Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Europeada 2022 (foto: europeada.eu)
Europeada 2022 | (foto: europeada.eu)

Boste navijali za Slovence iz Avstrije ali tiste iz Italije?

24.06.2022, 19:29 Matjaž Merljak

Na avstrijskem Koroškem se začenja nogometno prvenstvo evropskih avtohtonih manjšin Europeada. Sodelovalo bo 19 narodnih skupnost, in sicer z 19-imi moškimi in štirimi ženskimi ekipami. Nastopili bodo tudi naši rojaki iz Avstrije in Italije. Nogometna srečanja bodo od 25. 6. do 3. 7. 2022 potekala na več lokacijah na avstrijskem Koroškem in tudi na Prevaljah. Vstop na tekme je prost.

Skupno se bo prvenstva udeležilo okoli 1000 športnikov in spremljevalcev, ki bodo nastanjeni ob Klopinjskem jezeru. Vzporedno s tekmami se bo dogajalo tudi več kulturnih in družabnih dogodkov, priložnost bo tudi za predstavitev življenja slovenske narodne skupnosti in odprtih vprašanj. Slovesno odprtje bo na dvorišču samostana v Dobrli vasi.

Europeado pripravlja FUEN, Federalistična unija evropskih narodnosti, organizatorja sta Narodni svet koroških Slovencev (ki je član FUEN) in Slovenska športna zveza iz Celovca. Tako je bil naš sogovornik tajnik NSKS in podpredsednik društva Europeada Marko Oraže.

Od nedelje, 26. junija, do torka, 28. junija, so načrtovane skupinske tekme ženskega in moškega turnirja. V sredo, 29. junija 2022, je načrtovan kulturni dan, ki bo nudil pogled na raznolikost jezikov, kultur in identitet. Program bodo oblikovali sodelujoče manjšine. S športnega vidika se bo turnir stopnjeval od četrtfinalnih tekem v četrtek preko polfinalnih tekem in v petek, tja do finala, ki bo potekal v soboto, 2. julija 2022, in bo višek turnirja, na katerega vsi čakajo.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...