Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Medicinska sestra (foto: STA / Nebojša Tejić)
Medicinska sestra | (foto: STA / Nebojša Tejić)

Pomanjkanje medicinskih sester že nevarno za paciente

Slovenija | 02.12.2022, 08:10 s. Meta Potočnik

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije beleži 95 let organiziranega delovanja medicinskih sester na Slovenskem. Ob tej priložnosti smo poklicali predsednico Moniko Ažman, ki je za naš radio izpostavila njihovo pomembno vlogo ter nujnost ureditve položaja, saj je pomanjkanje medicinskih sester v državi izredno zaskrbljujoče in že nevarno za paciente.

Starejše generacije medicinskih sester se počasi upokojujejo. Mlajših je premalo, čeprav se izobražujejo. Kateri so resni izzivi in zahtevne naloge, ki se jih moramo kot družba lotiti na tem področju? Omenjali ste že kadrovske standarde, normative, pa verjetno je še kaj?

Za našo državo je še kako pomembno to, da imamo demografijo. Seveda izrazito nagnjeno k starejši populaciji, ne samo med našimi uporabniki, tudi med zaposlenimi v zdravstvu, v vseh zdravstvenih poklicih. In tisto, kar skrbi je to, da v tem trenutku nimamo neke prave strategije, kako bi nadomestili te odhajajoče medicinske sestre, babice, zdravstvene tehnike. Seveda, najprej za ustreznim ustreznimi kadrovskimi standardi in normativi, da se bomo končno prešteli, da bomo rekli, tukaj jih potrebujemo še dodatnih toliko .. Mene skrbi tudi to, da smo 10 ali 15 let govorili, da imamo kadrovske standarde in normative iz prejšnjega stoletja iz leta 1982, danes pa ponekod ne dosegamo niti teh iz leta 1982. To postaja nevarno.

Mene skrbi tudi to, da smo 10 ali 15 let govorili, da imamo kadrovske standarde in normative iz prejšnjega stoletja iz leta 1982, danes pa ponekod ne dosegamo niti teh iz leta 1982. To postaja nevarno.

In to je tisto, kar v beg pošilja mlajše generacije, tiste, ki niso pripravljeni več potrpeti. Ker zakaj bi človek na delu trpel? Človek mora na delu uživati, delati tisto, kar ga radosti, ne pa da se dan za dnem sooča s težavami, s tem, da ne more postoriti vsega, s tem, da je pacientov preveč, kar je na nek način razumljivo, ker so časi takšni. Da se vsi skupaj staramo in s tem prinesejo tudi bolezen. Politika, politični odločevalci pa, kot da nimajo že zadnjih 10 let prav nobene strategije.

Monika Ažman
Monika Ažman © STA

Ali lahko, ko omenjate kadrovske podhranjenosti in prevelike normative kakšen konkreten primer, ko so šle stvari res že čez rob in vendarle nekatere medicinske sestre in tehniki še vztrajajo?

Kako ste lepo povedali, »so šle čez rob«. Seveda, gre to toliko čez rob, da zapiramo posamezne oddelke. Univerzitetni klinični center Maribor, ko na odhod čaka, seveda z opravljenimi obveznostmi v domovini, dodatnih 30 medicinskih sester za zaposlitev v Avstriji. Ko so zaprti kardiološki oddelki, tako na splošni bolnišnici Jesenice, kot klinični center Ljubljana, ko so zaprti skorajda vsi oddelki za zdravstveno nego, za podaljšano bolnišnično zdravljenje v državi in funkcionira malodane samo še ena in edina bolnišnica Sežana. Resne omejitve se pripravljajo tudi v domovih starejših občanov. V njih enostavno ne sprejemajo, so prazne postelje tudi v domovih starejših, ker kadra ni.

Resne omejitve se pripravljajo tudi v domovih starejših občanov. V njih enostavno ne sprejemajo, čeprav so prazne postelje, ker kadra ni.

Izvoljeni ste bili za državno svetnico za področje za zdravstvo, kar vam tudi čestitamo. Za kaj si boste najbolj prizadevali?

Hvala lepa za čestitke. To je seveda kar velika odgovornost in jo tako tudi sprejemam. Zagotovo sta življenje in zdravje največji vrednoti nas vseh in tega se bo morala zavedati tudi politika. Javno zdravstvo si vsak zasluži, neodvisno na položaj, neodvisno na veroizpoved, na barvo kože, na pripadnost etnični skupini. Skratka, vsem dostopno javno zdravstvo. In seveda, tudi delo kot vrednota, kot blaginja, bi rekla naša predhodnica Angela Boškin. Edino, kar te res lahko zadovolji in radosti je delo. Delo zdravstvenega osebja, ko gre za razdajanje, ni vredno, je podplačano in ne cenjeno in to je tisto, kar moram vsem dopovedati.

Delo zdravstvenega osebja, ko gre za razdajanje, ni vredno, je podplačano in ne cenjeno in to je tisto, kar moram vsem dopovedati.

Trenutno pogajanja tečejo tudi med Fidesom in vlado. Kako jih vidite vi, glede na izhodišča vaše zbornice?

Pravzaprav Zbornica zdravstvene in babiške nege ni socialni partner, seveda pa stoji ob strani vsem sindikatom. In to, kar se je zdaj dogodilo, me žalosti. Tudi to, da je bilo ves čas pogajanj očitano, da je razdor nesorazmerij, da so dodatna nesorazmerja nastala prav po zaslugi zdravstvene nege, to so bi bili zelo, zelo težki in hudi očitki na podlagi vsega, kar sem prej povedala, da ne moremo sprejemati pacientov, ker ni medicinskih sester in tukaj je primanjkljaj največji.

Zdaj bodo nastali še dodatne anomalije in me skrbi, da se nam ne obeta nič dobrega, da smo pravzaprav tam kot vsa Evropa. Ste morda spremljali tudi stavko v Španiji? Tam se pripravljajo na največjo stavko. Angleške medicinske sestre, ki niso stavkale že 105 let, bodo primorane na takšen način opozoriti, da to ni samo po sebi umevno blago. In če bomo želeli, da se bo še kdo odločil za ta plemenit in neizmerno lep poklic, se bomo morali kot družba zavedati tega, v prvi vrsti pa seveda odločevalci in politika kot taka.

Slovenija, Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...