Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (foto: Telegram)
Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom | (foto: Telegram)

Papež: Ko velesile izgubljajo moč, potrebujejo vojno

Novice | 12.11.2022, 07:10 Marjana Debevec

Vatikan si že vse od začetka vojne v Ukrajini na vse načine prizadeva za mirno in pravično rešitev. Papež Frančišek je na letalu v pogovoru z novinarji v nedeljo na kratko povzel celotno pot mirovnih prizadevanj.

Spomnimo: papež Frančišek je že drugi dan po začetku vojne naredil doslej nepredstavljiv korak: obiskal je rusko ambasado. Z veleposlanikom, ki je po njegovih besedah velik humanist, sta se pogovarjala, kaj storiti. Papež je predlagal, da bi obiskal Putina, če bi to kaj pripomoglo k miru, vendar so mu odsvetovali. Dvakrat se je zatem po telefonu pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Zelenskim, nekajkrat pa z ukrajinskim veleposlanikom pri Svetem sedežu.

Vatikanska diplomacija si na vse načine prizadeva za izpustitev ujetnikov in spodbuja mir. Po papeževih besedah grozodejstev v Ukrajini ne izvaja ruski narod, ampak vojaki plačanci.
Ko se vojna začne so nekateri mogoče še pogumni, vendar na koncu prinese samo zlo in ljudi izčrpa, je dejal. Ob tem pa je izkoristil priložnost, da je opozoril na tretjo svetovno vojno, ki poteka po raznih delih sveta.

»Ko velesile izgubijo svojo moč, potrebujejo vojno, da se znova počutijo močnejše, pa tudi zato, da prodajo orožje. Mislim, da je danes največja nesreča v svetu trgovina z orožjem.« Slišal je, da bi izkoreninili lakoto v svetu, če eno leto ne bi proizvajali orožja in bi ta denar namenili za hrano.

Nas Evropejce je sicer najbolj prizadela vojna v naši bližini, sveti oče pa je naštel še nekatere druge države: Jemen, Sirijo, Mjanmar, Etiopijo, Libanon in mnoge druge. Vojna vedno za seboj pusti številne žrtve in njihove domače, ki jih objokujejo, je še dejal papež.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...