Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Rok MihevcRok Mihevc
Sodelavka Slovenske karitas Jana Lampe (v sredini) s sestrami misijonarkami na misijonu v Burundiju (foto: Slovenska karitas)
Sodelavka Slovenske karitas Jana Lampe (v sredini) s sestrami misijonarkami na misijonu v Burundiju | (foto: Slovenska karitas)

Pomoč Slovenije za več kot 1000 prebivalcev Ruande obrodila številne sadove

Novice | 10.07.2022, 10:00 Petra Stopar

Pandemija je poglobila humanitarne krize, v katerih revni pogosto ostanejo brez osnovnih dobrin, ogrožena so življenja. Potrebujejo vse več in učinkovitejšo človekoljubno pomoč. K temu cilju kot donatorica stremi tudi Republika Slovenija. Ministrstvo RS za zunanje zadeve je tako lani na javnem razpisu izbralo Slovensko karitas, da se bo v treh letih skupaj z lokalnimi partnerji lahko s še več sredstvi odzivala na humanitarne nesreče večjih razsežnosti. V tem času mineva leto dni od podpisa tega strateškega partnerstva. Učinke enega od večjih projektov mednarodnega sodelovanja je v teh dneh v Ruandi preverila sodelavka Karitas Jana Lampe.

K projektu trajnostnega upravljanja z vodo v okrožju Karongi v Ruandi je poleg Karitas in MZZ pristopilo podjetje Geocodis. V projekt je vključenih 1450 ljudi, ki živijo v revščini, prihajajo iz štirih sektorjev in 29 lokalnih skupnosti okrožja Karongi. Med njimi je 870 odraslih z družinami in 580 mladih, ki postavljajo svoje življenje na noge in hkrati podpirajo tudi svojo matično družino.

Jana Lampe je obiskala veliko število družin in se na lastne oči prepričala o njihovem napredku. Veseli jo, da vsa darovana sredstva iz Slovenije pridejo v prave roke. In na kakšne načine se ta pomoč v Ruandi uresničuje? »Vključeni v projekt so prejeli koze, prašičke, tudi nekatere živali imajo že podmladek. Potem so prejeli tudi semena, različno zelenjavo, sadike sadnih dreves ter tudi usposabljanje o boljših kmetijskih praksah. In s tem so vse družine povedale, da sedaj pridelajo več hrane, živali pa dajejo prepotrebno gnojilo za gnojenje zemlje, ki je zelo izčrpana. Mnoge matere so povedale, da družinski člani sedaj niso več podhranjeni, še posebej seveda otroci v starosti do 5 let. Zame je bilo veliko veselje tudi, ko smo obiskali mnoge mlade, ki so si s pomočjo skupin za varčevanje izposodili nekaj 10 evrov in začeli z lastno malo obrtjo. Odprli so male trgovinice, prodajali obleke ali košare na tržnici, odprli malo restavracijo, začeli s šivanjem, s frizerstvom.«

Po nekaj mesecih že zaslužijo za potrebe družine, imajo prihranke, pa tudi plačajo zdravstveno zavarovanje in šolnino. Karitas bo mladim še naprej pomagala pri razvijanju podjetništva. »Res se ne da opisati z besedami, kakšna sprememba je to v njihovem življenju in življenjih njihovih družin. V teh dneh smo podelili tudi nagrade za več kot 170 gospodinjstev iz enakega števila vasi, ki prakticirajo najboljše prakse na področju higiene in sanitete. Ta natečaj je bil za širšo populacijo, tudi za tiste izven projekta. Vsak, ki je bil izbran v vasi kot najboljši, je prejel vedro, milo, dva lončka in motiko. In to ljudem res ogromno pomeni,« dodaja sogovornica. Urejeno imajo tudi okolico domov, higieno, drug drugemu pomagajo, je povedala Lampetova, ki opaža tudi izboljšanje pogojev za dostop do čiste pitne vode.

A potrebe po tem so za ljudi v hribovitih in odročnih območjih še vedno zelo velike. Čeprav je ta projekt v tem smislu le kaplja v morju, je po besedah Lampetove za vse prebivalce izjemno dragocen in jih je celo ganil do solz. »Da mislimo na te revne ljudi, ki so tako oddaljeni in pozabljeni od vseh, saj za nikogar ni privlačno, da bi izvajal projekte na tako odročnih območjih, kjer so pogoji za delo res težki, poti pa so zelo slabe,« je dejala in pohvalila prizadevanja kolegov ruandske škofijske Karitas. Ta pošilja izraze hvaležnosti Sloveniji, pa tudi vsakemu od vas, ki darujete v akcijah Za srce Afrike in Kupim kozo, ki sta del te pomoči Ruandi.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...