Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Policija (foto: )
Policija | (foto: )

Vinko Gorenak o Golobu in Bobnarjevi

Slovenija | 06.12.2022, 15:32 Tanja Dominko

Kaj se dogaja znotraj vlade? Ob uveljavitvi zakona o vladi, ki prinaša nova ministrska imena, se zastavlja vprašanje, ali bo prišlo do menjav tudi na drugih položajih. Medtem ko nekateri mediji o tem pišejo z gotovostjo, večina danes in jutri čaka na razplet v odnosih med predsednikom vlade Robertom Golobom in ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar.

O Golobu in Bobnarjevi

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je namreč želela, da bi bil Boštjan Lindav na mesto generalnega direktorja policije imenovan s polnim mandatom. To se ni zgodilo, ampak je ostal vršilec dolžnosti. Nekdanji minister za notranje zadeve in predavatelj na Fakulteti za varnostne vede dr. Vinko Gorenak ob tem poudari: »Ona je izpeljala vse zakonite postopke za imenovanje šefa policije gospoda Lindava in predsednik vlade je rekel: »Ne.«. Poglejte, ko smo imeli neko podobno situacijo v Janševi vladi, ki ni imenovala tožilcev. Kaj se je zgodilo? Kolesarji, protesti, nevladne organizacije, Evropski parlament ... Kaj pa danes? Gospod Golob je naredil nekaj zelo podobnega, ni spoštoval predloga notranje ministrice, da imenuje gospoda Lindava za šefa policije. Rekel je, da to ne bo šlo na dnevni red. Če bi vsaj dal na sejo vlade, da bi o tem glasovali.«

"Če bo pa odstopila in povedala, zakaj je odstopila, bom pa njeno potezo pohvalil"

Bobnarjeva je premierju sicer izrazila svoje nestrinjanje. Dejala je, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije in pomenljivo dodala, da bo vztrajala, četudi jo bo to stalo ministrskega stolčka. Tako zahteven resor lahko po njenih besedah namreč vodiš le z ekipo, ki ji zaupaš, ne z ekipo, kot jo morda želi sestaviti nekdo drug. Gorenak dodaja: »Ona je postavila neke meje, ko je rekla, da se politika konča pred vrati generalnega direktorja. To je počela, ko je bila generalna direktorica, in to zagovarja zdaj. Ampak če se to ne bo zgodilo, če bo ostala tam, kjer je, in bo tiho, potem je za mene popolnoma nenačelna. Če bo pa odstopila in povedala, zakaj je odstopila, bom pa njeno potezo pohvalil.«

Ali bodo ti policisti imeli vsa policijska pooblastila? Bodo lahko tajno sledili, odpirali pisma, prisluškovali?! To je šlo čez vse meje.

Strahoten konflikt interesov

Na potezi je zdaj Lindav, ki mora premierju Golobu pojasniti, ali res prihaja do političnih pritiskov na policijo. Vsekakor pa je premier s tem, ko je želel vzpostaviti ločeno varnostno službo, izrazil določeno mero nezaupanja do policije, meni Gorenak. »Julija je bila sprejeta uredba o varovanju predsednika vlade. Ta uredba predvideva, da bo predsednik vlade imel svoje policiste, ki bodo varovali njega in njegovo družino. On bo znotraj policije »nabral« sebi lojalne policiste in bo ustvaril neko policijsko enoto, ki bo njega varovala in ne bo odgovorna šefu policije. Po zakonu je šef policije odgovoren za varnost predsednika vlade. Zdaj pa šef policije ne bo imel nobenih mehanizmov za to, da bi lahko zagotavljal varnost predsednika vlade. Namreč, ker bo to upravljala neka enota, podrejena gospodu Golobu in ne gospodu Lindavu. To je strahoten konflikt interesov. Ali bodo ti policisti imeli vsa policijska pooblastila? Bodo lahko tajno sledili, odpirali pisma, prisluškovali?! To je šlo čez vse meje,« je dejal Gorenak za Radio Ognjišče.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.