Petra StoparPetra Stopar
V vinski kleti Guerila (foto: Tina Lesnik)
V vinski kleti Guerila | (foto: Tina Lesnik)

Radijci med trto in vinskimi sodi

Radijski utrip | 18.11.2022, 09:44 Urša Sešek

Z zakoncema Petrič, ki domujeta na prekrasni Planini nad Ajdoviščino, smo se spoznali na letošnjih radijskih počitnicah v Albaniji. Že tam je pogovor hitro nanesel na njune vinograde in vino, ko je gospod Zmago z žarom pripovedoval o začetkih zgodbe Guerila, gospa Zorka pa o svojem vrtu in družini.

Naslednjič so se naše poti prekrižale na radijskem kolesarjenju. Gospo Zorko, Prijateljico Radia Ognjišče (PRO), smo želeli presenetiti na domu, a nam ni čisto uspelo. Zato, ker nas je že prej poklicala in povabila naj nas kolesa peljejo mimo njihove domačije, ker bo za nas pripravila okrepčilo. Postanek je bil zaradi natrpanega kolesarskega urnika zelo kratek. Tam smo jima morali obljubiti, da pridemo še enkrat in si ogledamo tudi njihovo klet.

© Rok Mihevc

Kateri dan bi bil bolj primeren kot Martinovo?

Kdor pozna posestvo Guerila ve, da je postavljeno na čarobno lokacijo nad Vipavsko dolino, kjer je na dlani vse od Gorice do Podnanosa. In pogled na 8.000 Petričevih trt!

© Rok Mihevc

Pot nas je najprej vodila v hrib nad hišo, ko smo imeli kar naenkrat na levi Goče in Erzelj, na desni pa Ajdovščino in Vipavski križ. Kakšni razgledi! Med potjo smo nabrali celo nekaj dežnikaric in jih kot šopek poklonili slavljenki Tini Lesnik, Blaževi ženi, ki je godovala.

© Urša Sešek

Med trtami nam je gospod Zmago pripovedoval o obdelovanju vinogradov. Vse trse obrežejo sami, trgajo na roke. Ker vino pridelujejo po biodinamični metodi, škropijo z naravnimi preparati, gnojijo z uležanim gnojem bikov. Potrebno je nenehno izobraževanje, zato gospod Zmago veliko prebira, se pogovarja, hodi na tečaje, predvsem pa preizkuša. Okuse in metode.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Ko smo se vrnili na posestvo, nas je gospa Zorka počakala z domačim kosilom. Odlična jota z repo, vlivanci, meso divjega prašička in domača endivija. Zmago skrbel, da smo preizkušali njihova biodinamična vina. Penina, Rose, Pinela, Cabernet Frank ... Priznam: v življenju sem doslej vsega skupaj popila mogoče dva kozarca vina, letošnje Martinovo pa je povečalo to količino za 100 %. Sodelavci so povedali, da ima drugačen okus, drugače se obnaša v ustih in telesu, predvsem pa se ga lahko pije in ne boli glava.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Vse, kar sta zakonca Petriča povedala, smo poslušali z odprtimi usti. Predvsem o tem, kako sta se šele pred približno dvema letoma spoprijateljila z Radijem Ognjišče. Gospa Zorka je povedala, da je pred tem poslušala druge radijske postaje. Soprog Zmago ji je večkrat predlagal, naj poskusi z Ognjiščem. Zmagu je Radio Ognjišče priporočil levo usmerjeni prijatelj. Ko je imel življenjske preizkušnje, je našel Radio Ognjišče in od takrat je naš poslušalec. Prijatelj, Zmago in Zorka – po tem vrstnem redu ;).

Zmagu je Radio Ognjišče priporočil levo usmerjeni prijatelj. Ko je imel življenjske preizkušnje, je našel Radio Ognjišče in od takrat je naš poslušalec.

© Rok Mihevc

S sabo smo imeli tudi harmoniko, Miha je pravi virtuoz, mi pa navdušeni pevci. Zato ni manjkalo pesmi ne za mizo, ne v kleti.

 

Ja, klet zahteva poseben odstavek. V dveh nadstropjih se nahaja, povsod nadvse čisto, aluminjasti, leseni in amfore pa polni odličnega mladega vina. Delčki sten v kleti niso zabetonirani, tam je kot leseno okno – da ima vino stik z zemljo.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Petriča sta polna načrtov in dobre volje, zato verjamemo, da bomo ob naslednjem obisku (če nas bosta še povabila ;) ) srečali nove vrste vina, večje vinograde in nove izdelke.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Kdo je Zmagoslav Petrič?

Rojen sem leta 1956 v kmečki družini. Istega leta je moj oče Jožef prejel priznanje za grozdje stare sorte pinela. Slučaj ali usoda? Spomini iz otroštva me vračajo v čas dela na majhni kmetiji, v vinograd, v klet. Na skromnost, iskrenost, odgovornost, spoštovanje in ljubezen do zemlje, narave in bližnjega. Oče je name nezavedno prenesel te vrednote in me izoblikoval v trdnega, klenega človeka. To prenašam naprej na svojo družino, sodelavce in ljudi, ki me obkrožajo. Pravijo, da človek lahko zbeži s kmetije, a kmetija iz njegovega srca nikoli ... Leta 2005 je v meni dozorela odločitev in nastala je Guerila, danes biodinamična vinogradniška kmetija na Planini pri Ajdovščini v Vipavski dolini. Izbral sem po svoji presoji najboljše lege in na njih zasadil vinograde z lokalnimi sortami.

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.