Petra StoparPetra Stopar
Europeada 2022 (foto: europeada.eu)
Europeada 2022 | (foto: europeada.eu)

Boste navijali za Slovence iz Avstrije ali tiste iz Italije?

Slovenci po svetu | 24.06.2022, 19:29 Matjaž Merljak

Na avstrijskem Koroškem se začenja nogometno prvenstvo evropskih avtohtonih manjšin Europeada. Sodelovalo bo 19 narodnih skupnost, in sicer z 19-imi moškimi in štirimi ženskimi ekipami. Nastopili bodo tudi naši rojaki iz Avstrije in Italije. Nogometna srečanja bodo od 25. 6. do 3. 7. 2022 potekala na več lokacijah na avstrijskem Koroškem in tudi na Prevaljah. Vstop na tekme je prost.

Skupno se bo prvenstva udeležilo okoli 1000 športnikov in spremljevalcev, ki bodo nastanjeni ob Klopinjskem jezeru. Vzporedno s tekmami se bo dogajalo tudi več kulturnih in družabnih dogodkov, priložnost bo tudi za predstavitev življenja slovenske narodne skupnosti in odprtih vprašanj. Slovesno odprtje bo na dvorišču samostana v Dobrli vasi.

Europeado pripravlja FUEN, Federalistična unija evropskih narodnosti, organizatorja sta Narodni svet koroških Slovencev (ki je član FUEN) in Slovenska športna zveza iz Celovca. Tako je bil naš sogovornik tajnik NSKS in podpredsednik društva Europeada Marko Oraže.

Od nedelje, 26. junija, do torka, 28. junija, so načrtovane skupinske tekme ženskega in moškega turnirja. V sredo, 29. junija 2022, je načrtovan kulturni dan, ki bo nudil pogled na raznolikost jezikov, kultur in identitet. Program bodo oblikovali sodelujoče manjšine. S športnega vidika se bo turnir stopnjeval od četrtfinalnih tekem v četrtek preko polfinalnih tekem in v petek, tja do finala, ki bo potekal v soboto, 2. julija 2022, in bo višek turnirja, na katerega vsi čakajo.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju