Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek v Bahrajnu (foto: Simone Risoluti/Vatican Media)
Papež Frančišek v Bahrajnu | (foto: Simone Risoluti/Vatican Media)

Papež Frančišek zapustil Bahrajn

Svet | 06.11.2022, 11:35 Andrej Šinko

Papež Frančišek je sklenil apostolsko potovanje v Bahranju in je z letalom na poti nazaj v Vatikan. Zadnji dan obiska je bil osrednji dogodek molitveno srečanje s škofi in duhovniki ter opoldanska molitev v cerkvi Srca Jezusovega.

Na srečanju z duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci ter pastoralnimi delavci je papež Frančišek opozoril, da Cerkev v Bahrajnu sestavljajo migranti iz različnih držav, ki živijo kot bratje in sestre. Poudaril je, da kristjani nismo po svoji zaslugi ali zgolj zato, ker sprejemamo neko veroizpoved, ampak ker nam je bila v krstu podarjena živa voda Duha, ki nas dela za ljubljene Božje otroke in brate.

Nagovor papeža Frančiška
Nagovor papeža Frančiška © Simone Risoluti/Vatican Media

To pa po njegovih besedah izvira iz milosti, ki prihaja od Svetega Duha. Sveti oče je ob tem opozoril na tri velike darove – veselje, edinost in preroštvo. Veselje se po njegovih besedah rojeva iz odnosa z Bogom, in vedenja, da kljub naporom in temnim nočem, ki jih včasih doživljamo, nismo sami, izgubljeni ali poraženi, ker je On z nami.

Glede vira edinosti je dejal, da v njem ni prostora za delitve, prepire, opravljanje, govorice, prav tako ne za delitve sveta, pa tudi etnične, kulturne in obredne razlike ne morejo raniti ali ogroziti edinosti Duha. »Nasprotno, njegov ogenj sežiga posvetne želje in razvname naše življenje s tisto sprejemajočo in sočutno ljubeznijo, s katero nas ljubi Jezus, da bi se tudi mi lahko tako ljubili med seboj,« je pojasnil.
Zbrana množica na srečanju s papežem
Zbrana množica na srečanju s papežem © Divisione Produzione Fotografica/Vatcan Media

Vir preroštva pa nas po besedah Svetega očeta usposablja, da evangeljske blagre udejanjamo v vsakdanjih razmerah, to je da z vztrajno krotkostjo gradimo Božje kraljestvo, v katerem ljubezen, pravičnost in mir kljubujejo vsaki obliki sebičnosti, nasilja in poniževanja.
Dar za svetega očeta
Dar za svetega očeta © Simone Risoluti/Vatican Media

»Dragi bratje in sestre, v teh mesecih smo veliko molili za mir. V tem kontekstu vzbuja upanje sporazum, ki je bil podpisan in zadeva razmere v Etiopiji. Spodbujam vse, da podprejo to zavezo za trajni mir, da bomo z Božjo pomočjo še naprej hodili po poteh dialoga in bodo ljudje kmalu ponovno našli mirno in dostojno življenje. In prav tako ne želim pozabiti moliti in vam reči, da molite za mučeno Ukrajino, da se ta vojna konča,« je še dejal papež in se zahvalil kralju in oblastem za gostoljubje in sprejem, vse zbrane pa je spodbudil, da vztrajno in z veseljem nadaljujejo duhovno in cerkveno pot.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...