Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež v katedrali v Asti (foto: VaticanNews / Simone Risoluti)
Papež v katedrali v Asti | (foto: VaticanNews / Simone Risoluti)

Papež v Astiju o lakoti miru

Novice | 20.11.2022, 16:42 Tanja Dominko Robert Božič

Na današnji slovesni praznik Kristusa, Kralja Vesoljstva je papež Frančišek daroval sveto mašo v katedrali v Astiju na severu Italije. To je bil njegov edini javni nastop med dvodnevnim obiskom te pokrajine, od koder so se njegovi starši pred 90 leti izselili v Argentino. Tam se je zasebno srečal s svojimi setričnami in bratranci.

Ne zapravljaj časa, ciljaj visoko!

Pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov je nagovoril zbrane, med katerimi je bilo zelo veliko mladih. Najprej se je vsem zahvalil za sprejem, ki ga je bil deležen, nato pa izrekel posebno misel mladim:
»Vstani in pojdi: ne miruj in ne razmišljaj o sebi, ne zapravljaj svojega življenja za udobje ali najnovejšo modo, ampak ciljaj visoko, pojdi na pot, umakni se iz svojih strahov in priskoči na pomoč tistim v stiski. In danes resnično potrebujemo »prestopniške« mlade ljudi, nonkonformiste, ki niso sužnji mobilnega telefona, ampak spreminjajo svet kot Marija, prinašajoč Jezusa drugim, skrbijo za druge, gradijo bratske skupnosti z drugimi, uresničujejo sanje o miru!«

Papež med mašo v katedrali v Asti
Papež med mašo v katedrali v Asti © Vatican News

Važna je zaupna molitev za mir

Naš čas živi v lakoti miru, živimo v pomanjkanju miru. Pomislimo na številne kraje na svetu, ki jih pesti vojna, zlasti na mučeno Ukrajino. In nato povabil:
»Potrudimo se in še naprej molimo za mir! Molimo tudi za družine žrtev hudega požara, ki je pretekle dni izbruhnil v begunskem taborišču v Gazi v Palestini, kjer je umrlo tudi več otrok. Naj Gospod sprejme v nebesa tiste, ki so izgubili življenje, in naj potolaži to prebivalstvo, ki je tako zelo preizkušano v letih spopadov.«

Papež na enem od potovanj
Papeža so v katedralo prepeljali s papamobilom © VaticanNews / Simone Risoluti

Fračišek postal častni meščan Astija

Papež Frančišek je sicer danes v Astiju opravil javne dogodke. Srečal se je z županom mesta Asti, predsednikom italijanske dežele Piemont Albertom Ciriom in drugimi predstavniki tamkajšnjih institucij. Župan je papežu podelil častno meščanstvo "za njegovo močno zavzemanje za mir v svetu in njegova vsakodnevna sporočila solidarnosti in bratstva proti vsem oblikam diskriminacije" in mu v spomin na obisk krajev, od koder izvira njegov rod podaril vrečko tamkajšnje zemlje.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...