Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ministrica Jaklitsch in parlamentarke Köleš Kiss, Voglauer, Antolič Vupora in Rojc (foto: Tamino Petelinsek/STA)
Ministrica Jaklitsch in parlamentarke Köleš Kiss, Voglauer, Antolič Vupora in Rojc | (foto: Tamino Petelinsek/STA)

Štiri parlamentarke in ministrica

Slovenci po svetu | 08.03.2022, 08:12 Matjaž Merljak

Še nikoli do zdaj se najbrž ni zgodilo, da bi Slovenci v parlamentih vseh sosednjih držav hkrati imeli svoje predstavnice. To so poslanke Tatjana Rojc, Olga Voglauer in Barbara Antolić Vupora ter zastopnica Erika Köleš Kiss. Ministrica Helena Jaklitsch pravi, da so z držo in delom vzor in ideal za mlajše generacije.

Vse štiri rojakinje se zavzemajo za pravice svoje narodne skupnosti. Delujejo v različnih državah, v vsaki veljajo svoji zakoni, a imajo isti cilj: boljši pogoji za slovensko narodno skupnost, ki že stoletja sooblikuje kulturno podobo držav. Z vnemo in vztrajnostjo pripravljajo predloge za večjo uveljavljenost pravic svojih skupnosti, ob vseh obveznostih v parlamentih pa so aktivno prisotne v življenju manjšin. Njihov skupni imenovalec je sooblikovanje slovenskega narodnega prostora.

To je le nekaj misli iz nagovora, ki ga imela ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v petek, 25. februarja 2022, na posebni slovesnosti v Vili Podrožnik v Ljubljani, ko je izročila zahvale članicam parlamentov sosednjih držav, ki so pripadnice slovenske narodne skupnosti. Zahvale za prizadevnost in pomembno delo, ki ga opravljajo za uresničevanje manjšinskih pravic, so prejele: poslanka v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc, poslanka v avstrijskem parlamentu Olga Voglauer, poslanka hrvaškega sabora Barbara Antolić Vupora in zagovornica porabskih Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss. Pred podelitvijo so o svoji vlogi v parlamentu in o pogledu na trenutno stvarnost slovenske manjšine v vseh štirih zamejstvih z ministrico Jaklitsch govorile na delovnem srečanju, sprejel pa jih je tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Vsem je skupna skrb za slovenstvo, slovensko besedo in uresničevanje manjšinskih pravic.

Na srečanju v Ljubljani so se med seboj povezale, si delile znanje, izkušnje in predloge za izboljšanje položaja manjšin, se med drugim dogovorile, da se bodo odslej redno srečevale in pripravljale načrte za sodelovanje. Obiskale bodo tudi druga drugo v parlamentih, kjer bodo predstavile manjšinsko problematiko.

Poslanka Tatjana Rojc nam je povedala, da je v Italiji aktualna ureditev avtonomije slovenske šole, torej da bi bil šolski sistem v direktni povezavi z ministrstvom za izobraževanje, ker jim po zaščitnem zakonu pripada. Drugo aktualno vprašanje je parlamentarna zastopanost. Če Slovenci ne bodo imeli svojega predstavnika v rimskem parlamentu, bo težko uveljavljati manjšinske pravice.

Poslanka Olga Voglauer je med aktualnimi odprtimi zadevami izpostavila dvojezično sodstvo, šolstvo in manjšinski zakon. Za sodstvo so oblikovali posebno skupino strokovnjakov, računajo, da bo Slovenija kot suverena soseda podprla našo manjšino.

Da bi ostali zvesti narodnim koreninam in bogati duhovni dediščini.

Na Madžarskem se je narodnostna politika v zadnjih desetih letih zelo spremenila in država se resno ukvarja s pripadniki 13-ih narodnosti, nam je povedala zagovornica Erika Köleš Kiss. Slovenci so naredili veliko korakov s pomočjo obeh držav, veliko investicij je bilo v zadnjem času, na narodnostnem območju je dobro urejeno šolstvo, dobili so pomoč za gospodarski razvoj Porabja, tudi za male in srednje velike podjetnike. Njihov cilj je, da Slovenci ostanejo v Porabju.,

Poslanka Barbara Antolič Vupora pa je izrazila skrb, kaj bo pokazal nedavni popis prebivalstva. Dejstvo je, da se je narodna skupnost številčno zmanjšala. Izrazila je potrebo, da se mladi morali učiti slovenskega jezika in kulture, pri tem se mora prilagoditi šolstvo.

Z držo in delom so vzor in ideal mlajšim generacijam.

Posnetke s slovesnosti v Ljubljani in kratke pogovore s prejemnicami zahval smo predvajali v oddaji Slovencem po svetu in domovini 6. marca 2022.

Seveda to niso edine ženske, ki so dejavne v zamejski stvarnosti: Ksenja Dobrila je predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ene od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Barbara Riman je predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, Andreja Kovač je predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem ...

Slovenci po svetu
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

O avtorju