Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež pozdravlja romarje (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja romarje | (foto: Vatican News)

Papež na binkošti: Pogosto kličimo Svetega Duha

Novice | 05.06.2022, 16:52 s. Brigita Zelič

S slovesnim praznikom binkošti se spominjamo dne, ko je po svetopisemskem sporočilu nad zbrane učence in Božjo mater Marijo prišel Sveti Duh. Obenem končujemo velikonočni čas in začenjamo čas med letom. Papež Frančišek je po sveti maši v Vatikanu nagovoril množico romarjev z vseh koncev sveta. Spomnil je, da so se prve Binkošti zgodile 50 dni po Jezusovem vstajenju, medtem ko je od začetka grozovite vojne v Ukrajini minilo že več kot 100 dni. Pozval je k učinkovitim pogajanjem za dosego resničnega miru, v nasprotnem primeru nam grozi veliko svetovno razdejanje.

Praznujemo izlitje Svetega Duha na apostole, ki se je zgodilo petdeset dni po veliki noči. Papež Frančišek je povabil, naj ob tem razmišljajmo o dveh dejanjih Svetega Duha, ki sta poučevanje in spominjanje. Sveti Duh nas najprej uči. Pomaga nam premagati oviro razdalje v izkušnji vere. Pravzaprav se lahko pojavi dvom, da je med evangelijem in vsakdanjim življenjem prevelika razdalja.

Kaj lahko evangelij pove v dobi interneta, v dobi globalizacije? Kako lahko njegova beseda danes vpliva? Sveti oče je prepričan, da lahko rečemo, da je Sveti Duh strokovnjak za premoščanje razdalj, da ve, kako jih premagati in nas tega tudi uči. Sveti Duh je tisti, ki povezuje Jezusov nauk z vsakim časom in vsakim človekom. V Svetem Duhu Kristusove besede niso le spomin, temveč z njegovo močjo postanejo žive, žive danes! »Duh nam jih oživlja: po Svetem pismu nam govori ter nas usmerja v sedanjost. Sveti Duh se ne boji minevanja stoletij, ampak vernike naredi pozorne na probleme in dogodke njihovega časa. Ko Sveti Duh uči, pravzaprav posodablja: ohranja vero vedno mlado,« je dejal sveti oče.

Vzemimo v roke evangelij in prosimo: Pridi, Sveti Duh, spomni me na Jezusa, razsvetli moje srce.

Sveti Duh ni vezan na pretekla obdobja ali modne trende, ampak v sedanjost prinaša aktualnost Jezusa, ki je vstal in živi. Vodi nas v živi stik, k prepričanemu in radostnemu odnosu z Gospodom in k osebnemu spoznanju Jezusa, ki vstopi v naša srca in tako njegove misli postanejo naše misli. Znova nas spomni na njegove besede in nam jih prinaša v srce.

Papež Frančišek nas je spodbudil, naj ne postanemo pozabljivi kristjani. Pomislimo naj, ali je morda potreben le kakšen spor, utrujenost, kriza, da pozabimo na Jezusovo ljubezen in pademo v dvom in svoj strah? Rešitev je v klicanju Svetega Duha. In to delajmo pogosto. Vzemimo v roke evangelij in prosimo: »Pridi, Sveti Duh, spomni me na Jezusa, razsvetli moje srce.« Opoldanski nagovor je papež sklenil s prošnjo, naj Devica Marija, polna Svetega Duha, v nas zaneti to željo.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju