Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sestrična Carla Rabezzana je papeža Frančiška obiskala v Vatikanu s svojo družino pred tremi leti (foto: Vatican News)
Sestrična Carla Rabezzana je papeža Frančiška obiskala v Vatikanu s svojo družino pred tremi leti | (foto: Vatican News)

Papež se odpravlja na praznovanje. Kaj mu bo skuhala sestrična?

Novice | 18.11.2022, 17:21 Alen Salihović

Papež Frančišek se v soboto odpravlja na pot. Čaka ga lep dogodek, obhajanje 90-letnice njegove sestrične Carle Rabezzana. Sprejela ga bo na svojem domu v Portacomaru v bližini italijanskega mesta Asti. Kot je povedala za Vatican News se rada spominja telefonskih klicev s stavki papeža v piemontskem narečju. Pove še, da bodo z ostalimi sorodniki pripravili kosilo s tipičnimi piemontskimi jedmi ter svojemu bratrancu ponudili »bunet«, puding na osnovi kakava, značilen za piemontsko kuhinjo.

Carla bo svojega bratranca, papeža pričakala v stanovanju v Portacomaru, kjer živi od leta 2015, potem ko je ovdovela. Bratranec Giorgio, kot vsi sorodniki v Astiju kličejo Jorgeja Maria Bergoglia, papeža Frančiška, od 13. marca 2013, bo prišel v Piemont na praznovanje njenega 90. rojstnega dne, ki je bil 8. novembra. Carla Rabezzana je pred srečanjem zelo zaposlena. Ob obisku je namreč potrebno pripraviti družinsko kosilo s petimi drugimi bratranci in njihovimi družinami, ki bodo prispeli iz Torina, Vaglierana in Tigliole, za Giorgia, sina Maria Bergoglia, bratranca prvega kolena njene matere Ines, poročajo.

Kaj boste pripravili svojemu bratrancu papežu Frančišku za kosilo? Sladico? Veste, da jo ima zelo rad...

Kaj boste pripravili svojemu bratrancu papežu Frančišku za kosilo? Sladico? Veste, da jo ima zelo rad...
Za sobotno kosilo bomo z drugimi bratranci in sestričnami pripravili nekaj pečenega mesa in veliko zelenjave, on veliko poje, sploh zdaj, nato pa »bunet«, puding na osnovi kakava, značilen za piemontsko kuhinjo. Rojstnodnevno torto pa bomo pojedli v nedeljo, na kosilu s škofom, po maši.

A že veste, koliko časa bo lahko v soboto ostal v vaši hiši?

Ne vem, ker bo potem po mojem »domu počitka«, kot mu v šali pravi, ko me pokliče, morda popoldne opravil še druge obiske. Ne bo pa šel v rojstno hišo svojih starih staršev Giovannija Angela in Rose v Bricco Marmorito, ki je v zaselku tukaj v Portacomaru, saj je tja že večkrat šel tudi kot kardinal.

Vir: Vatican News

Sveti oče o obisku Astija, svojih koreninah, pontifikatu, vojni, nasvetu mladim

Italijanski dnevnik La Stampa je objavil intervju s papežem Frančiškom, v katerem je med drugim spregovoril o svojem bližnjem obisku Astija ter svojih piemontskih koreninah. Prav tako je odgovoril na vprašanja glede nekaterih aktualnih dogodkov, predvsem o vojni v Ukrajini, ter se ozrl na skoraj deset let svojega pontifikata, še poroča Vatican News.

Novinar Domenico Agasso je spomnil, da bo sveti oče v nedeljo v katedrali v Astiju daroval sveto mašo in se srečal s skupnostjo, iz katere so njegovi starši emigrirali v Argentino. Zanimalo ga je, s kakšnimi občutji se kot papež vrača v kraj, kjer so njegove korenine. Sveti oče je odgovoril, da je že dalj časa želel preživeti nekaj ur skupaj s sorodniki v krajih, od koder izhaja njegova družina. Povedal je, da je v preteklosti, preden je postal papež, pogosto hodil v Astigiano: kadar je prišel v Rim kot provincial argentinskih jezuitov ali da se je kot nadškof udeležil sinode, je na kratko obiskal tudi očetove bratrance v Piemontu. Sveti oče je dejal, da so bili vedno zelo povezani in da se s starejšo sestrično Carlo, ki je dopolnila 90 let, pogosto sliši po telefonu. Zelo je vesel, da se bo jutri lahko srečal še s petimi bratranci in sestričnami, še pišejo. 

Novice
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...