Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (foto: Telegram)
Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom | (foto: Telegram)

Papež: Ko velesile izgubljajo moč, potrebujejo vojno

Novice | 12.11.2022, 07:10 Marjana Debevec

Vatikan si že vse od začetka vojne v Ukrajini na vse načine prizadeva za mirno in pravično rešitev. Papež Frančišek je na letalu v pogovoru z novinarji v nedeljo na kratko povzel celotno pot mirovnih prizadevanj.

Spomnimo: papež Frančišek je že drugi dan po začetku vojne naredil doslej nepredstavljiv korak: obiskal je rusko ambasado. Z veleposlanikom, ki je po njegovih besedah velik humanist, sta se pogovarjala, kaj storiti. Papež je predlagal, da bi obiskal Putina, če bi to kaj pripomoglo k miru, vendar so mu odsvetovali. Dvakrat se je zatem po telefonu pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Zelenskim, nekajkrat pa z ukrajinskim veleposlanikom pri Svetem sedežu.

Vatikanska diplomacija si na vse načine prizadeva za izpustitev ujetnikov in spodbuja mir. Po papeževih besedah grozodejstev v Ukrajini ne izvaja ruski narod, ampak vojaki plačanci.
Ko se vojna začne so nekateri mogoče še pogumni, vendar na koncu prinese samo zlo in ljudi izčrpa, je dejal. Ob tem pa je izkoristil priložnost, da je opozoril na tretjo svetovno vojno, ki poteka po raznih delih sveta.

»Ko velesile izgubijo svojo moč, potrebujejo vojno, da se znova počutijo močnejše, pa tudi zato, da prodajo orožje. Mislim, da je danes največja nesreča v svetu trgovina z orožjem.« Slišal je, da bi izkoreninili lakoto v svetu, če eno leto ne bi proizvajali orožja in bi ta denar namenili za hrano.

Nas Evropejce je sicer najbolj prizadela vojna v naši bližini, sveti oče pa je naštel še nekatere druge države: Jemen, Sirijo, Mjanmar, Etiopijo, Libanon in mnoge druge. Vojna vedno za seboj pusti številne žrtve in njihove domače, ki jih objokujejo, je še dejal papež.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...