Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Božja ljubezen je zvesta, vztrajna in se nikoli ne spremeni

Svet | 13.11.2022, 13:49 Alen Salihović

Na današnjo 33. nedeljo med letom in na svetovni dan revnih je papež Frančišek v baziliki sv. Petra po poročanju slovenskega uredništva Vatican News predsedoval sveti maši. Med homilijo je dejal, da nam Gospod v današnjem evangeliju ponuja dve spodbudi, da bi nam nakazal način razločevanja: ne pustite se zavesti in pričujte.

Papež Frančišek je ob današnjem svetovnem dnevu revnih v Baziliki svetega Petra vse povabil, da naj prižigamo luči upanja sredi teme; »v dramatičnih razmerah pograbimo priložnost za pričevanje za evangelij veselja in graditev bolj bratskega sveta; pogumno si prizadevajmo za pravičnost, zakonitost in mir in stojmo ob strani najšibkejšim. Ne zbežimo, da bi se ubranili pred zgodovino, ampak se bojujmo, da bi tej zgodovini dali drugačen obraz«.

Papež Frančišek o Svetovnem dnevu revnih

Bratje in sestre, na ta Svetovni dan revnih je Jezusova beseda močan opomin, naj prelomimo tisto notranjo gluhost, ki nam preprečuje, da bi slišali pridušen krik bolečine najšibkejših. Tudi danes živimo v družbah, ki so ranjene, in smo priče scenarijem nasilja, krivce in preganjanja, kakor nam je povedal evangelij. Poleg tega se moramo soočati s krizo, ki jo povzročajo podnebne spremembe in pandemija, ki je za seboj pustila sled ne samo fizičnih, ampak tudi psiholoških, gospodarskih in družbenih težav. Tudi danes vidimo, kako se narod dviga zoper narod, in smo tesnobni priče vehementnemu širjenju spopadov, nesreči vojne, ki povzroča smrt tolikih nedolžnih in množi strup sovraštva. Tudi danes še veliko bolj kot včeraj se številni bratje in sestre, preizkušeni in obupani, selijo v iskanju upanja. Veliko ljudi živi v negotovosti zaradi pomanjkanja zaposlitve ali zaradi krivičnih in nevrednih delovnih razmer. Tudi danes so ubogi najbolj kaznovane žrtve vsake krize. Toda če je naše srce zavito v vato in brezbrižno, ne moremo slišati njihovega tožečega krika bolečine, ne moremo z njimi in zanje jokati, ne moremo videti, koliko osamljenosti in stiske se skriva tudi v pozabljenih kotičkih naših mest. Potrebno je iti v kotičke mest, te skrite, temne kotičke, tam bomo videli toliko bede in toliko bolečine in toliko zavržene revščine.

Vir: Vatican News

Po opoldanski molitvi pa je sveti oče vse povabil k vztrajnosti. »Vprašajmo se, kako gre z mojim vztrajanjem? Sem stanoviten ali pa živim vero, pravičnost in dejavno ljubezen glede na trenutek,« je dejal papež in dodal, da je vztrajnost v svetu odsev Božje ljubezni, kajti Božja ljubezen je zvesta, je vztrajna in se nikoli ne spremeni.

.

Svet, Papež in Sveti sedež
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...