Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež z mladimi v Assisiju (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež z mladimi v Assisiju | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Mladi v Assisiju: Nova ekonomija ni utopija!

Novice | 25.09.2022, 09:43 Marjana Debevec Petra Stopar

V Assisiju se je v soboto sklenila tridnevna mednarodna konferenca »Frančiškova ekonomija«, ki se jo je udeležil tudi papež Frančišek. Pridružil se je mladim ekonomistom in ustvarjalcem sprememb iz stotih držav, ki so predstavljali svoje zamisli o tem, kako izboljšati svet.

Sveti oče je v nagovoru pojasnil, da mora Frančiškova ekonomija spoštovati, ljubiti in skrbeti za vsako revno, krhko in ranljivo osebo. To po njegovih besedah ne pomeni le delati za revne, marveč pomeni spremeniti gospodarstvo, da bi premagali bedo, s katero se soočajo ljudje. Nazadnje je mladim dal tri smernice: »Na svet glejte z očmi najrevnejših med revnimi, spomnite se tistih, ki delajo z rokami, in svoje ideje spremenite v konkretna dejanja.«

Papež Frančišek je nato z mladimi podpisal pakt, v katerem se zavezujejo, da bodo svoja življenja posvetili ekonomiji, ki jo bo prerodila Božja beseda. Tisoč mladih iz 120 držav se je na svetovnem dogodku Frančiškova ekonomija zavezalo, da želijo ustvariti novo ekonomijo: ekonomijo miru in ne vojne; gospodarstvo, ki nasprotuje širjenju orožja, zlasti najbolj uničujočega, gospodarstvo, ki skrbi za stvarstvo in ga ne pleni.

Papež je z mladimi podpisal pakt o novi evangeljski ekonomiji
Papež je z mladimi podpisal pakt o novi evangeljski ekonomiji © Vatican News

Mladi ekonomisti, podjetniki in ustvarjalci sprememb so se zavezali, da bodo svoja življenja preživeli za to, da bo današnja in jutrišnja ekonomija postala ekonomija evangelija. Gre za gospodarstvo v službi človeka, družine in življenja, ki je spoštljivo do vsake ženske, moškega, otroka, starejše osebe, predvsem pa do najbolj krhkih in ranljivih; gospodarstvo, kjer skrb za drugega nadomesti zapravljanje in brezbrižnost; ekonomija, ki nikogar ne pusti zadaj ali ob robu.

V paktu, ki so ga mladi podpisali v Assisiju, so se tudi zavzeli za gospodarstvo, ki priznava in ščiti dostojno in varno delo za vse, še posebej za ženske, gospodarstvo, kjer so finance prijatelj in zaveznik realnega gospodarstva in dela ter ne proti njima, gospodarstvo, ki zna krepiti in varovati kulture in tradicije ljudi.

Ob sklepu so mladi zapisali, da takšna ekonomija ni utopična, saj jo gradijo že danes.

Dvorana, kjer se je srečalo 1000 mladih podjetnikov in ekonomistov iz 120 držav
Dvorana, kjer se je srečalo 1000 mladih podjetnikov in ekonomistov iz 120 držav © Vatican News

Novice
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...