtič.

...kot ministrica želi delovati z ekipo, ki jo izbere sama, odrekanje te možnosti pa ocenjuje za obliko političnega pritiska.

Tudi Lindav z ostrimi obsodbami na račun premiera Goloba

Danes pa je v javnost prišlo še pismo Lindava. Urednik spletnega časopisa Peter Jančič pravi, da iz obeh pisem izhaja naslednje: »Premier je na hitro ustanovil neko posebno službo za varovanje njega samega, ker očitno ne zaupa policiji, da bi ga varovala.«

Lindav je sicer zapisal še, da nezaupanje v strokovnost in avtonomnost policije vidi v tem, da je na več sestankih med dvema organoma glede vladne uredbe, s katero je bilo varovanje Goloba prepuščeno Službi za varovanje predsednika vlade, sodeloval človek, ki v nobenem od teh organov ni zaposlen.

Neprimerno se mu zdi, da ga je ta oseba obvestila o izbiri vodje te službe. To je sporno tudi Jančiču, ki ga preseneča, da mediji temu niso namenili več pozornosti.

Ta moment vidim to situacijo ravno zaradi te interpelacije precej konfuzno. Podporo, ki je imela, je praktično izgubila v dveh, treh tednih.

Ministrica podporo izgubila v treh tednih

Precej nenavadno je, da so pred dnevi ministrici ob glasovanju ob interpretaciji vsi stali ob strani. In kako to spremembo retorike vidi politični komentator Miran Videtič? »Ta moment vidim to situacijo ravno zaradi te interpelacije precej konfuzno. Podporo, ki je imela, je praktično izgubila v dveh, treh tednih.« Tako Videtič kot Jančič ne pričakujeta, da bo zaradi odhoda ministrice prišlo do težav znotraj koalicije.

Slovenija
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...