Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Gasilci na delu (foto: pixabay)
Gasilci na delu | (foto: pixabay)

O potresu v Italiji strokovnjakinja za protipotresno gradnjo

Svet | 09.11.2022, 14:31 Andrej Šinko

Osrednjo Italijo je zgodaj zjutraj stresel potres z magnitudo 5,7 po evropski lestvici. Epicenter je bil v Jadranskem morju, na globini 10 kilometrov, približno 61 kilometrov vzhodno od Riminija. V regijah Marke in Emilija-Romanja je škoda nastala na nekaterih stavbah, moten je bil javni promet, začasno so zaprli nekatere vrtce in šole, ljudje so se umaknili na ulice, o poškodovanih pa ne poročajo.

Preventivno ustavili železniški promet

Posnetki prihajajo zlasti iz Ancone, kjer lahko vidimo poškodovane stavbe, pa tudi slike iz trgovin, kjer je vse popadalo iz polic. Zaradi poškodovanih tirov so začasno preventivno ustavili železniški promet, vrta so začasno zaprle tudi nekatere šole in vrtci. Evakuirali so zasebno kliniko, podobno pa je stanje tudi v Senigalliji in Pesaru, kjer nekatere šole ostajajo zaprte.

Škoda manjša zaradi epicentra v morju

Glede na moč potresa je tokrat škoda bila nekoliko manjša, strokovnjakinja za protipotresno gradnjo mag. Marjana Lutman to pripisuje temu, da je bil epicenter v morju. Dogodek primerja s potresom, ki je pred leti prizadel Slovenijo. »V Posočju leta 1998, ko je bila magnituda 5,7 in globina tudi na približno 10 kilometrih, je bila škoda bistveno večja. Manjšo škodo v tem primeru bi lahko pripisali tudi dejstvu, da je bil epicenter v morju.«

Manjšo škodo v tem primeru bi lahko pripisali tudi dejstvu, da je bil epicenter v morju.

Živ spomin na potres 2016

Prebivalci osrednje Italije so kljub temu bili prestrašeni, ob tresenju tal pa so se zatekli na ulice, saj je še zelo živ spomin na sicer bistveno močnejši potres, ki je osrednjo Italijo prizadel leta 2016. V njem je življenje izgubilo približno 300 ljudi, več deset tisoč domov pa je bilo povsem uničenih.

Sistemski vir financiranja za soočenje s potresi

Italija sicer zagotavlja sistemski vir financiranja za soočenje s potresi, ki zadeva vse od študij protipotresne zaščite in ocenjevanja, do konkretnih preventivnih ukrepov. »To je za utrditev stavb, da bi bila škoda ob pričakovanem potresu manjša. Velika sredstva so pripravljena tudi v primeru potresa in odziva nanj. To pomeni reševanje, zaščito in popotresno obnovo,« je pojasnila Lutmanova iz Zavoda za gradbeništvo.

Svet
Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...