Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Ministrica Tatjana Bobnar (foto: STA)
Ministrica Tatjana Bobnar | (foto: STA)

Poslanci Svobode še na interpelaciji peli hvalo Bobnarjevi. Kaj pa zdaj?

Slovenija | 07.12.2022, 18:27 Tanja Dominko Rok Mihevc

Novica dneva je napoved odstopne izjave ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. Namero je izrazila v pismu predsedniku vlade Robertu Golobu, odstop bo podala po vrnitvi iz Bruslja. To bo prva sprememba znotraj aktualne vlade.

»Politika se konča pred vrati policije«

O zaostrovanju odnosov med ministrico in premierjem smo poročali že več dni. Spomnimo, zavrelo je, ko premier predloga ministrice za imenovanje Boštjana Lindava na čelo policije s polnimi pooblastili ni uvrstil na dnevni red vladne seje. Bobnarjeva se je odzvala ostro- češ da se politika konča pred vrati policije. K umiritvi žogice ni prispeval niti ponedeljkov pogovor med obema vpletenima, pač pa je želel premier razjasniti zadevo in domnevno politično vmešavanje s pomočjo Lindava samega. Ta je danes spisal poročilo, a njegova vsebina ni znana.

Premier gre preko meja

Ministrica Bobnarjeva, ki se mudi v Bruslju, je očitno presodila, da je treba takim igricam narediti konec. In napovedala, da bo po vrnitvi odstopila. Eden njenih predhodnikov Vinko Gorenak je že včeraj v pogovoru za naš radio omenil to možnost. Na vprašanje, ali lahko iz dosedanjih izjav sklepamo, da ji premier ne zaupa, je odgovoril, da prej obratno. »Da gre premier preko meja, ki jih je Tatjana Bobnar postavila in so v okviru zakon in jih spoštuje, pomeni, da ne dovoljuje vmešavanja v delo policije.«

Glede na to, da so včeraj v SD in Levici delo ministrice ocenjevali kot strokovno, imajo očitno drugačen pogled od Golobovega. A po drugi strani se zdi, da se zaradi enega imena še ne bodo majali temelji.

Temelji vlade se verjetno ne bodo zamajali

Kdo bi utegnil obuti njene čevlje, še ne vemo, povsem možno je, pravi Gorenak, da bi jih kdo od prejšnjih ministrov, morda tudi iz Šarčeve vlade. Da je vmešavanje politike v strokovno delo policije nedopustno, meni tudi strokovnjak za vprašanja varnosti na Fakulteti za varnostne vede Miroslav Žaberl. Tudi njemu se zdi nenavadno, da vlada ni sledila predlogu notranje ministrice glede imenovanja prvega moža policije. Kaj odstop notranje ministrice pomeni za delo koalicije nasploh? Glede na to, da so včeraj v SD in Levici delo ministrice ocenjevali kot strokovno, imajo očitno drugačen pogled od Golobovega. A po drugi strani se zdi, da se zaradi enega imena še ne bodo majali temelji. Morda kaj takega sledi ob drugih kadrovskih imenovanjih, ki bodo sledila ob uveljavitvi zakona o vladi.

Reberšek opozoril na hitro spremembo stališča do Bobnarjeve

Medtem predsedniku vlade popolno podporo v sporu z ministrico izrekajo njegovi poslanci gibanja Svoboda. Tako je po seji poslanske skupine zagotovil vodja Borut Sajovic. Zanimivo pa je, da so pred nekaj tedni ministrici na interpelaciji še polno zaupali, je na Facebook profilu na hitro spremembo stališča opozoril poslanec NSi Aleksander Reberšek in med drugim objavil posnetek takratne predstavitve stališča poslanke Gibanja Svoboda Tereze Novak in nekaterih drugih koalicijskih poslancev.


Slovenija
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...