Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Skupina Rast 51 (foto: USZS)
Skupina Rast 51 | (foto: USZS)

Trideset let povezovanja Slovencev po svetu

Slovenci po svetu | 04.07.2022, 14:28 Matjaž Merljak

S Taborom Slovencev po svetu se je včeraj v Ljubljani zaključil niz letošnjih prireditev Dobrodošli doma. Srečanje se je začelo sveto mašo škofa Antona Jamnika, udeleženci okrogle mize so predstavili svoje vtise s srečevanj z rojaki, s svojim nastopom pa so vse navdušili dijaki iz Argentine.

Škof Jamnik je zbrane spodbujal k pristnemu pričevanju, za kar pa so potrebne korenine: "Ni ključnega pomena, kje živimo oziroma čim bolj smo še morda daleč od doma matične domovine, tem bolj čutimo. Kako pomembno je, da ima človek korenine, da rastemo, da smo povezani v eno širšo domovino? Ne glede na to, kje živimo, ko molimo, ko prebiramo, ko pojemo in ko ste plesali ..."

Predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu Uroš Zorn je v pozdravu navezal na 30. obletnico začetka društva: "V tistem daljnem blagoslovljenem čudežnem letu 1991, ko je slovenskemu narodu zasijala zvezda svobode in neodvisnosti, ko se je rodila slovenska država, je v nekaterih večinoma v Argentini rojenih mladih Slovencih, ki so se takoj po osamosvojitvi preselili v Slovenijo, že vzniknila zamisel o ustanovitvi društva."

Sveto mašo v Zavodu svetega Stanislava je daroval škof Jamnik
Sveto mašo v Zavodu svetega Stanislava je daroval škof Jamnik © USZS

Na okrogli mizi so gostje govorili o srečevanjih z rojaki. Lazarist Toni Burja iz Argentine: "Po 31 letih tujine, tujine pravim od rodne Argentine, pridem nazaj v Argentino in sem se težko znašel na začetku zaradi strahu." Marija Gruškovnjak z avstrijske Koroške: "Pravzaprav sem jaz rasla s to politično emigracijo, z njimi sem se srečevala zelo zgodaj, ker so prihajali na Koroško, v Slovenijo niso smeli." Franci Žnidar, ki se je pred enim leto preselil iz Argentine v Slovenijo: "Velikokrat, velikokrat niti ne vemo za vse, ki so tukaj in potem se kar presenečeno pogledamo, ko vidimo, da je tudi ta prišel ali pa da bo prišel ... In seveda naša želja, da če se le, da bi se pomagalo. Je pa res društvo Slovenija v svetu tisto, ki to povezuje. " Franka Žgavec predsednica Kulturnega centre Lojze Bratuž iz Gorice: "Takoj po otvoritvi, po odprtju 62-ega leta v naslednjih letih so vedno v naši predniki, naši graditelji ohranjali stike s Slovenci po svetu in sprejemali gostovanja."

Okrogla miza Tabora Slovencev po sveut
Okrogla miza Tabora Slovencev po sveut © USZS

Zbrane sta pozdravila tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in državna sekretarka na Uradu za Slovence po svetu Vesna Humar, ki je med drugim dejala: "Letna srečanja Dobrodošli doma, vsakoletni tabor in celoletno delo Slovenije v svetu in drugih civilnodružbenih organizacij, to je vse tisto, kar nas res res drži skupaj, nas drži v kondiciji, da se bomo lahko dejansko odzivali na izzive prihodnosti, da bomo lahko dali polet mladim generacijam, tudi tem, ki so nas prišli obiskat letos tokrat."

Ti mladi, ki so vse navdušili s svojim nastopom, so bili maturantje iz Argentine, skupina Rast 51. Karolina Pugelj in Nejko Magister sta jih takole predstavila: "Naša skupina šteje 12 abiturientov in skoraj vsi prvič obiskujemo domovino naših prednikov, o kateri smo toliko lepega slišali. Rasli smo v slovenskem duhu slovenska beseda in pesem sta nam bili iz ljubezni podarjeni. Naše geslo: dve domovini, eno samo srce. Mi še kako čutimo, da smo res del obeh domovin."

V kulturnem programu so nastopili pianist Ivan Vombergar, baritonist Ivan Arnšek, pesnik Tone Kuntner in oktet Vrtnica.

Več boste slišali v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju