Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Darila za socialno ogrožene otroke (foto: Karitas)
Darila za socialno ogrožene otroke | (foto: Karitas)

Miklavževi angelčki tudi letos zbirajo darila za otroke

Novice | 16.11.2022, 10:21 Petra Stopar

Slovenska karitas tudi letos z akcijama Miklavževi angelčki in Pismo za lepši dan vabi, da se v prazničnem času z darilom ali ročno napisanim pismom spomnimo otrok iz ranljivih družin, starejših in osamljenih. S preprostim dejanjem, ki ne vzame veliko časa, lahko nekomu pričaramo lepši dan in vlijemo upanje v boljšo prihodnost. Čeprav akciji potekata v predprazničnem času, nas želita opomniti na stiske, ki so prisotne vse leto.

Miklavževi angelčki pomagajo staršem, ki si zaradi oteženih življenjskih razmer ne morejo privoščiti daril za otroke

Miklavževi angelčki so prostovoljci, ki darujejo, zavijajo in razvažajo darila za otroke iz socialno ogroženih družin. Namen akcije je pomagati staršem, ki si zaradi oteženih življenjskih razmer ne morejo privoščiti daril za otroke. Akciji se na spletni strani www.youngcaritas.si/angelcki lahko pridruži vsak, ki želi pripraviti darilo. Novost letošnje akcije je, da so odprli nova zbirna mesta tudi v drugih slovenskih mestih, da bo še več Miklavževih angelčkov imelo lažji dostop za oddajo darila. Število Miklavževih angelčkov vsako leto raste. Lansko leto jih je pri akciji sodelovalo že 312. Skupaj so tako zbrali 538 daril. Prepričani so, da je vsako darilo razveseli tako prostovoljca, ki ga je ustvaril, kot otroka, ki darilo dobi.

»Letošnje akcije Miklavževi angelčki se še posebej veseliva, saj smo jo nadgradili in dodali nova zbirna mesta za oddajo daril v Mariboru, Celju in Novem mestu. Tako bo lahko pri zbiranju in pregledovanju daril sodelovalo še več mladih prostovoljcev iz celotne Slovenije. Prostovoljci, Miklavževi angelčki, pa bodo lažje oddali svoja skrbno pripravljena darila. V prvem tednu odprtih prijav se je prijavilo že veliko Miklavževih angelčkov. Če o sodelovanju še razmišljate, vas prijazno povabiva, da se nam pridružite. Z veseljem vas sprejmemo v svojo ekipo,« sta povedali Katarina in Zala, vodji akcije.

Prostovoljci Mlade Karitas © Karitas

Starejši za lepši dan potrebujejo samo nekaj besed, strnjenih v prisrčno pismo

Pismo za lepši dan je akcija youngCaritas, ki poteka že tretje leto zapored. Namen akcije je, da starejšim in osamljenim praznične dni polepšamo z ročno napisanim pismom. Lani so starejši prejeli kar 5192 pisem, iz različnih krajev Slovenije, pa tudi iz trinajstih drugih evropskih držav. K sodelovanju nas v Karitas toplo vabijo tudi letos. »Namen akcije je tudi, da ljudi spomnimo na starejše in osamljene v našem lokalnem okolju in jih spodbudimo, da smo na njihove stiske pozorni tekom celega leta. Trenutno je za prejem pisma prijavljenih že preko 1500 starejših, številka pa vztrajno raste. K sodelovanju prisrčno vabimo tako posameznike, kot tudi osnovne in srednje šole ter mladinske in študentske organizacije,« je povedala Veronika, vodja akcije Pismo za lepši pri Mladi Karitas.

Za pisanje pisem, se prijavite na spletni strani www.youngcaritas.si/pismo-za-lepsi-dan. Po prijavi na e-naslov prejmete podrobnejša navodila za pisanje pisem, ki jih nato pošljete na Slovensko karitas, od koder jih dostavijo končnim prejemnikom – starejših in osamljenim.

Pisma za lepši dan © Karitas
Prostovoljci akcije
Prostovoljci akcije Pismo za lepši dan © Rok Urbanček

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...