Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Državni svetnik Branko Tomažič (foto: STA)
Državni svetnik Branko Tomažič | (foto: STA)

Veto na družinski zakonik: "Svetniki smo smatrali, da se krši načelo družine."

Slovenija | 12.10.2022, 12:43 Manca Hribar

Državni svet je včeraj s 17 glasovi za in 11 proti sprejel odložilni veto na spremembe družinskega zakonika. Predlagala ga je skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem. Ugotavljajo namreč, da so istospolni partnerji po trenutni ureditvi v vseh ključnih elementih obravnavani enako kot raznospolni partnerji. Razlikujejo se zgolj poimenovanja življenjskih skupnosti, v katerih živijo.

Branko Tomažič iz interesne skupine kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev je dejal, da so zakonodajne spremembe zaobšle voljo ljudstva, izraženo na dveh referendumih. »Svetniki smo smatrali, da se krši načelo družine, da se krši 53. člen ustave, ki lepo govori, da mora država varovati družino, materinstvo, očeta in mater. Zakaj je ustavno sodišče obšlo ta člen? Zakaj je sodišče obšlo tudi zakonodajna referenduma, ki sta bila leta 2012 in 2015?«

»Otroci niso pravica.«

Po njihovi oceni je edini razlog za sprejeto odločitev o spremembi dikcije zakonske zveze in zunajzakonske skupnosti namera, da se izenači raznospolne in istospolne partnerje v vseh pravnih posledicah iz zakonika, tudi glede posvojitev in možnosti oploditve z biomedicinsko pomočjo. Tomažič dodaja: »Vsi razpravljalci smo bili v glavnemzato, da je treba varovati družino, da je družina osnovna celica, kjer je lahko največ ljubezni izkazane otroku, da otrok rabi očeta in mater. Otrok ni pravica, ampak sad ljubezni med možem in ženo.« Poudaril je, da niso glasovali proti odločbi ustavnega sodišča, ampak proti zakonu, ki ga je sprejel državni zbor in s katerim se ne strinjajo. Glede na stanje duha v parlamentu pričakuje, da bo državni zbor sicer zakon znova potrdil.

Zakaj je ustavno sodišče obšlo ta člen? Zakaj je sodišče obšlo tudi zakonodajna referenduma, ki sta bila leta 2012 in 2015?

Uspeh koalicije »Za otroke gre!«

Medtem so predstavniki koalicije »Za otroke gre!« včeraj v državni zbor vložili pobudo za razpis zakonodajnega referenduma. Aleš Primc ob tem zadovoljstva ni skrival: »V slabih sedmih dneh smo uspeli zbrati 30.600 podpisov državljank in državljanov. Vsem se ob tej priložnosti iskreno iz srca zahvaljujem. Slovenija je pokazala, da spoštuje, mamo in očeta, da spoštuje materinstvo in očetovstvo in da želi, da tudi država spoštuje materinstvo in očetovstvo.« Predsednica državnega zbora ima sedaj sedem dni časa, da določi rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. Državni zbor ga razpiše, če pobudnik predloži podpise podpore najmanj 40.000 volivcev.

Pričakovati je sicer, da bo parlament še pred tem izglasoval sklep o nedopustnosti referenduma. Če bi do tega prišlo, Primc napoveduje pritožbo na ustavno sodišče. Spomnil je, da so to v preteklosti storili že dvakrat in pri tem bili uspešni zato so optimistični tudi vnaprej.

Slovenija
Jože Dežman (photo: STA) Jože Dežman (photo: STA)

Jože Dežman prejel odpoved

Jože Dežman, nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je, kot je sporočil, v torek prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi. Dežman je bil po ustanovitvi Muzeja novejše in sodobne ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek je v bolnišnici

Vatikanski tiskovni urad oziroma tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni je sporočil, da so papeža Frančiška sprejeli v univerzitetni bolnišnici Gemelli v Rimu na že prej načrtovanih ...

 (photo: )  (photo: )

Nabožne ljudske pesmi

V sklopu letošnjega 18. radijskega misijona pod geslom "Ko se temelji reda podirajo" je bila temu primerno oblikovana tudi oddaja o ljudski glasbi.