Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: V Ruandi s pomočjo slovenskega podjetja do boljšega življenja

Cerkev po svetu | 27.08.2019, 08:29 Petra Stopar

Slovenija je ponudila svojo roko Afriki tudi v Ruandi. V sodelovanju s tamkajšnjo Karitas pomaga najrevnejšim prebivalcem okrožja Karongi. Gre za projekt učinkovitejše rabe virov za trajnostno preživetje, ki ga koordinira Slovenska Karitas v obdobju od leta 2018 do 2020, sofinancira pa ga slovensko zunanje ministrstvo v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja.

Projekt je podprlo podjetje Damahaus Prestige, ki bo v Ruando poslalo pet preš za izdelavo ekoloških opek za gradnjo hiš. Karitas pa bo primaknila del darov, zbranih v akciji Za srce Afrike. Več o tem, zakaj sta se v Sloveniji to poletje mudila predstavnika ruandske Karitas, pa v posnetku pogovora.

Kakšen je namen vajinega obiska?

Jean: Tu sva, da se naučiva izdelave opek iz mešanice zemlje in cementa. V Ruandi imamo namreč primerno zemljo za takšne opeke, s katerimi bomo nato lahko zidali naše hiše. Izdelave opek se učiva v podjetju Damahaus. Ugotavljava, da je način uporabe njegovih preš zelo preprost in cenovno ugoden. Tako bomo lahko tudi pri nas v Ruandi začeli graditi boljše hiše.

Na kakšen način so družine v Karongu vključene v projekt učinkovitejše rabe virov za trajnostno preživetje?

Christophe: Naši ljudje so danes zelo veseli v primerjavi s časom, ko se je ta projekt šele začenjal in pri hiši niso imeli ničesar. Danes se lahko ukvarjajo s pridelavo hrane na zemlji, otroci se lahko učijo tudi, ko pade mrak, saj so dobili solarne svetilke, ljudje se učijo ravnati z denarjem, prodajo lastnih izdelkov in tako naprej. Življenje teh ljudi, ki so vključeni v projekt, se je res zelo spremenilo na bolje.

Ali ljudem tudi zaradi projektov, kot je ta, ni treba zapuščati svojega domačega kraja in iskati boljšega življenja drugje?

Jean: Seveda. Kot je rekel že kolega, naši sokrajani so danes zadovoljni, saj vedo, kako zagnati svoj posel v svojem okolju.

To je vajina prva pot izven Ruande in prvi obisk Evrope. Kako se počutita tu in kaj menita o tej priložnosti?

Jean: Zame je bilo že samo priti v Slovenijo čudež. V življenju si nisem mislil, da bom imel kdaj možnost iti preko meja svoje države. V Sloveniji sem videl veliko stvari. Slovenija je zelena in čista država, še posebej mesto Ljubljana. Zelo me je navdušil tudi odnos do tujcev. Nasmehi, pripravljenost pomagati … Imela sva tudi priložnost spoznati nekaj družin in z nama so ravnale kot z lastnimi otroki. Zato sva neizmerno srečna, da sva tu.

Christophe, kako pa vi gledate na to usposabljanje, ki ste ga bili deležni v podjetju Damahaus?

Christophe: Znanje izdelave opek bom kasneje posredoval še svojim rojakom v Ruandi, saj bi radi na tak način odpravili revščino pri nas. Radi bi izrekli veliko zahvalo Sloveniji, ker nam je prispevala finančna sredstva, ki bodo spremenila naše življenje. Zahvaljujeva se tudi Slovenski karitas in ministrstvu za zunanje zadeve, ki sta pomembna partnerja naše Karitas v tem projektu.

Projekt ste poimenovali tudi nekoliko po svoje …

Jean: »Delamo skupaj,« kar pomeni, da si pomagamo med seboj. Za boj proti revščini si moramo prizadevati skupaj.

Jana Lampe, sodelavka Slovenske Karitas: Ljudje v Ruandi so neizmerno hvaležni Sloveniji. Vsak dan po več stokrat slišiš iz ust tamkajšnjih prebivalcev “hvala Slovenija, hvala Slovenci”… Čeprav niti ne vedo, kje je Slovenija, ampak vedo, da je nekje Slovenija, ki misli na njih, kjer živijo ljudje, ki jim ni vseeno za njihovo revščino.

Cerkev po svetu, Oddaje, Hrana in okolje, Zdravstvo
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...