Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cerkev sv. Frančiska v Šiški (foto: STA / Tamino Petelinšek)
Cerkev sv. Frančiska v Šiški | (foto: STA / Tamino Petelinšek)

Bodo župnije nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačevale tudi za cerkve?

Cerkev na Slovenskem | 01.12.2022, 08:19 Manca Hribar

Bodo župnije nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačevale tudi za cerkve? Ministrstvo za okolje in prostor je namreč na podlagi odločbe Ustavnega sodišča iz leta 2020 izdalo takšna priporočila občinam. Koliko občin se je za to že odločilo, ni jasno, med prvimi pa sta Postojna in Ilirska Bistrica. Tamkajšnji župniji sta že podali pritožbi na Ministrstvo za finance, piše spletni portal Družine. Za komentar smo prosili Slovensko škofovsko konferenco.

Slovenska zakonodaja sledi državam EU

Slovenska Škofovska konferenca je v izjavi za naš radio zapisala, da skupaj s škofijskimi ekonomi in drugimi deležniki preučujejo zakonsko podlago za takšne odmere ter pripravljajo enoten odgovor. Njihovo načelno mnenje je, da so zgradbe za versko dejavnost oproščene plačila nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč. Poudarjajo, da slovenska zakonodaja sledi vsem državam Evropske unije, kjer so takšne zgradbe izvzete iz plačila nadomestila oz. davka na nepremičnine.

Pestro v Postojni

Kaj se torej dogaja v posameznih občinah? Na okoljskem ministrstvu podatkov o tem, koliko občin župnijam stavbno nadomestilo že zaračunava tudi za cerkve, nimajo. V zvezi s tem je trenutno med drugim pestro v Postojni. Po poročanju Družine na tamkajšnji občini poudarjajo, da je narava odločb ustavnega sodišča zavezujoča. V župniji pa vztrajajo, da je v veljavi še vedno določilo Zakona o stavbnih zemljiščih iz leta 1984. Ta določa, da se nadomestilo ne plačuje za stavbe, ki jih verske skupnosti uporabljajo za versko dejavnost. Sem spadajo tudi cerkve in kapelice, ki so v veliki večini opredeljene tudi kot kulturna dediščina. Dejstvo je, da gre denar za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča iz žepa vernikov.

V župniji Postojna, kjer ga za župnijsko in podružnično cerkev plačujejo že dve leti, so v tem času občini nakazali že slabih 3400 evrov. To je enako prihodku šestih tednov v letu.

SŠK problem že naslavlja

V župniji Postojna, kjer ga za župnijsko in podružnično cerkev plačujejo že dve leti, so v tem času občini nakazali že slabih 3400 evrov. To je enako prihodku šestih tednov v letu. Rešitev tega vprašanja je po mnenju postojnskega župnika pomembna za vso Cerkev v Sloveniji. Smiselno se mu zdi, da bi k reševanju tega vprašanja pristopila tudi Slovenska škofovska konferenca. Ta, kot smo omenili, problem že naslavlja.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...