Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pozdravlja romarje (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja romarje | (foto: Vatican News)

Papež na binkošti: Pogosto kličimo Svetega Duha

Novice | 05.06.2022, 16:52 s. Brigita Zelič

S slovesnim praznikom binkošti se spominjamo dne, ko je po svetopisemskem sporočilu nad zbrane učence in Božjo mater Marijo prišel Sveti Duh. Obenem končujemo velikonočni čas in začenjamo čas med letom. Papež Frančišek je po sveti maši v Vatikanu nagovoril množico romarjev z vseh koncev sveta. Spomnil je, da so se prve Binkošti zgodile 50 dni po Jezusovem vstajenju, medtem ko je od začetka grozovite vojne v Ukrajini minilo že več kot 100 dni. Pozval je k učinkovitim pogajanjem za dosego resničnega miru, v nasprotnem primeru nam grozi veliko svetovno razdejanje.

Praznujemo izlitje Svetega Duha na apostole, ki se je zgodilo petdeset dni po veliki noči. Papež Frančišek je povabil, naj ob tem razmišljajmo o dveh dejanjih Svetega Duha, ki sta poučevanje in spominjanje. Sveti Duh nas najprej uči. Pomaga nam premagati oviro razdalje v izkušnji vere. Pravzaprav se lahko pojavi dvom, da je med evangelijem in vsakdanjim življenjem prevelika razdalja.

Kaj lahko evangelij pove v dobi interneta, v dobi globalizacije? Kako lahko njegova beseda danes vpliva? Sveti oče je prepričan, da lahko rečemo, da je Sveti Duh strokovnjak za premoščanje razdalj, da ve, kako jih premagati in nas tega tudi uči. Sveti Duh je tisti, ki povezuje Jezusov nauk z vsakim časom in vsakim človekom. V Svetem Duhu Kristusove besede niso le spomin, temveč z njegovo močjo postanejo žive, žive danes! »Duh nam jih oživlja: po Svetem pismu nam govori ter nas usmerja v sedanjost. Sveti Duh se ne boji minevanja stoletij, ampak vernike naredi pozorne na probleme in dogodke njihovega časa. Ko Sveti Duh uči, pravzaprav posodablja: ohranja vero vedno mlado,« je dejal sveti oče.

Vzemimo v roke evangelij in prosimo: Pridi, Sveti Duh, spomni me na Jezusa, razsvetli moje srce.

Sveti Duh ni vezan na pretekla obdobja ali modne trende, ampak v sedanjost prinaša aktualnost Jezusa, ki je vstal in živi. Vodi nas v živi stik, k prepričanemu in radostnemu odnosu z Gospodom in k osebnemu spoznanju Jezusa, ki vstopi v naša srca in tako njegove misli postanejo naše misli. Znova nas spomni na njegove besede in nam jih prinaša v srce.

Papež Frančišek nas je spodbudil, naj ne postanemo pozabljivi kristjani. Pomislimo naj, ali je morda potreben le kakšen spor, utrujenost, kriza, da pozabimo na Jezusovo ljubezen in pademo v dvom in svoj strah? Rešitev je v klicanju Svetega Duha. In to delajmo pogosto. Vzemimo v roke evangelij in prosimo: »Pridi, Sveti Duh, spomni me na Jezusa, razsvetli moje srce.« Opoldanski nagovor je papež sklenil s prošnjo, naj Devica Marija, polna Svetega Duha, v nas zaneti to željo.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju