Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Ministrica Jaklitsch in parlamentarke Köleš Kiss, Voglauer, Antolič Vupora in Rojc (foto: Tamino Petelinsek/STA)
Ministrica Jaklitsch in parlamentarke Köleš Kiss, Voglauer, Antolič Vupora in Rojc | (foto: Tamino Petelinsek/STA)

Štiri parlamentarke in ministrica

Slovenci po svetu | 08.03.2022, 08:12 Matjaž Merljak

Še nikoli do zdaj se najbrž ni zgodilo, da bi Slovenci v parlamentih vseh sosednjih držav hkrati imeli svoje predstavnice. To so poslanke Tatjana Rojc, Olga Voglauer in Barbara Antolić Vupora ter zastopnica Erika Köleš Kiss. Ministrica Helena Jaklitsch pravi, da so z držo in delom vzor in ideal za mlajše generacije.

Vse štiri rojakinje se zavzemajo za pravice svoje narodne skupnosti. Delujejo v različnih državah, v vsaki veljajo svoji zakoni, a imajo isti cilj: boljši pogoji za slovensko narodno skupnost, ki že stoletja sooblikuje kulturno podobo držav. Z vnemo in vztrajnostjo pripravljajo predloge za večjo uveljavljenost pravic svojih skupnosti, ob vseh obveznostih v parlamentih pa so aktivno prisotne v življenju manjšin. Njihov skupni imenovalec je sooblikovanje slovenskega narodnega prostora.

To je le nekaj misli iz nagovora, ki ga imela ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v petek, 25. februarja 2022, na posebni slovesnosti v Vili Podrožnik v Ljubljani, ko je izročila zahvale članicam parlamentov sosednjih držav, ki so pripadnice slovenske narodne skupnosti. Zahvale za prizadevnost in pomembno delo, ki ga opravljajo za uresničevanje manjšinskih pravic, so prejele: poslanka v italijanskem parlamentu Tatjana Rojc, poslanka v avstrijskem parlamentu Olga Voglauer, poslanka hrvaškega sabora Barbara Antolić Vupora in zagovornica porabskih Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss. Pred podelitvijo so o svoji vlogi v parlamentu in o pogledu na trenutno stvarnost slovenske manjšine v vseh štirih zamejstvih z ministrico Jaklitsch govorile na delovnem srečanju, sprejel pa jih je tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Vsem je skupna skrb za slovenstvo, slovensko besedo in uresničevanje manjšinskih pravic.

Na srečanju v Ljubljani so se med seboj povezale, si delile znanje, izkušnje in predloge za izboljšanje položaja manjšin, se med drugim dogovorile, da se bodo odslej redno srečevale in pripravljale načrte za sodelovanje. Obiskale bodo tudi druga drugo v parlamentih, kjer bodo predstavile manjšinsko problematiko.

Poslanka Tatjana Rojc nam je povedala, da je v Italiji aktualna ureditev avtonomije slovenske šole, torej da bi bil šolski sistem v direktni povezavi z ministrstvom za izobraževanje, ker jim po zaščitnem zakonu pripada. Drugo aktualno vprašanje je parlamentarna zastopanost. Če Slovenci ne bodo imeli svojega predstavnika v rimskem parlamentu, bo težko uveljavljati manjšinske pravice.

Poslanka Olga Voglauer je med aktualnimi odprtimi zadevami izpostavila dvojezično sodstvo, šolstvo in manjšinski zakon. Za sodstvo so oblikovali posebno skupino strokovnjakov, računajo, da bo Slovenija kot suverena soseda podprla našo manjšino.

Da bi ostali zvesti narodnim koreninam in bogati duhovni dediščini.

Na Madžarskem se je narodnostna politika v zadnjih desetih letih zelo spremenila in država se resno ukvarja s pripadniki 13-ih narodnosti, nam je povedala zagovornica Erika Köleš Kiss. Slovenci so naredili veliko korakov s pomočjo obeh držav, veliko investicij je bilo v zadnjem času, na narodnostnem območju je dobro urejeno šolstvo, dobili so pomoč za gospodarski razvoj Porabja, tudi za male in srednje velike podjetnike. Njihov cilj je, da Slovenci ostanejo v Porabju.,

Poslanka Barbara Antolič Vupora pa je izrazila skrb, kaj bo pokazal nedavni popis prebivalstva. Dejstvo je, da se je narodna skupnost številčno zmanjšala. Izrazila je potrebo, da se mladi morali učiti slovenskega jezika in kulture, pri tem se mora prilagoditi šolstvo.

Z držo in delom so vzor in ideal mlajšim generacijam.

Posnetke s slovesnosti v Ljubljani in kratke pogovore s prejemnicami zahval smo predvajali v oddaji Slovencem po svetu in domovini 6. marca 2022.

Seveda to niso edine ženske, ki so dejavne v zamejski stvarnosti: Ksenja Dobrila je predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ene od krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Barbara Riman je predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, Andreja Kovač je predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem ...

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...

O avtorju