Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Božja ljubezen je zvesta, vztrajna in se nikoli ne spremeni

Svet | 13.11.2022, 13:49 Alen Salihović

Na današnjo 33. nedeljo med letom in na svetovni dan revnih je papež Frančišek v baziliki sv. Petra po poročanju slovenskega uredništva Vatican News predsedoval sveti maši. Med homilijo je dejal, da nam Gospod v današnjem evangeliju ponuja dve spodbudi, da bi nam nakazal način razločevanja: ne pustite se zavesti in pričujte.

Papež Frančišek je ob današnjem svetovnem dnevu revnih v Baziliki svetega Petra vse povabil, da naj prižigamo luči upanja sredi teme; »v dramatičnih razmerah pograbimo priložnost za pričevanje za evangelij veselja in graditev bolj bratskega sveta; pogumno si prizadevajmo za pravičnost, zakonitost in mir in stojmo ob strani najšibkejšim. Ne zbežimo, da bi se ubranili pred zgodovino, ampak se bojujmo, da bi tej zgodovini dali drugačen obraz«.

Papež Frančišek o Svetovnem dnevu revnih

Bratje in sestre, na ta Svetovni dan revnih je Jezusova beseda močan opomin, naj prelomimo tisto notranjo gluhost, ki nam preprečuje, da bi slišali pridušen krik bolečine najšibkejših. Tudi danes živimo v družbah, ki so ranjene, in smo priče scenarijem nasilja, krivce in preganjanja, kakor nam je povedal evangelij. Poleg tega se moramo soočati s krizo, ki jo povzročajo podnebne spremembe in pandemija, ki je za seboj pustila sled ne samo fizičnih, ampak tudi psiholoških, gospodarskih in družbenih težav. Tudi danes vidimo, kako se narod dviga zoper narod, in smo tesnobni priče vehementnemu širjenju spopadov, nesreči vojne, ki povzroča smrt tolikih nedolžnih in množi strup sovraštva. Tudi danes še veliko bolj kot včeraj se številni bratje in sestre, preizkušeni in obupani, selijo v iskanju upanja. Veliko ljudi živi v negotovosti zaradi pomanjkanja zaposlitve ali zaradi krivičnih in nevrednih delovnih razmer. Tudi danes so ubogi najbolj kaznovane žrtve vsake krize. Toda če je naše srce zavito v vato in brezbrižno, ne moremo slišati njihovega tožečega krika bolečine, ne moremo z njimi in zanje jokati, ne moremo videti, koliko osamljenosti in stiske se skriva tudi v pozabljenih kotičkih naših mest. Potrebno je iti v kotičke mest, te skrite, temne kotičke, tam bomo videli toliko bede in toliko bolečine in toliko zavržene revščine.

Vir: Vatican News

Po opoldanski molitvi pa je sveti oče vse povabil k vztrajnosti. »Vprašajmo se, kako gre z mojim vztrajanjem? Sem stanoviten ali pa živim vero, pravičnost in dejavno ljubezen glede na trenutek,« je dejal papež in dodal, da je vztrajnost v svetu odsev Božje ljubezni, kajti Božja ljubezen je zvesta, je vztrajna in se nikoli ne spremeni.

.

Svet, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...