Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
V Vadsteni so praznovali 60 let slovenske misije na Švedskem (foto: Lars-Olof Nilsson)
V Vadsteni so praznovali 60 let slovenske misije na Švedskem | (foto: Lars-Olof Nilsson)

Bogu hvaležni za 60 let slovenske misije

Slovenci po svetu | 10.06.2022, 14:45 Matjaž Merljak

V Vadsteni na Švedskem so se pred binkoštnim praznikom znova zbrali naši rojaki, ki živijo na Švedskem. Tokrat so se Bogu zahvalili za jubilej Slovenske katoliške misije. Sveto mašo je daroval domači škof Anders kardinal Arborelius, iz Slovenije je dobro voljo in muziko prinesel Kvintet Dori.

Romanja v Vadsteno potekajo od leta 1974. Sprva so bil na binkoštni praznik, ko pa je binkoštni ponedeljek postal delovni dan, so jih prestavili na soboto. Začetnik romanj je p. Janez Sodja, ki je na Švedskem deloval med letoma 1972 in 1977. Začetnik duhovne oskrbe naših rojakov v maternem jeziku in povezovalec v narodno skupnost prvih deset let v tej skandinavski državi pa je Jože Flis. Med letoma 1977 in 1993 je deloval Jože Drolc, za njim pa sedanji dušni pastir in naš sogovornik Zvone Podvinski. Oba sta ob jubileju tudi somaševala s kardinalom Arboreliusom. Praznovanje je bilo na god sv. Marije Elizabete Hesselblad - obnoviteljice njenega reda, ki je pripeljala sestre Sv. Brigite Švedske nazaj v Vadsteno.

Skupinska fotografija ob romanju v Vadsteno ob 60. obletnici SKM
Skupinska fotografija ob romanju v Vadsteno ob 60. obletnici SKM © Lars-Olof Nilsson

Kardinal Arborelius je v dar ob jubileju slovenske misije prejel slovenski kardinalski mašni plašč, ki ga je naredila Bernarda Filipič iz Slovenije in to s pravimi čipkami. Na prvi strani so bile tri krone: Matere Božje, sv. Brigite Švedske ter sv. Erika, ki jih je oblikovala Birgitta Gelotte iz Göteborga. Na zadnji strani pa je pripomogel k okrasitvi s simbolom Sv. Duha in ostalima simboloma akademski slikar Lojze Čemažar iz Ljubljane.

Kardinal Arborelius z mašnim plaščem, ki ga je prejel v dar
Kardinal Arborelius z mašnim plaščem, ki ga je prejel v dar © Lars-Olof Nilsson

Binkoštna romanja in srečanja rojakov pri sv. Brigiti Švedski imajo namen, da bi rojaki gradili in ohranili svoj materni jezik, krščansko vero živeli tudi v tujini ter na temelju krščanskih in narodnih vrednot ter običajev ohranjali slovensko identiteto. Kajti, kdor spoštuje svoje, bo spoštoval tudi tuje in se integriral v družbo, v kateri je našel svoj novi dom in s tem svojo drugo domovino.

Škof Anders Arborelius je med drugim povedal tudi, da smo Slovenci vzgled za druge. Izrazil je veselje, da je lahko z nami praznoval tako visoki jubilej. Rekel je tudi, da je procesija pomembna zato, da lahko drugim pokažemo našo trdno vero in da je Vadstena tisti kraj ki povezuje Slovence na Švedskem, kjer ima svoje središče tudi Sveta Brigita.

Priznanje in zahvalo USZS izroča veleposlanik Skrt
Priznanje in zahvalo USZS izroča veleposlanik Skrt © Lars-Olof Nilsson

Na romanje je prišel in pri slovenski lipi je zbrane tudi nagovoril veleposlanik v nordijskih državah Edvin Skrt, ki letos zaključuje svoj mandat. Misiji ob 60. jubileju in njenemu voditelju Zvonetu Podvinskemu je izročil zahvalo in priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in ministrice Helene Jaklitsch za neprecenljiv prispevek h krepitvi slovenske narodne zavesti, jezika, kulture in vrednot za predano duhovno oskrbo slovenske skupnosti na Švedskem.

Posebni gostje iz Slovenije so letošnji jubilej počastili in odigrali izredno vlogo pri sv. Maši, pri sestrah na vrtu in v dvorani: organist Tomaž Pirnat in evfonist Luka Einfalt ter Kvintet Dori, ki obeležuje 25-letnico. V dvorani so nastopili tudi: Viktor Semprimožnik s sinom Leonom, Luka, Tomaž in Dani, skupina žena iz Stockholma: Dani, Klementina, Olga in Dana pa s pesmijo Moja mati kuha kafe. Na mizah seveda niso manjkale "kranjske klobase, krompirjeva solata in potice". Gostom iz Slovenije se je pridružila tudi zvesta romarka Danica Dyllong iz Nemčije, za fotografije je poskrbel Lars-Olof Nilsson iz Jönköpinga, ki je s sabo pripeljal romarje, med drugim svojo ženo Karolino, ki je bila edina oblečena v narodno nošo.

Veselje na vrtu pri sestrah svete Brigite Švedske
Veselje na vrtu pri sestrah svete Brigite Švedske © Lars-Olof Nilsson

Romanje je potekalo ob podpori misijskega pastoralnega sveta in tudi Slovenske zveze. Nabirka pri sv. maši in tombola ter velikodušni darovi rojakov preko Swisha bodo v veliko pomoč slovenskemu misijonarju na Madagaskarju.

Rojaki so plesali ob zvokih Kvinteta Dori
Rojaki so plesali ob zvokih Kvinteta Dori © Lars-Olof Nilsson

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju